Thomas Elfgren - mistä milloinkin

Yhteiskunnan kehittäminen on yhteinen asia

  • Umuganda - yhdyskuntapalvelua Ruandassa
    Umuganda - yhdyskuntapalvelua Ruandassa

Poikkihallinnollisen työryhmän selvityksessä kartoitettiin puhtauspalvelujen palvelusisältöjen osalta mahdollisuudesta uudelleenorganisointiin kustannusten alentamiseksi. Näin lukee Vantaan kaupunginhallituksen esityslistalla. Käytännössä tämä tarkoittaa kaupungin pesuloiden miehittämistä työttömillä ns. kuntouttavan työtoiminnan hengessä. 

Udelleen organisointia ja kustannusten alentamista, mutta mistä on pieni poikkihallinnollinen työryhmä tehty? Ainakaan asiantuntijuutta ei voi kyseenalaistaa. Miksi kukaan maksaisi työehtosopimuksen mukaista palkkaa, jos saman työn voi yhdeksän euron päiväkorvauksella ja pakolla teettää työttömällä. No ei mistään syystä. Jahka tämä toiminta saadaan käyntiin, toimintaa laajennetaan kaupungin kiinteistöhuoltoon.

Esityslistalta ei ilmene mitä työryhmä esittää tehtäväksi nykyisille työntekijöille. Tosin itsestäänselvyyksiä on turha esittää. He joutunevat asettumaan siihen työttömien jonoon, joille tuota kuntouttavan työtoiminnan autuutta siten jaellaan. Ehkä he pääsevätkin takaisin mistä lähtivät - yhdeksän euron päiväpalkalla kuntouttavaan pesutoimintaan. Siinä, jos missään he saavat työkokeilua ja pääsevät työnteon todelliseen makuun.

Mikä ihmeen kuntouttava työtoiminta? Miksi sitä ei kutsuta sen oikealla nimellä - syrjivä työtoiminta, palkattomat työntekijät!

Köyhässä afrikkalaisessa tasavallassa nimeltä Ruanda tehdään sellaista, johon tuo vantaankaupunginkaikentietäväpokkkihallinnollinentyöryhmä voisi tutustua. Ruanda on muuten se afrikkalainen valtio, jonka parlamentti on maailman naisvaltaisin. 63 prosenttia ovat naisia.

Jokaisen kuukauden viimeisenä lauantaina jok’ikinen 18-65 vuotta täyttänyt osallistuu pakolliseen kolmen tunnin yhdyskuntapalveluun. Siltoja korjataan, puita istutetaan, teiden varsia vesotaan, katuja ja kujia siivotaan, ojia kaivetaan, julkisia tiloja kunnostetaan jne jne. Kolmen tunnin aikana kaupat ovat kiinni ja julkinen liikenne on seis. Tähän talkootyöhön osallistuvat kaikki, yhteiskunnallisesta asemasta ja tehtävästä riippumatta. Jopa tasavallan presidentti. Poliisit osallistuvat tapahtumaan ilman palkkaa - he valvovat, että kaikki osallistuvat.

Miksi tähän Umugandaan kannattaa tutustua? No siksi, että se se kertoo miten yhteiskuntaa ja yhteisvastuullisuutta voidaan kehittää kyykyttämättä vain tiettyä kansanosaa. Vastuu on yhteinen ja he ovat siitä ylpeitä. Samaa ei voi sanoa suomalaisesta kuntouttavasta työtoiminnasta ja sosiaalisesta yritystoiminnasta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat