Thomas Elfgren - mistä milloinkin

Missä ovat maamme arvojohtajat

Mun lapsi ei hakkaa ketään, eikä ole koskaan hakannut, mutta jos sen joku hakkaisi, menisin hakkaajan kotiin ja hakkaisin sen vanhemmat, sekä myös itse hakkaajan. Ja niin pitäisi kaikkien vastuullisten isien tehdä. Tämä kirjoitus on katujengejä käsittelevästä keskusteluketjusta.

Kirjoittaja ymmärrettävästi paheksuu jengien väkivaltatekoja. Kukapa ei. Samanlaisia, samansävyisiä kirjoituksia omankädenoikeudesta on someen kertynyt jo tuhansia. Väkivaltaan syyllistyneitä lapsia halutaan piestä, jopa tappaa. Eikä pelkästään heitä vaan myös heidän perheensä.  Paheksutaan väkivaltaa ja halutaan kostaa väkivallalla - myös niille, joilla ei ole tapahtumiin osaa eikä arpaa. Lasten ja nuorten osoite- ja puhelinnumerotietoja on julkaistu sosiaalisessa mediassa, leimaten kaikki syyllisiksi. Paheksunta on tässä kontekstissa aidon hurskasta. Muiden väkivalta on pahasta, varsinkin mukamuukalaisten, oma väkivalta on aina oikeutettua. Peruskauraa.

Tutkinnanjohtajan mukaan lapsista koostuvia jengejä epäillään katuväkivallasta. Lisätietoja saamme jahka syytteet luetaan. Sosiaalisessa mediassa paheksutaan jyrkin sanoin vaikenemista maahanmuutajien rikoksista. Juttuja tutkivien poliisien suut on suitsittu. Paheksujat ovat oikeassa - poliisien suut on suitsittu.

Perussylttytehdas löytyy perustuslaista. Poliisilaissa muistutetaan poliiseja perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Samassa laissa suitsitaan vielä näillä sanoilla: …tiedottaminen on tehtävä niin, että ketään ei aiheettomasti saateta epäilyksenalaiseksi ja että kenellekään ei tarpeettomasti aiheuteta vahinkoa tai haittaa. Näin oikeusvaltiossa.

Viime viikon tapahtumat kertovat karulla tavalla miksi on hyvä, että tiedottaminen on sälytetty nimenomaan vastuunsa tunteville tutkinnanjohtajille ja heidän esimiehilleen. Sillä ylläpidetään yhteiskuntarauhaa ja parannetaan kansalaisten subjektiivista turvallisuudentunnetta. Sillä pidetään huolta myös siitä, ettei tuomioita lueta turuilla ja toreilla. Ilmiöistä voi jokainen hakea faktoja virallisista tilastoista.

Suomi on turvallinen ja sivistynyt oikeusvaltio. Ylivoimaisesti suurin osa kansalaisista haluavat maamme myös sellaisena pysyvän. Uuden Suomen Puheenvuoro on puolensa valinnut - sen linja on nollatoleranssi rasismille. Poliisina ja ihmisenä olen valitusta linjasta syvästi kiitollinen.

Viikon suurin pettymyksen aiheuttaja on maamme hallitus ja erityisesti pääministeri ja sisäisestä turvallisuudesta vastaava sisäministeri. Juuri tällä viikolla olisi ollut hyvä saada vahvistus myös heiltä, että elämme oikeusvaltiossa, jossa ei ole tilaa sen enempää rasismille kuin lynkkausjoukoille. Työkiireet ja tulevat vaalit eivät saisi olla esteenä tämän itsestään selvyyden kertomiselle. 

Arvojohtaminen kuuluu erityisesti maamme hallitukselle - vain arvojohtajat puuttuvat!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Poliisilaissa muistutetaan poliiseja perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Samassa laissa suitsitaan vielä näillä sanoilla: …tiedottaminen on tehtävä niin, että ketään ei aiheettomasti saateta epäilyksenalaiseksi ja että kenellekään ei tarpeettomasti aiheuteta vahinkoa tai haittaa. Näin oikeusvaltiossa."

Jaa, no mites sitä Poliisilakia tulkitaan tällaisessa tapauksessa?

http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite?c=AMArt...

Vai menikö niin, että mahdollinen prostituutio on niin vakava ja ennen kaikkea akuutti yhteiskunnallinen ongelma, että Poliisi voi leimata tsekkiläiset naisopiskelijat huoriksi?

Muutama kymmenen pahoinpitelyä taas on niin vähäpätöistä, että sellaisesta ei tarvitse vaivautua tiedottelemaan?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ei Solakivi tainnut lukea huolellisesti Satakunnan Kansan uutista.

Muistelen, että täällä on jossain ketjussa todettu muutaman kymmenen pahoinpitelyä olevan varsin vähän (esimerkiksi Helsingissä).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Eihän kyse ole asian vähäpätöisyydestä vaan siitä, että kansanedustaja Packalen kirjoitti blogin, jossa väitti nuorisojengien olevan maahanmuuttopolitiikan tai maahanmuuttajien kulttuurillisten ominaisuuksien syy. Tämä ei ole tietenkään totta.

Jos tarkastellaan nuorisorikollisuutta vaikkapa vuosisadan ajalta niin voidaan havaita, että nuorisorikollisuus on laskenut sotien jälkeen. 2000-luvulla nuorisorikollisuus on pysynyt suurin piirtein samalla tasolla.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Huokaus. Eihän tuossa poliisin tiedotteessa tšekkiopiskelijoita kokonaisuudessaan leimata. Siinä puhutaan vain niistä nuorista Tšekin tasavallasta saapuvista naisista, jotka saapuvat maahan myymään varta vasten seksiä ja mainostavat palveluitaan internetissä. Mikäli tämä aihe ei ole sinulle tuttu, niin poikkea Sihteeriopiston sivuilla katsomassa miten liha liikkuu kaupungista toiseen.

Poliisin havaintojen mukaan näillä naisilla on näemmä usein takanaan organisaatio. Kun kerran Suomessa on seksin ostaminen parituksen kohteena olevalta naiselta rikos, niin poliisi antaa tässä typerille turskille myös vinkkejä siitä, miten parituksen voi käytännössä tunnistaa.

Kyse on yleisöpalvelusta, jolla estetään seksiä ostavia miehiä tekemästä rikosta. Samanlaisia vinkkejä on annettu muulloinkin. Tähän nyt käsillä olevaan tapaukseen verrannollinen tilanne on se, että poliisi kehottaa nuoria pysymään pois jengeistä ja olemaan liittymättä niihin. Näinhän onkin tehty.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Huokaus. Eihän tuossa poliisin tiedotteessa tšekkiopiskelijoita kokonaisuudessaan leimata. Siinä puhutaan vain niistä nuorista Tšekin tasavallasta saapuvista naisista, jotka saapuvat maahan myymään varta vasten seksiä ja mainostavat palveluitaan internetissä.

