Thomas Elfgren - mistä milloinkin

Kansallissosialismi ei tule hakaristien muodossa

Ruotsidemokraattien Björn Söder sanoo sen mitä akkujaan lataamassa olleelta puheenjohtaja Jimmy Åkessonilta jäi vaalitaistossa sanomatta. Hänen mukaan esimerkiksi saamelaiset ovat kyllä Ruotsin kansalaisia, mutteivät kuulu Ruotsin kansaan. Kuten eivät hänen mukaansa kuulu myöskään Tornionjokilaakson meänkieliset asukkaat. Asiapitoisuudessaan tässä ei ole mitään uutta. Aärioikeistolainen maahanmuuttokrittisyys on salonkikelpoinen synonyymi rotuerottelulle. 

Rotuerottelijoita ja rasisteja on aina ollut ja tulee aina olemaan. Heidän ajatuksensa muuttuvat vaarallisiksi siinä vaiheessa kun tolkun kanslaiset alkavat ottamaan heitä todesta. Niin kävi myös Saksassa, Ruandassa ja entisessä Jugoslaviassa. Miljoonien kärsimysten jälkeen ja kun oli jo liian myöhäistä, kansalaiset tajusivat tulleensa petetyiksi. Kyse on aina rotuerottelijoiden omasta grandioottisesta vallanhalusta. Ein volk, ein reich, ein Führer - yksi kansa, yksi valtakunta, yksi johtaja.

Daniel Jonah Goldhagenin Hitler's Willing Executioners ja Allan Thompsonin The Media and the Rwanda Genocide ymmärrettävällä tavalla kertoo mitä tapahtuu kuin valtamedia unohtaa roolinsa yhteiskunnan vahtikoirina. Rotuerottelusta tulee arkipäivää ja sietokynnys kasvaa kun oikeat kysymykset jätetään esittämättä. Tämän vahvistaa myös ne useat sadat henkilöt, joiden kanssa vuosien saatossa keskustelin entisessä Jugoslaviassa ja Ruandassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (91 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No kyllä niitä hakaristejäkin on. Ero aikaisemmalle kansallissosialismille on siinä että Sd ei koskaan puhu fyysisistä roduista vaan keskittyy etnisyyteen ja kulttuuriin. Karvakäsi on ainoa fysiologinen termi jota käytetään.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Sinin kommentin myötä - "Kansallissosialismi ei tule vain hakaristien muodossa" - kiitos!

Käyttäjän IlpoSuominen kuva
Ilpo Suominen

Björn Söder sanoo:

"Det är ju så att Sverige i dag inrymmer andra nationer. Vi har ju till exempel den samiska nationen. De är svenska medborgare, men tillhör den samiska nationen. Vi har också tornedalsfinnar och så vidare. Vi accepterar dem. Men om det blir för många nationer i nationalstaten – då kan det bli problem."

Onko tässä jotain sellaista, että kannattaa natsikorttia väläytellä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nykyseuduillaan viimeisen vuosituhannen ajan asustaneet samit ja tornedalfinnet tuskin kaipaavat Söderin armollista "hyväksyntää". Kyllä Söder minusta kuulostaa samalta kuin natsijohtajat "hyväksyessään" suomalaiset arjalaisen valtakuntansa apulaiskansaksi, jota ei sentään tarvitse tuhota.

Minna Eerolainen

"Vi accepterar dem".. Mahtaa saamelaiset olla nöyrän kiitollisia Söderille tästä jalosydämisyydestä:( Tälläisiä hourupäitä ei kannata ruotsalaisten päästää valta-asemiin, se pakotettu hyväntahtoisuus ei kauaa kestä. Joka ainoan kerran kun poliitikolla esiintyy tarvetta luokitteluun ja rotumääritelmiin, silloin ollaan vaarallisilla vesillä ja on aika hälytyskellojen soida.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Kiitos tästä alkuperäislähteestä. Elfgrenin blogi vaikuttaa melkoisen harhaanjohtavalta. Alkuperäislähde on ehkä tahallaan jätetty pois, jotta Söderin lausunnosta tulisi todellista synkempi vaikutelma.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Sattuuhan noita natsikortteja lipsahtamaan, jopa paremmissakin piireissä, ännu i svenskspråkande, mutta Elfgreniltä se ei ole lipsahdus vaan johdonmukainen jatkumo vähemmistön pamputtamista. Tällä kertaa suorana kohteena SD, mutta on ne vaalit meilläkin tulossa.

En epäile, etteikö Elfgren tietäisi ja ymmärtäisi käytöstään, mikä ei tee asiasta yhtään vähemmän ikävää. Joku muu pääsisi tuon kaltaisista sammakoista Illmanin hampaisiin, tai on jo päässytkin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Odotan tässä aasinsiltaa Suomeen ja Perussuomalaisiin - tuleekohan sitä?

