Thomas Elfgren - mistä milloinkin

Värillä on väliä

Onko rodulla, sukupuolella, kielellä, uskonnolla, syntyperällä, ulkonäöllä ja muilla henkilökohtaisilla ominaisuuksilla merkitystä? Itselleen esitettynä vastaus on tietenkin itsestään selvä.

Eduskunnassa äänestettiin viime viikolla paitsi sukupuolineutraalista avioliitosta myös kaikille kuuluvien perusoikeuksien tunnustamisesta. Siis tasavertaisuudesta ja siitä kuuluvatko ne uskonnoista ja sukupuolista riippumatta kaikille.

Perusoikeudet eivät ole omatunnon asia. Ne on jo määritelty, suvaittu, hyväksytty ja päätetty. Vain niiden noudattaminen on omatunnon kysymys. Uskonnoista ja arvoista riippumaton yhdenvertaisuus on perusedellytys ihmiskunnan kehittymiselle.

Arkkipiispa Kari Mäkinen välittää Nelson Mandelan viisauden: Rohkea ihminen ei ole hän, joka ei pelkää, vaan hän, joka voittaa tuon pelon.

Eräässä taannoisessa keskustelussa ihonväristä ja tasa-arvosta, toinen sanoi toiselle: Minä olen värisokea, minun silmissä et ole tummaihoinen. Pintavärillä ei ole merkitystä, vain sisällöllä on.

Hyvää tarkoittavaa värisokeutta, mutta sitäkin tärkeämpää on pelkojen voittaminen ja erilaisuuden arvostaminen. Minä en ole värisokea, minun silmissäni olette valko- ja tummaihoisia. Arvostan juuri sitä mitä yksilöinä olette - olemme.

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa on kyse juuri erilaisuuden tunnustamisesta ja  arvostamisesta - ei vain hyväksymisestä, ei vain suvaitsemisesta. Värillä on väliä. Sillä on myös hintansa; siinä missä arvostamme omaamme, meidän on arvostettava myös muiden. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kyllä värillä on väliä,,kun katsoo 100 m juoksufinaalia arvokisoissa,,ei siellä monta kalpeanaamaa ole mukana,,,!
Samoin on tuon Blues-musiikin laita,,ikuinen kiistanaihe,,sujuuko valkoiselta blues,,,,:)

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Tarkoittaako kirjoituksesi sitä että esim. suositussa televisio ohjelmassa Stömmsössä voisi/pitäisi olla myös suomenkielisiä osioita, jottei niitä toimijoita tarvitsisi ihan Ruotsista asti haalia pelkän ruotsinkielen takia?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Miksi ruotsinkielisessä ohjelmassa pitäsi olla suomenkielisiä osioita? Osaathan sinä ruotsia, koulussa kun olet opiskellut.

Esa Niemi

Mitä mieltä Thomas on etnisestä syrjinnästä, vaikka Helsingin rekrytointipolitiikassa? Aiemmin kaikki olivat tasavertaisia hakijoita, mutta etnistä erottelua pyritään juuri korostamaan, vastoin universaaleja ihmisoikeuksia.

Sittemminhän näitä etnisiä erottelufantasioita on esitetty useissa kunnissa siten, että maahanmuuttajien osuus pitäisi vastata heidän osuuttaan asukkaiden määrästä.

Jouni Nordman

Niin jos laitetaan perusarvoksi työ, olkoon se mitä tahansa, niin perus ajatus on se kuka sen parhaiten tekee. Tämä ajatus malli tuo tehokkuuden jotka vain viisaammat tajuavat, sillä he tajuavat että asioita väitettä monella eri tavalla, jolloin myös tarvitaan monenlaisia ihmisiä.

Tätä myös saman koulun käyneet, joka varsinkin julkisella puolella paistaa. Sillä sieltä puuttuu Alf Rehnin vaarallisten ajatusten esittäjät kokonaan.

Toimituksen poiminnat