Huokaus itsellesi. Tässähän on juuri muutama päivä kuunneltu järkeilyjä, miten näissä pahoinpitelytapauksissa ei voida edes uutisoida tekijöiden olevan pääosin maahanmuuttajataustaisia, kansallisuuksista puhumattakaan, koska pelätään maahanmuuttajien ja tiettyjen kansallisuuksien leimautumisesta kokonaan. Kuitenkin samalla voidaan tiedottaa, ei pelkästään tsekkeihin, vaan tsekki_opiskelijoihin_ liittyvästä prostituutiosta. Mutta siinä ei sitten ole ilmeisesti ollenkaan vaaraa, että tämä saattaisi leimata kokonaisuudessaan tsekkiläiset naisopiskelijat.

Että miten se olikaan, välillä jo pelkkä sana "maahanmuuttaja" leimaa kaikki, ja välillä voidaan leimaamatta kertoa niin kansallisuus, kuin vielä tarkemmin sekin, että ovat opiskelijoita, ilman pelkoa siitä että tulee leimattua?

Käyttäjän amgs kuva

Sen lisäksi puolueiden puheenjohtajista vain eduskunnan ulkopuolella olevan Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja Antti Pesonen on julkisuudessa sanonut kantansa ja samalla oman puolueensa kannan. Muut puoluepamput ovat ihan hiljaa:

http://anttipesonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17762...

Minna Eerolainen

Pesosen kirjoitus olikin asiallinen, hän vaikuttaa tolkun mieheltä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Nyt puhutaan muutamasta kymmenestä jengiväkivallan tapauksesta ,jotkut 70:stä tai sinnepäin tämän kesän tämankaltaisista jutuista. Tietoa ei ole osallistujista kovin vakuuttavasti kerrottu ,varmaankin juuri näistä em. poliisilain määräysten syistä ja hyvä niin.
Kuitenkin tulee mieleen etteikö vielä sieltä alkupään tapahtumista yhtään ole saatu käsitellyksi koska jos nämä löyhästikin liittyvät toisiinsa niin saattaisi tulla mieleen seurata niiden ensimmäisten tapausten pääpukareita joita poispoimimalla tätä kehitystä poliisin toimesta kai yritetään hillitä.
Vai ovatko poliisit kielletyt kertomasta myös työtovereilleen aiemmista tapauksista joita on tutkinut ehkä useampi kymmen poliisikuntaan kuuluva henkilö.Ilmeiseti poliisilla ei ole lupaa eoäillä näitä esim. keväällä väkivaktaiseen jengikäyttäytymiseen syyllistyneitä ennenkuin on näyttöä uudesta vastaavasta tapauksesta.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Yleensä pitäisi olla varovainen suoranaisten syytösten esittämisessä, mutta nyt todella on sen paikka. Kansanedustaja Tom Packalen syyllistyi todella törkeällä tavalla tämänhetkisen lynkkausmielialan synnyttämiseen blogikirjoituksellaan tällä palstalla kolme päivää sitten. Tätä blogia on jaettu yli 11000 kertaa sosiaalisessa mediassa ja sen jälkeen tietysti vielä uusina jakoina lukemattomia määriä. Näin jo alkujaan epämääräisiiin lähteisiin perustunut kirjoitelma muuttuikin ikään kuin totuudeksi, koska se tuli kansanedustajalta, joka on siviiliammatiltaan poliisi. Keskustelupalstat suorastaan räjähtivät kaikenlaisista uhkauksista näitä nuoria ja yleensäkin kaikki maahanmuuttajia kohtaan.

Olemmeko me todella näin säälittäviä? Aikuiset miehet valmiina perustamaan villejä katupartioita valkoisin hihamerkein. Kansanedustajat antavat olla keskustelupalstoillaan nimilistoja väitetyistä jengiläisistä tarkkoine osoite- ja yhteystietoineen (ainakin James Hirvisaarella oli se edelleen hetki sitten). Muutos-puolueen puheenjohtaja Jari Leino puhuu "suomalaisiin kohdistuvasta kansanmurhasta". Ja niin edelleen liki loputtomiin.

Jos tämä villi-ihmismeno ei pysähdy heti alkuunsa, niin hyvää yötä Suomi. Silloin olemme täsmälleen sillä tiellä, missä Unkari on nyt.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Eikös tämä lynka till -Packalen ole saakeli vieköön poliisi? - Tai entinen...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Täytyy todellakin ihmetellä samaa mitä Blogisti ja poliisi Thomas Elfgren ihmettelee, missä ovat tämän maan arvojohtajat? Kun etninen nuorisojengi pahoinpitelee lyömä- ja teräaseilla muuta nuorisoa ja ryöstää heidän omaisuutensa väkivalloin, ei asiasta saisi puhua lainkaan, pitäisi laittaa pää pensaaseen ja vaieta koko asiasta! Ja varsinkaan tekijöiden etnistä taustaa ei saisi mainita lainkaan!

Mutta kun Tsekkinaiset myyvät seksiä, ovat lehdet täynnä varoittavia otsikoita ja kansalaisia pelotellaan ihmiskaupoilla ja muilla vastaavilla argumenteilla! Ja näiden seksinmyyjien etninen tausta tottakai pitää tuoda julki ja leimata kaikki maassamme olevat Tsekkinaiset!

On se seksin myynti kamala rikos, mutta kun 50 nuorta pyörii hakkaamassa mailoilla ja puukoilla muita nuoria, ei siitä rikosta saa tekemälläkään!

Joten todellakin täytyy ihmetellä, missä ne tämän maan arvojohtajat oikein ovat, kun valtalehdistössä ja muissa valtatiedotusvälineissä heitä ei selvästi ole, eikä myöskään viranomaisissa jotka asioista tiedottavat!?

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Kai tuossa jokin pointin poikanen voi olla, mutta tsekkinaisia kohtaan ei ole lähdetty synnyttämään katupartioita eikä ruvettu herättelemään lynkkausmielialaa. Kas kun he ovat valkoihoisia eurooppalaisia, ehkä kauniita neitokaisia, joiden palveluja monet ns. suomalaiset perusmiehet ilmeisesti tarvitsevat.

Ei kuulu siis tähän keskusteluun ollenkaan, vaikka näyttää olevan tuollainen yleisessä jaossa oleva "kiva" argumentti.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Onko se että kansalaiset keskustelevat avoimesti etnisistä jengiongelmista ja etsivät avoimella keskustelulla ratkaisuja taatakseen itsensä ja lastensa turvallisuuden, lynkkausmielialan herättelemistä? Jos ihmiset kokevat tarvitsevansa turvallisuutensa tueksi katupartioita, niin eihän näiden partioiden tehtävä ole kuin taata kansalaisten ja heidän lastensa turvallisuus! Tai ainakaan itse en ole nähnyt yhtäkään sellaista kirjoitusta jossa haluttaisiin järjestää jotain katupartioita, lynkkaamaan näitä etnistä taustaa olevia jenginuoria! Jos arvon Jorma Härkönen on tällaisia kirjoituksia nähnyt, näkisin mielelläni linkin niihin!