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Ei tarvitse uutta aasinsiltaa rakentaa, kun te olette jo sillä sillalla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mistähän se kertoo, että sinäkin odotit välittömän assosiaation syntymistä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Itseppä sen aasinsillan juuri rakensit tai siis täytyy sanoa kuin herramme Jeesus: "Sinäpä sen sanoit".

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Milllaisia mahtavat olla ajanmukaiset "tolkun kansalaiset"?

Monenlaiset hurmokselliset liikahdukset näyttävät olevan usein esiintyviä ja suosittuja. Niihin liittyy paitsi ns. asian kiihkeä kannattaminen, myös tarkka silmälläpito, että liike on paitsi muodikas myös oletettavasti enemmistön tai ainakin modernien ihmisten kannattama. Suomessa saatamme olla taipuvaisempia ryntäilemään ääriliikkeiden helmaan herkemmin kuin aiemmin historiassamme. Ehkä se on hyvä: epävarmuudesta ja kaaoksesta syntyy parhaimmillaan uutta ja ainakin järjestystä - edellyttäen että ilmaantuu rohkeita, linjakkaita edelläkävijöitä. Eniten olen huolestunut, ettei sellaisia löydy; samanaikaisesti politrukkeja on yli tarpeen.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Mielestäni olisi aiheellista kysyä saamelaisilta itseltään, että kokevatko olevansa ensisijaisesti ruotsalaisia vai saamelaisia.

Viveca: Vi samer kallar oss inte svenskar

http://www.expressen.se/gt/kultur/viveca-vi-samer-...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ovatko nämä kaksi toisensa poissulkevia määreitä?

Voiko saksalaissyntyinen Ruotsin kuningatar olla ruotsalainen, entä ranskalaista sukua oleva kuningas?

Niko Sillanpää

Söder siis sanoi DN:n jutun mukaan koulutustilaisuudessa:

"Det är ju så att Sverige i dag inrymmer andra nationer. Vi har ju till exempel den samiska nationen. De är svenska medborgare, men tillhör den samiska nationen. Vi har också tornedalsfinnar och så vidare. Vi accepterar dem. Men om det blir för många nationer i nationalstaten – då kan det bli problem."

http://www.dn.se/val/nyval-2015/den-leende-nationa...

En tietenkään voi tarkalleen tietää, mitä Söder ajatteli, mutta huomioiden, että jatkossa puhuttiin Johann Gottfried von Herderistä, kyse lienee ruotsalaisesta _etnisyydestä_.

Jos kysytään vaikka niiltä "saamelaisilta, Torniojoen laakson suomalaisilta jne.", ovatko he etnisiä ruotsalaisia, olen melkeinpä varma, että he vastaavat, että eivät ole, vaan edustavat omaa etnisyyttään.

Näetkö muuten tätä asiaa, eli etnistä erottelua, ongelmana silloin, kun esimerkiksi kyseiset ryhmät nauttivat etnisyytensä perusteella taloudellisia, vaikka maanomistusolosuhteisiin liittyviä etuja tai erityissuojelua?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Itse asiassa kyse on siitä, että Söder vetää yhtäläisyysmerkit kansakunnan ja etnisyyden välille. Hän käytti sanaa "nation", mikä tarkoittaa kansakuntaa, ja asetti kansakunnan kriteeriksi etnisyyden.

Tämä on varsin kiinnostava tapa määritellä kansakunta, ja tosiaan se saattaa herättää kysymyksiä. Sen vaihtoehtona olisi kansalaisuuteen perustuva nationalismi, mikä on inklusiivisempi ja monimuotoisempi käsite.

Suomessa ei esimerkiksi kukaan puhu "suomenruotsalaisesta kansakunnasta", tai maamme ruotsinkielisestä väestöstä osana Ruotsin kansakuntaa. Ruotsinkieliset asukkaamme ovat hekin yksiselitteisesti osa Suomen kansakuntaa. Tietysti he ovat kansanryhmä (folk), mutta se on eri asia kuin kansakunta.

Sen lisäksi kommentti "vi accepterar dem" on aika hupaisa. Saamelaiset ovat alkuperäiskansa, joilta ei sanottavammin edes kysytty haluavatko he tulla Ruotsin kruunun alamaisiksi. Ikään kuin heidän asemansa Ruotsin sisällä olisi jotenkin riippuvainen Söderin hyväksynnästä!