Avoin ja vapaa keskustelu asioista, ei tarkoita sitä että jotkut voivat vääristellä asioita miten haluavat, vaan sitä että asiat käydään läpi asiapohjalta, tosiasiat huomioon ottaen ja yritetään etsiä asioihin hyviä ratkaisuja!

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen Vastaus kommenttiin #12

Lyhyesti: laittomat katupartiot ovat suora tie fasismiin ja sitä ei länsimainen demokratia voi ikinä sallia. Sen verran nyt täytyy osata katsoa historiaan, sinäkään et ihan nuori mies liene.

Minä en ole mikään linkkien ja listojen jakelija, mutta luulisi sinun osaavan itsekin pari hakusanaa laittaa googleen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #16

Se ettet kyennyt laittamaan linkitystä asiaan jonka kuitenkin kivenkovaan väitit olevan totta, kertoneen ettei asia olekaan tosi!

Entäpä jos Jorma Härkönen sinun lapsesi ryöstettäisiin väkivalloin ja häntä vaikka iiskettäisiin tajuttomana maassa makaavana vielä puukolla reiteen, kuten erästä jengin uhria? Mitäpä olisit rehellisesti ottaen silloin mieltä? On helppo sivusta huudella ajatellen vain tekijöitä uhreina ja jättää todelliset uhrit huomioimatta!

Ja mitä laitonta ovat sellaiset katupartiot, joiden avuilla kansalaiset turvaisivat oman ja lastensa turvallisuuden? On todella helppoa tässäkin asiassa syyllistää ne tavalliset kansalaiset, jotka haluaisivat vain turvata itsensä ja lastensa turvallisuuden. Ja jättää kokonaan huomioimatta että nämä lapsia ryöstävät etniset jengit ovat todellisuudessa niitä rikollisia!

Mitenhän ääni kellossa muuttuisi, jos Härkösen omat lapset joutuisivat väkivaltaisen ryöstän kohteeksi ja vaikkapa vammautuisivat loppuiäkseen?!

Jos Härkösen kommentteihin voisi yleisellä tasolla jotenkin vastata, niin se olisi miten jotkut voivatkin katsoa asioita lyhytnäköisesti ja puolueellisesti, ottamatta huomiooon mitään esitettyjä tosiasioita!

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #28

Markku! Laitinen! : "Se ettet kyennyt laittamaan linkitystä asiaan jonka kuitenkin kivenkovaan väitit olevan totta, kertoneen ettei asia olekaan tosi!"

Penäät ilmeisest edelleen Jorma Härköseltä todisteita siitä että "maahanmuuttokriitikot" olisivat esittäneet katupartioiden kokoamista kohuttuja väkivaltajengejä vastaan!

Aika ovelaa pyytää todisteita tuollaisita kirjoituksista kun itsekin hyvin tiedät että moderointi puuttuu ja poistaa asiattomat kirjoitukset mikä oikein onkin koska tuossa ollaan paitsi ottamassa lakia omiin käsiin myös kiihottamassa alaikäisiä vastaan, siis selkeästi rikollista touhua!

Kun juuri äsken googletin tätä asiaa linkki vei ensimmäiseksi Vauva lehden keskustelupalstalle josta ko. "tunnepitoinen" "keskustelu" oli jo ehditty poistaa! Itsekin olen nähnyt useita avauksia aiheesta jossa ollaan järjestämässä samanmielisten kokoontumista arvatenkin jonkinsorttista lopullista ratkaisua varten! Olipa yhdessä toiveena että kokoontujat käyttäisivät tunnisteena valkoista hihamerkkiä!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #30

Aivan, pyysin Härköseltä todisteita hänen omista väittämistään, siitä että jossain on keskusteltu näiden katupartoiden järjestämisestä sen takia, että tämä katujengi voitaisiin lynkata. Tätä pyyntöäni sinä Minna Eerolainen pidät ovelana vetona, siis sitä että pyydän Härköseltä todisteita hänen väittämästään asiasta. Mutta et näe mitenkään ovelana vetona sitä että sinä väität tällaisia väitteitä olleen, mutta ne ovat moderoinnin takia poistettu?

Mielestäni on hyvin outoa, että kun alkuperäinen rikos mikä oikeasti on tapahtunut, on noin 70 väkivaltaista ryöstöä. Niin jotkut kirjoittajat ohittavat tämän tosiasian kokonaan ja sen sijaan vääristelevät koko jutun rasismiksi ja muuksi vastaavaksi! Varsinkaan kun kukaan ei pysty osoittamaan tällaisia rasistisia rikoksia tapahtuneen, toisin kuin 70:tä väkivaltaista ryöstöä!

Ja sitten viimeisenä, minusta et voi tehdä millään rasistia tai ulkomaalaisvihaajaa, vaikka Perussuomalainen olenkin! Mutta minulla on kanttia katsoa tapahtuneita tosiasioita niiden oikeassa valossa ja myös kirjoittaa avoimesti ja rehellisesti niistä!

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #36

Äläpäs saivartele Markku Laitinen! Vai onko kyse jostain hyvän mielen ilmentymästä esim fb ryhmässä nimeltä "Katupartio suomalaisten turvaksi!" Suora lainaus:

"kansalaisten on aika tässä hyysärivaltiossa ottaa itsensä,lastensa ja heikompien suojelu omiin käsiin.Katujengit saadaan kuriin riittävän isolla porukalla hyvinkin nopeasti.Suomalaisethan ovat kautta aikojen olleet intohimoista pesäpallokansaa;)"

Aika mielenkiintoista matskua tuolla!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #45

Saivartele? Minä näen tuossa huolestuneiden kansalaisten itsensä, lastensa ja yleensä heikompien suojelemisen ajatuksen, en nuorisojengien lynkkaamistarkoitusta!

Mutta mitäpä Minna Eerolainen sanoisit, jos sinun lapsesi joutuisi väkivaltaisen ryöstön kohteeksi, niin että vammautuisi loppuiäkseen? Minä uskon että mielipiteesi kääntyisi täysin ympäri ja olisit kovasti kiitollinen jos tällainen katupartio sattuisi paikalle estämään teon!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #48

Markku, olet naivi jos kuvittelet että netin katupartioryhmissä suunnitellaan minkäänlaista suojelua. Kävin itse tutustumassa yhteen ryhmään, ja siellä lähinnä kinasteltiin että millaisia ählämeitä hakataan ja säästetäänkö aasialaiset kun ne nyt on hyviä siivoamaan ja ahkeria. Siellä myös ilakoidaan syyttömien ihmisten kuville ja ollaan epäuskoisia, kun näyttäisi että syyllisten joukossa on kantasuomalaisia.

Näiltä ihmisiltä pitää suojella katuja, mikäli vain mitenkään mahdollista.
Poliisi hoitaa tämän aihepiirin ja hyvät turvalliset aikuiset saavat olla läsnä nuorten elämässä jotta se olisi suojattua.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #50

Ihan miten vaan Minna Eerolainen. Tosiasia nyt kuitenkin on että tällaiisia katupartioita ei ole olemassakaan, kuin ajatusten asteella. Mutta nuorisojengi jonka väkivallan ja ryöstöjen uhrina on 70 nuorta ihmistä, on olemassa ihan konkreettisesti. Eivätkä nämä tosiasiat muutu sillä että sinä Minna Eerolainen yrität niitä muuttaa mielikuvitustarinoilla, ohittamalla tosiasiat kokonaan!

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #54

Olet Markku Laitinen ihan oikeassa siinä että tapahtunut on vääryys nuoria uhreja kohtaan mutta asiat eivät todellakaan parane tälläisillä fb ryhmillä.Mitähän mielikuvitustarinoita mahdat tarkoittaa?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #56

Näitä mielikuvitustarinoita joistain katupartioiden lynkkaustoimista, vaikka sellaisia ei ole olemassakaan. Jos olisi saisimme lukea lehdistä niistä heti paikalla ja viranomaisemme puuttuisivat niihin alle aikayksikön!

Tässä koko nuorisojengin jutussa tulee mieleen tampereella tapahtunut pizzerian palo, josta heti alettiin syyttämään joitakin uusnatseja tai rasisteja, kunnes osoittautui että pizzerian pitäjät olivatkin itse tekemässä vakuutuspetosta!

Tässä asiassa jotkut unohtavat täysin todelliset uhrit ja ne ketkä ovat tosiasiallisesti syylliset! Se on niin helppoa, kun ei itse eikä omat lapset ole näitä uhreja!

Mutta Minna Eerolainen, kysyin sinulta että entäpä jos olisit itse uhri tai lapsesi olisivat näitä uhreja, mitenhän silloin reagoisit? Juuri tällälailla nousee se oikea natsismi ja rasismi, ensin hakataan ja ryöstetään yksi ryhmä, eikä kukaan puutuu asiaan, koska se ei kosketa itseä ja omia läheisiä. Sitten on vuorossa toinen ryhmä, eikä silloinkaan kukaan puutu asiaan, koska se ei vieläkään kosketa itseä tai omia laheisiä. Ja sitten kun tulee vuoro että se koskettaa niin itseä kuin läheisiäkin, ei ole enää ketään joka puuttuisi asiaan!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #57

Se että homman tuomioistuin ei ole päässyt toimi.aan ei tarkoita ettei katuväkivaltaan olisi puututtu. Miksi et kannata poliisilaitosta ja sen työtä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #62

Jos tarkoitat hommalla Homma foorumia, niin minä en kirjoittele sille alustalle, enkä myöskään seuraa sitä. Joten en tiedä mitä siellä kirjoitellaan!

Mitä tulee maamme poliisiin, niin omakohtaisten kokemusten perusteella voin sanoa poliisimme olevan täysin rikollinen ja manipuloivan todisteita raskaissakin rikoksissa! Näin uskon olevan myös tässä asiassa, jossa rasismista yritetään saada rikosta, vaikka sellaista ei ole todettu tapahtuneen. Ja sitä vastoin oikea rikos, nuorisojengin tekemät törkeät ryöstöt yritetään sivuuttaa ja ohittaa kokonaan.

Täytyy ihmetellä todella miten Sini-silmäisiä jotkut ovat ja ehkä vain omakohtainen väkivaltaisen ryöstön kohteeksi joutuminen saattaisi avata silmät! Tätä en tosin toivo, koska joidenkin kukkahattumaailma saattaisi saada pahan kolauksen!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #64

Markku Laitinen. Ihan oma lukunsa ovat ihmiset, jotka käyvät syyllistämään toisia keskustelussa antamalla ymmärtää että heidät pitäisi ryöstää tai heidän läheisensä pitäisi hakata, jotta he "ymmärtäisivät". Tuo on erittäin loukkaavaa koska et voi tietää kuinka paljon väkivaltaa puhuteltu ihminen on joutunut elämässä kohtaamaan, ja koska heidän ymmärryksessään ei ole mitään vikaa. Tuo jos jokin on yritystä vaientaa toisten asiallinen keskustelu omilla vääristyneillä käsityksillä.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren Vastaus kommenttiin #64

Markku
Epäluottamuksesi Suomen poliisin on ikävää kuultavaa. Omalle kohdalle sattunut omakohtainen kokemus, mikä lie, ei objektiivisesti arvioiden oikeuta johtopäätökseen, että koko poliisikunta on "täysin rikollinen". Kuten kaikissa ammattikunnissa, myös poliisissa on henkilöitä, joiden pitäsi tehdä jotain aivan muuta. Kansalaisten luottamus poliisin on korkealla ja siihen on hyvät syynsä. Toivottavasti sinäkin saat naihetta muuttaa käsitystäsi poliisista. Hyvää päivän jatkoa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #68

Minun omakohtaiset kokemukseni poliisin rikollisuudesta ovat todella kammottavia, tosin olen tekemässä kirjaa asiasta, joka on viimeisiä silauksia vaille valmis! Tuon että poliisin luottamus on kansalaisten keskuudessa korkealla, uskoisin olevan vain virallista propagandaa.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren Vastaus kommenttiin #73
Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #74

Aivan virallista propagandaa! Jota sinä poliisina tietenkin tunnustuksellisesti hoet eteenpäin, jotta totuus ei paljastuisi!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Luku 70 on ollut esillä. Mutta likikään kaikkia pahoinpitelyitä ei ilmoiteta poliisille, koska nuorten ja miksei muidenkin ajattelu on sellaista, että mitä se hyödyttää. Siitä aiheutuu vain vaivaa ja itselle ongelmia esim. koulussa.

Kaikki mahdollinen seuraus, joka voidaan itse kärsiä ja nuolla, ollaan perheen kesken hiljaisuudessa.

Suomalainen järjestelmä, jossa tekijä saa kaiken avun, sillä onhan hän ja hänen perheensä niin kärsineet jopa kiusaamisesta. Yleinen oikeusavustaja tulee "talon" puolesta, jos niin pitkälle mennään.

Pahoinpitelyn uhri saa kantaakseen sekä fyysiset että psyykkiset ja vielä taloudelliset ikävyydet. Uhrille, siis aivan viattomalle kadulla kävelijälle, tulee pahin seuraus jopa elinikäinen pelko.

Ei ole mikään ihme, että sivulliset eivät puutu pahoinpitelyihin. Siinähän saa itse kuonoonsa ja kaikki oikeudelliset seuraukset huomioiden jopa merkinnän rikosrekisteriin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"poliisien suut on suitsittu"

Aijaa, rikottiinko tässä lakia (Heurekan tapaus):
http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/236580-etni...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä me kaikki tavalliset suomalaiset olemme omalla tavallamme niitä arvojohtajia kukin ympäristössämme, mutta maassa halutaan mielellään katsoa aina ylöpäin ja pyydetään sieltä niitä arvoja...
Sanon näin, koska useimmat meistä tuntevat laumoittain ihan fiksuja, tavallisia ja kunniallisia ihmisiä, joilla on positiivinen vaikutus ympäristöönsä tässäkin suhteessa. Arvostakaamme siis lähimmäisiämme.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

On ihan oikein, etteivät arvojohtajat ja oikeat poliitikot puutu yksittäistapauksiin, sitä varten ovat Helsingin viranomaiset ja oikeuslaitos. Persu kaluaa luuta, joka vie sitä yhä kauemmaksi yhteiskunnasta. Rangaistus tulee vaaleissa ja viimeistään vaalien jälkeen hallitusneuvotteluissa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Mutta jos luodaan valhellinen turvallisuudentunne, se johtaa hajotessaan melkoiseen rysäykseen ja epäluottamukseen.

En halua tuntea oloani turvalliseksi, jos en ole turvassa. Haluan itse tehdä sen päätöksen ja siihen päätökseen tarvitsen tietoa. Ja jos minulle valehdellaan kerran ja saamaani tietoa voi pitää epäluotettavana, se on sitten lopullisesti siinä. Se ei koskaan siitä enää parane se luottamus.

Jos valehtelette, olkaa fiksumpia kuin minä. Riittävän fiksuja, ettei se koskaan paljastu. Peittäkää jälkenne ja kaikki vihjeet todellisuudesta, jotka saattavat paljastaa valheenne. Pitäkää idioottina, mutta älkää yliarvioko omaa älyänne ja oveluuttanne.

Hienoa arvojohtajuutta on se, että valitellaan sitä, että totuus paljastuu. Se ei ole rikos jos siitä ei jää kiinni, niinkö?

Vanhempana voin sanoa vain sen, että tässä maailmassa on aika vähän - jos lainkaan - asioita, jotka menevät lasteni elämän edelle. Se tarkoittaa sitä, mitä se tarkoittaa. Minä, minun mukavuuteni, onneni ja elämäni ovat siinä kuvassa pelkkää kulutustavaraa. Ei ole mitään suurempa arvoa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Thomas Elfgren, kiitos kiitoksista. Rasismin vastustaminen on tärkeää niin medialle kuin virkavallallekin. Joukkoon tosiaan mahtuisi tällaisissa tilanteissa pari johtavaa poliitikkoakin. Noh, tulevat kai kun tärkeämmäksi kokemiltaan kiireiltä ehtivät...

Mediasta Yle lähti eilen näkyvästi käsittelemään syntynyttä keskustelua. Oli kyllä illan A-studion toimittajalta Jaakko Loikkaselta pätevä esitys.

Painavaa sanaa kuultiin A-studiossa myös ex-linnakundilta Miika Petterssonilta, joka totesi, että nuorten uutisoidussa väkivaltaisuudessa maahanmuuttaja-aspektia on paisuteltu.

Suosittelen kaikille katsomaan Yle Areenasta tämän eilisen A-studion: http://areena.yle.fi/tv/2226564

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun ryhtyy jotakin vastustamaan, on hyvä tietää, mitä tarkasti ottaen oikeastaan vastustaa.
Siinäpä oli asia, joka ei selvinnyt kirkkaasti A-studion ohjelmasta ja sen osittain ns. löyhästä puhunnasta. Ehkä A-studio myöhemmin tarkentaa, mikä oli se tuulimylly, jonka kimppuun käytiin. Nimi (rasismi) sille kyllä annettiin. :D

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Mielestäni arvojohtajuutta kysytään vähän ja harvoin, joten tämä blogikirjoitus ilahduttaa. Suomi on kristillinen maa, jossa kristittyjä arvoja on puolustettu monen edellisen vuosisadan ajan ja kirkolla ja kirkkolaitoksella on melko vahva asema arvopuolustajana.

Sana kristillinen tai kristillisyys ei oikeastaan omaa kovin kaupallista imagoa, joten koska kaupallisuus on melkein yliarvostettua nykyään, kristillisyys ja sen puolustajat eivät välttämättä näy kovin paljon mediassa arvojohtajina. Olen kirjoittanut oman näkemykseni kristillisyydestä ja sen merkityksestä filosofiselta kannalta. Uskon, että ongelmaan kuin ongelmaan on löydettävissä rauhanomainen ratkaisu.

Linkit kirjoihini:
https://kirja.elisa.fi/search_results/Tarja%2BKalt...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Thomas Elfgren on Facebookissa todennut, että kyseessä on sekalainen joukko syrjäytyneitä pahoinvoivia nuoria.

Tämä ohjaa ajatusta ja yhteiskunnan toimia siihen suuntaan, että syrjäytyminen olisi ongelman syy. Syyn määrittely on merkittävää vallankäyttöä asiantuntijavaltaisessa yhteiskunnassa, jossa kaikki haluavat puuttua ongelmien syihin.

Entisestäänkin enenevä kampanjointi syrjäytymisen ehkäisemiseksi tuottaa lisää normatiivista kontrollia, joka kohdistuu myös sellaisiin ihmisiin, jotka eivät ole ryhtymässä mihinkään väkivaltaan, ja leimaa kaikki "syrjäytyneet" potentiaalisiksi (ryhmä)väkivallan tekijöiksi.

Olen lopettanut saksalaisten lähteiden sitaattien tuputtamisen saatuani edes yhden positiivisen palautteen, mutta kansainvälisessä tutkimustiedossa on erilaisia käsityksiä samantyyppisen väkivaltakäyttäytymisen syytekijöistä.

Jos syyt nähdään erilailla, mahdolliset ratkaisutkin saattavat olla erilaisia. Saattaa olla, että jokin kansalaisyhteiskunnan tasolla väkivaltaongelmaan puuttuva väkivallaton ratkaisumalli kuuluisikin operationalisoidun syrjäytymismääritelmän piiriin ja näin muodoin ehkäistäviin asioihin. Tällöin keskittyminen kaiken syrjäytymisen ehkäisyyn ei puutu väkivaltaongelmaan vaan saattaa jopa estää siihen puuttumista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minusta sinulla on hyviä pointteja siitä että maskuliininen väkivalta legitimoidaan eri piireissä jotka enemmän tai vähemmän yhteneväisesti myös liittyvät etnisiin ryhmiin. Mutta en ymmärrä miten se nyt olisi niin hirveässä ristiriidassa syrjäytyneisyydestä puhumiseen. Tuollainen väkivaltaisen maskuliniteetin ylistys aiheuttaa syrjäytymistä.
Esim jos vertaa Suomea ja Ruotsia joista Suomessa on enemmän tuollaista väkivaltaisen maskuliniteetin hyväksymistä ja jopa sen ulottamista naisiin, naistenkin piirteeksi, niin näkeehän sen kuinka se tekee meistä suomalaisista häviäjiä suhteessa ruotsalaisiin ja kuinka se estää ihmisten ja yhteiskunnan kehitystä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kiitos Sini. Vastustan syrjäytymisen nivomista tähän väkivalta-asiaan.

Saksa-aiheiset kommenttini eivät saavuta varauksetonta hyväksyntää, mutta täällä blogisti päättää ja hyväksyy:

Saksassa mahdollisimman pätevä sosiaalitieteellinen tutkimus, asianomaisten oma kirjallisuus sekä kansalaisyhteiskunnan keskustelut esittävät, että turkkilaistaustaisten, alaviitit poislukien, keskuudessa kova perheväkivalta sekä lapsiin kohdistuva raskas kuritusväkivalta ovat ratkaisevasti yleisempiä kuin kantasaksalaisten keskuudessa. En usko, että tämä tieto olisi rasistinen ennakkoluulo.

Kuritusväkivallan kohteeksi joutuminen ei ole ainakaan asianomaisen oma vika, mutta se vaikuttaa ihmiseen: Voi jatkaa väkivallan kierrettä ja kohdistaa sitä muihin ihmisiin, tai sitten voi astua ulos koko kierteestä.

Jos ihminen astuu ulos, hän hakee jonkin muu näyttämön, ryhtyy punkkariksi, alkaa seurustelemaan rastafarai-piireissä, ryhtyy homo-lesboksi tai muuttaa hippileirille. Yhteiskunnan näkökulmasta nämä väkivallan jatkamisen torjuvat ratkaisut ovat kuitenkin yhtä syrjäytyneitä, tai enemmän syrjäytyneitä, kuin väkivallan jatkaminen eteenpäin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #39

No en ihan ihan tavoita. Ei kai edes ole sellaista "yhteiskunta"-auktoriteettia joka rankaisi syrjäytyneitä.
Minä voin kuvitella että vaikka nuorisotalon henkilökunta siis "yhteiskunta" hyvinkin voi rohkaista nuoria lähestymään rastoja enemmän kuin tappeluporukoita. Rastoilla tai punkkareilla ja homo-lesboilla on kieli ja ideologia kun taas puukottajilla on vain toimintakulttuuri. Koska nuorisotalon väki käyttää kieltä niin toivon he voivat rivien välistä rohkaista nuorta ilmaisemaan orastavaa vaikka punk-ideologiaa.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Kannattaa lukea tuo Helsingin poliisilaitoksen tiedote asiasta.

Käyttäjän HannuMyllynen kuva
Hannu Myllynen

Arvojohtamisesta on puute. Miksemme kaikki ja erityisesti johtavassa asemassa olevat poliitikot , virkamiehet ja yritysjohtajat muistuta meitä arvoistamme ja niiden mukaisesta toiminnasta?

Töhryjä ja muuta vahingontekoa siedetään ja jälkiä korjataan eikä kerrota mitä maksaa ja mitä muuta sillä rahalla ja työllä olisi saatu.

Itsensä kehittämiseen ei mielestäni riittävästi kannusteta.

Pidetään ihan normaalina ja hyväksyttävänä heittäytyä mitään tekemättömäksi muitten kustannettavaksi.

Kun pääministerimme yrittää luoda innostusta ja toivoa niin synkistelijät iskevät välittömästi. Mikä meitä kateellisia pieniä iloisia suomalaisia vaivaa? Jos isämme ja isoisämme sodista tulleena jälleenrakensivat tämän hyvinvointimme niin meiltä ei vaadita läheskään samanlaista ponnistusta paljon paremman yhteikunnan ja elämänlaadun tekemiseen. Työllä tämä maa on rakennettu ja rakennetaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Arvot näkyvät toimintana, eivät lässytyksenä netissä tai puhujanpöntössä. Niistä puhuvat yleensä ne, jotka vähiten mitään tekevät.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kommentti #33 havainnollistaa pointtiani. Kyse oli väkivallasta, mutta Te ryhdytte heti puhumaan siitä, miten jotkut ihmiset heittäytyvät muiden elätettäviksi.

Aivan varmasti jossakin toisaalla maahanmuuttajataustaiset ja kantaväestöön kuuluvat, tyhjällä tontilla teltoissa asuvat katupunkkarit nytkin pyytävät kadunkulmassa pahvimukiin pientä lahjoitusta, ja ovat mitä suurimmassa määrin heittäytyneet muiden elätettäviksi sekä erittäin syrjäytyneitä kaikilla mitattavilla kriteereillä. Silti he eivät ole väkivaltaisia. Kyse oli väkivallasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ruotsissa tämä arvojohtaminen näkyy hyvin, kaikki kritiikki maahanmuuttoa kohtaan on kielletty ja yksi merkittävänkokoinen puolue on eristetty päätöksenteosta. Suomessa yritetään peitellä ettei kritiikki kohdistuisi ollenkaan ongelmalliseen maahanmuuttoon tai vaihtoehtoisesti esitetään ettei mitään ongelmallista maahanmuuttoa olisi olemassakaan.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Poliisiylijohtaja Paatero on mielestäni lähdössä oikeille linjoille sanoissaan. Olisiko se sitten sitä arvojohtajuutta? Ennen kuin knock-out-väkivalta leviää muualle Suomeen, pitää konkreettisesti puuttua asioihin. Jokainen teko on tuomittava oli sitten kyseessä kantasuomalainen, maahanmuuttotaustainen tai vaikkapa mies marsista.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128874967798...

"- Nämä (pääkaupunkiseudun tapaukset) ovat herättäneet viranomaisissa ja ihmisissä ajatuksia, ettei tämmöistä voi, eikä saa tapahtua. Eri viranomaisten on tehtävä yhteistyötä. Tässä on myös tietenkin vanhempien vastuu. Asioihin on puututtava nopeasti.

- Turha paapominen ja surkuttelu siitä, että nuori on esimerkiksi syrjäytynyt, ei saa olla mitenkään hyväksyttävä syy, että tapahtuu sitä sun tätä, Paatero viittaa esimerkiksi pahoinpitelyihin."

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Arvojohtajuuden sijaan kaipaisin kovempia rangaistuksia väkivaltarikoksista kautta linjan.

Lainsäädäntö on tehokkain tapa opettaa ihmisille lähimmäisen ruumillista kokskemattomuutta.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Pertti - meillä on jo lainsäädäntö, joka kieltää verbaalisen, fyysisen, seksuaalisen ja henkisen väkivallan. Tilastot eivät tue ajatusta, että pitkät rangaistukset vähentäisivät väkivaltaa - juuri päinvastoin. Katse USA:han, väkivallan luvattuun maahan, jossa ei edes kuolemanrangaistus "auta".

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Blogisti kirjoitti: Suomi on turvallinen ja sivistynyt oikeusvaltio. Ylivoimaisesti suurin osa kansalaisista haluavat maamme myös sellaisena pysyvän.

Niin minäkin. Mutta valitettavasti se juna meni jo aikoja sitten.

Suomi ei ole enää oikeusvaltio!

Näin sanoi Helsingin käräjäoikeuden laamanni Eero Takkunen Helsingin Sanomissa jo 4.5.2009.

Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Tosin hieman eri syistä. Yhteisenä pohjana on kuitenkin etteivät viranomaiset enää toimi ollenkaan tai viivästelevät. Kansalaisten oikeusturva on vakavasti heikentynyt. Voi jopa sanoa että viranomaiset ovat välinpitämättömiä.

Terveisin.

Ingmar Forne

Kari Ahveninen

Hmm.. kyllähän taas keskustelu karkasi lapasesta. Ei voi kuin ihmetellä... ensimmäinen vale jo neljännessä kommentissa. Ja Jalosen Jussi ansiokkaasti jatkaa, koska osaa lukea (päin vastoin kuin monet muut) että eihän siinä leimata kaikkia tsekkiläisiä nuoria naisia, mitä nyt vain uutisessa kerrotaan että nuo seksillä bisnestä tekevät ovat tsekkiläisiä opiskelijoita.

Jussi: mitäs jos miettisit asiaa uudelleen, mitä tarkoittaa otsikoitten lukeminen?

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Ahveninen, onko missiosi pilata kaikki keskustelut, joissa sävy on jotain muuta kuin Hommafoorumilta tuttua? Missä vika?

Kari Ahveninen

Jorma, ainoa tavoitteeni on että edes jonkin kerran saisi hereille tervettä maalaisjärkeä. Tarkoitatko siis että edes ehdotukset järjen valon tuomiseksi keskusteluun jossa mopo on pahasti keulimassa olisi jotenkin keskustelun pilaamista?

Ja ei, tiedostamattomaan kysymykseesi, en piittaa paskaakaan siitä mitä Hommafoorumilla puhutaan. Miksi se minua liikuttaisi?

Pasi Saaristo

•Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
•Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
•Älä levitä huhuja tai valheita.
•Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
•Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
•Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
•Älä mainosta.
•Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.

^^lähde: Tämä sivusto.

Aluksi kirjoitin varsin seikkaperäisen kertomuksen vaikutuksista niihin perheisiin, joiden lapset ovat pysyvästi vammautuneet näiden päättömien tekojen toimesta. ...olkoon kertomatta.
Otan osaa suruunne ja toivon teille voimia.

Omalle esiteini-ikäiselle pojallemme teimme uudet säännöt näiden tapahtumien valossa ja selitimme, kuinka vakavat seuraukset asioilla voi olla.

Viitaten "sääntöihin", en voi toivoa yhtä hyvää onnea kaikille tähän ketjuun kommentoineille ihmisille.

Ei mulla muuta.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Helsingin poliisilaitoksen tiedote ns. organisoidusta katuväkivallasta. He pyytävät laittamaan jakoon, joten tässä:

Vihan lietsominen nuoria kohtaan on aiheetonta - älä syyllisty itse rikokseen!

Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu paljon nuorten väkivaltatapauksista, joissa nuoret ovat kohdistaneet väkivaltaa muihin nuoriin tai ryöstäneet heiltä omaisuutta. Ilmiö on vakava, ja poliisi tekee tiivistä yhteistyötä lastensuojelun ja nuorisotoimen kanssa ongelman kitkemiseksi.

Tämä ilmiö on kuitenkin saanut jo uusia käänteitä: Poliisi on löytänyt sosiaalisessa mediassa julkaistuja yksityistietoja "epäillyistä", siis kuvia, nimiä ja osoitteita, joita huolestunut kansalainen on asiaa sen enempää miettimättä julkaissut somessa. Listalta löytyi täysin tapauksiin liittymättömiä nuoria, jotka on vedetty syystä tai toisesta mukaan tähän juttuun. Olipa kyseessä sitten syyllinen tai ei, ei näitä tapauksia näin selvitetä. Väärien tietojen tai ihmisten yksityistietojen levittäminen sosiaalisessa mediassa voi täyttää rikoksen tunnusmerkit ja syyllistytkin itse rikokseen.

Mitä tulee näihin nuorten väkivaltatapauksiin, julkisuudessa on puhuttu "organisoituneesta jengistä". Nämä eri puolilla pääkaupunkiseutua vaikuttavat kaveriporukat ovat kuitenkin vain löyhästi yhteydessä toisiinsa, eli mistään jengiytymisestä ei voida puhua. Nuoret pitävät yhteyttä esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Miksi nuori sitten ajautuu käyttämään järjetöntä väkivaltaa tai ryöstelemään? Väkivallan motiiveina on ollut monia eri syitä tilanteista ja kulloinkin nuorisoporukasta riippuen. Motiiveina voivat toimia esimerkiksi rahan hankinta päihteitä varten, jännitys tai vain perinteinen syy: porukassa tyhmyys tiivistyy.

Millaisista taustoista tällaiset väkivaltaiset nuoret tulevat? Näiden tapausten osalta täytyy ensiksi mainita, että nämä nuoret ovat Suomessa syntyneitä. Taustalla voi olla jokin isompi ongelma, kuten rikkinäinen perhe tai vanhemmuuden puute. Taustalla voi olla myös laajempi yhteiskunnallinen ongelma, kuten huono-osaisuus, työttömyys tai syrjäytyminen. Nuoruuteen kuuluva rajojen rikkominen voi myös näyttäytyä rajummin kuin muilla.

Onko Helsinki nyt aiempaa turvattomampi paikka? Ei. Näissä kyseisissä porukoissa liikkuvat nuoret ovat poliisin tiedossa ja iso osa väkivallantekijöistä on tunnistettu. Parikymmentä on ollut joko pidätettyinä tai kiinniotettuina. Useat tekijöistä on myös saatu kiinni verekseltään. Kolme nuorta on edelleen vangittuna. Joidenkin nuorten osalta rikokset ovat kuitenkin vielä selvittämättä, joten poliisi pyytää vihjeitä tekijöiden kiinnisaamiseksi. Akuutissa vaaratilanteessa tulee aina soittaa välittömästi hätänumeroon 112. Muissa ei-kiireellisissä tilanteissa poliisi pyytää jättämään vihjeet vihjepuhelinnumeroon 0295 417 934 (klo 8-16) tai 0295 417 931 tai sähköpostitse analyysi.helsinki@poliisi.fi.

Toivoisimme, että jakaisitte tätä sanomaa, että perättömät vihapuheet saataisiin loppumaan. Turvallista viikkoa kaikille!

komisario Taponen Pasilasta

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ihan ok kirjoitus. Sikäli tyypillinen suomessa, että kukaan ei muista silmittömän väkivallan uhreja. Joista osa saanut hyvinkin vakavia vammoja. He ovat jääneet sivuosaan.

Saadaanko tekijöitä oikeasti rangaistua muuta kuin voi voi, anna olla viimenen kerta.

Saavatko uhrit mitään korvausta näiltä?

Saadaanko tällainen toiminta loppumaan poliisin toimesta? Ei saada.

Eli kuka tahansa voi joutua vedetyksi tähän sattumanvaraisesti. Pitää siis alkaa rajoittamaan liikkumistaan tai varautua väkivaltaan.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Jp - suosittelen perehtymistä tuohon Helsingin poliisilaitoksen tiedotteeseen (yllä). Sen pitäisi antaa kaikille aihees paluttaa jalat maan pinnalle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin JP onhan se Salo melko lähellä Raisiota. Onko siellä listoja tekijöistä?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

En ole nähnyt mitään listoja. Tosin en ole etsinytkään.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Arvojohtajia ei ole suvaittu pitkään aikaan, liekö Kekkosen tuottamaa traumaa, jonka niskaan on helppo sälyttää itsekeskeisyys ja oman napanöyhtän kaivelun asettaminen yhteisten asioiden edelle.

Kysymys "Missä ovat maamme arvojohtajat?" pitäisi oikeastaan muotoilla: miksi maassa ei ole arvojohtajia tai -johtajuutta.

Individualismin aikakautena kuunnellaan pääasiassa "minua", kun kuvitellaan että minä olen aina oikeassa, eikä minua mikään ulkopuolinen opeta. Tämä johtaa tietysti kilpailuasetelmaan, kilpailuyhteiskuntaan ja talouskilpailuun – vai onko nimenomaan meille pakkona syötetty kilpailukyky tehnyt meistä tällaisia?

Se kuvitelma että meihin ei voi vaikuttaa ja että teemme ratkaisumme itsenäisesti on moninkertaista harhaa, sillä juuri noin kuvittelevia on kaikkein helpointa käyttää hyväksi, mitä asennemuokkaukseen tulee – ja ennen kaikkea kulutustottumuksiin, mikä on yleisimmin käytetty manipulaatiomuoto, koska se puree parhaiten juuri nykyiseen, itseään itsenäiseksi kuvittelevaan individualistiin.

Arvojohtajuutemme on siis nykyisin puhtaasti kasvotonta manipulaatiota, jonka sylttytehdas on löydettävissä markkinatalouden ytimestä.

Me haluamme tulla vedetyksi höplästä, mutta mieluummin niin, että emme sitä huomaa. Ja jos huomaamme, suljemme silmämme ja korvamme (mutta harvemmin suumme).

Siksi tieto, sivistys, ja etenkin viisaus on heitetty viemäristä.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Missä on arvojohtajat? Hyvä kysymys. Ei Suomi oikeastaan ole enää mikään yhtenäiskulttuuri. Meillä on eri poliittisia puolueita ja poliittisia kiistoja on kaiken aikaa ympärillämme.

Reko Kauranen

Arvojohtajana pitäisi olla Jeesus ja Hänen opetuksensa. Kun ei tunnusteta enää Jumalan olemassaoloa, ei kukaan voi sanoa että on absoluuttisia arvoja. Totuus on että ilman Jumalaa ei ole perimmäistä perustetta millekään moraalille, vaan kysymykseen tulee vain ihmisten sopimus. mutta kun ihmiset ovat eri mieltä asioista, täytyy sanoa että on olemassa monta totuutta, sinun totuutesi ja minun totuuteni. Minun totuuteni on ehkä se että minä haluan rikkoa sinun autosi ikkunan, mutta sinun totuutesi ettei sitä saa rikkoa. Millä perustelet sen. Ei auta sanoa ettei se tunnu mukavalta, jos rikkojasta se tuntuu mukavalta.
kun ihminen ajattelee ettei ole Jumalaa joka on kertonut mikä on oikein ja mikä väärin ja joka rankaisee pahantekijää vääristä teoista, ihmiselle riittää ettei hän jää kiinni.
Mutta oikeasti on pyhä Jumala joka näkee salatuimpaan saakka, myös pimeässä tehdyt teot ja joka ei hyväksy mitään väärää ja on luvannut kirouksen sille, joka tekee väärin.
Suomessa ollaan luovuttu enenevässä määrin kristinuskon totuuksista(myös kirkossa) ja oikeasta jumala-kuvasta ja meidän eliittimme tekee parhaansa että loputkin kristillisyydestä kielletään. Eikö riitä minkä kokeilun ateismista tehtiin kommunismissa, mm Venäjällä, jossa moraali on aika alhaalla.
Jumalan pelko on hyvä yhteiskunnalle, koska se voi estää pahoja tekoja. jumalan pelko on hyvä jokaiselle, koska se panee meidät etsimään pelastusta Jeesuksessa ja se todella muuttaa meidän arvojamme oikeaan suuntaan, vaikkei meistä ihan enkeleitä tulisikaan.

Petri Muinonen

T. E. :" tällä viikolla olisi ollut hyvä saada vahvistus myös heiltä, että elämme oikeusvaltiossa, jossa ei ole tilaa sen enempää rasismille kuin lynkkausjoukoille."

Itse pahoinpitelysarjasta poliisi ei ole tiedottanut ja kun toimittajat ovat tiedustelleet syytä vaitonaisuuteen, aina on viitattu aikoinaan iltapäivälehdissä olleeseen, ohimenevään mainintaan ikäänkuin se olisi riittävä varoitus kasvaneesta väkivallan uhasta. Samaa tiedotuslinjaa kuvastaa poliisin marssittaminen YLEn aamulähetykseen toistelemaan, ettei Helsingissä ole sen turvattomampaa kuin ennenkään. No sehän ei pidä ainakaan tilastollisesti paikkaansa, kun uusia tapauksia on 70+ !

Kun viranomaisnäkemys primääriin kolkkausilmiöön on se, ettei siitä ole kellekään vaaraa eikä turvallisuustilanne ole muuttunut, MIKSI ihmeessä poliittisten johtajien pitäisi reagoida yhtään mitenkään johonkin sekundääri-ilmiöön eli somessa nousseeseen kuohuntaan yhtään sen enempää kuin muihinkaan "olemattomasta" nousseisiin hälyihin kuten vaikka Vanhasen lautakasaan?

Jos puututaan toissijaiseen kansalaisreaktioon, se vaatii kyllä ensimmäisenkin ilmiön olemassaolon tunnustamista ensin viranomaisen suulla. Ja sen lausumisya, että oikeusvaltiossa ei anneta pesismailalla heikoimpia vastaantulijoita kolkkaaville jengeillekään tilaa toimia. Tämän ensisijaisen asian toteaminen on kyllä minkä tahansa johtavan poliitikon ulostulon edellytys: ensin tuomitaan rikollinen toiminta, sen jälkeen viranomaisviestinnän puutteet ja EHKÄ kolmantena puheet, joissa alkuperäisiä rötöstelijöitä uhkaillaan lynkkaamisella.

Poliisi jätti tiedottamatta; olisi ollut parempi heti pyytää anteeksi ja jatkaa tutkintaa. Luottamus poliisiin putosi taas pari pykälää.

Toimituksen poiminnat