Itsehän toki olen sillä kannalla, että mikäli Ruotsidemokraatit ovat seuraavassa hallituksessa, niin Akateemisen Karjala-Seuran vanha Länsipohjan toimikunta on syytä perustaa uudelleen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Toisaalta esimerkiksi Kanadassa intiaanikansoja kutsutaan nimellä "first nations", joten tässä on kysymys on sanan "nation" semantiikasta. Onko ruotsin "nation" aina suomeksi "kansakunta"?

Joka tapauksessa natsikortin vetäminen Söderin lausunnosta vaikuttaa liioitellulta ja herättää kysymyksen, eikö mitään raskauttavampaa tosiaan löydy SD:n natsilaisuuden osoittamiseksi?

Niko Sillanpää

Jussi, tuossa "ongelma" on sitten retoriikassa ja katsojan silmässä enemmän kuin sisällössä. Tuon haastiksen perusteella Söderin mukaan valtio voi sisältää useampia etnisyyksiä/"kansakuntia". Populistina Söder näyttää säästävän kansan (folk) käsitteen muihin tarkoituksiin.

Lienee lähinnä retorisen tason seikka, "hyväksyykö" jonkun valloitetun, heikon kansanryhmän vai ei. Tuossa ilmeisesti merkityksessä hyväksytään osana valtiota.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Eräällä kansallissosialistien ja fasismiin taipuvaisten facebook-sivulla on toistuvasti ollut tällainen lause: "rasismi on rakkautta". Tätä lausetta selvennettiin toisinaan myös lisäyksellä "omaasi kohtaan". Täytyy myöntää että tuo mielipide oli sellainen, että sen kohdalla hetkeksi löi tyhjää. Ajatushan on suoraan sanottuna perverssi. Rakkauden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Koko porukan voisi sivuuttaa nyrjähtäneinä. Huolestuttavaksi sen tekee, että tuo sivu ja sen ylläpitäjät oli innolla mukana järjestämässä äskettäistä äärioikeiston marssia itsenäisyyspäivänä. Toisin sanoen, he pyrkivät ottamaan omakseen hyvät asiat kuten isänmaallisuuden ja esittää hyvää ja kaunista julkisivua, mutta ajatusmaailma pelkkää vihaa ja kansanmurhaa.

Pertti Heinonen

Ei se autuus ja yhteiskuntarauha vahvistu silläkään että maahan otetaan liian suuria massoja ihmisiä ääri kulttuureista. On kivikautisia uskomuksia ja rituaaleja joita useat tulijat tuovat tullessaan ja olettavat automaattisesti että niitä voi harjoittaa myös uudessa asuinmaassaan. Ympärileikkaukset, naisten alistaminen kodin ja burgan suojiin, järjestetyt avioliitot usein alaikäisille, moniavioisuus, tansaniassa elää uskomus että albiinon lihan syöminen tekee kuolemattomaksi jne...
Onko sitten ihme jos normaaliin ja tasaiseen elämään tottunut pohjoismaalainen ei riemurinnoin ota vastaan näitä uusia "rikastuttavia" tapoja ja uskomuksia? Kimmo Kiljunen lausui takavuosina kuolemattomaksi osoittautuneen sloganinsa: Lentäväthän linnutkin yli rajojen, miksi ei siis ihmiset voisi muuttaa minne haluavat. Valitettavasti se ei ole näin yksioikoista. Linnut eivät tarvitse asuntoa, päiväkotia, koulua, sairaalaa, työpaikkaa ja eläkettä. Vaikka en ole samaa mieltä Björn Söderin saamelaisiin ja meänkielen puhujia kohtaan osoittamasta kritiikistä nin lähtökohtaisesti näen että Ruotsi on sössinyt oman maahanmuutto-agendansa totaalisesti, liika on liikaa ja sen on perus-svenssonkin huomannut ruotsidemokraattien kannatuksen noususta päätellen. Ihminen kuuluu lajina nisäkkäisiin ja on, vaikkakin kehittynyt sellainen, loppujen lopuksi aika alkukantainen vaistoiltaan ja kun se huomaa reviirinsä olevan uhattuna se käy puolustamaan sitä. Vertauksena paviaanilauma jossa johtava uros ajaa pois kaikki häntä tai sen haaremia uhkaavat tulijat. Ihminen on vaistonvarainen kehittynyt paviaani. PS. Tuon sloganinsa jälkeen KImmo Kiljusen tie nousi pystyyn politiikassa.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

SD:n piirissä pulpahtelee aina ajoittain, myös tämän Söderin puheissa, myös aito juutalaisvastaisuus ja -inho. Se on yleensä seikka, mikä sentään vielä ihmisissä herättää kauhistuksen tunteita. Sen verran 1930- ja 1940-luvun tapahtumat ovat vielä muistissa.

Sen sijaan kun samalla logiikalla viholliskuvaksi on valittu islam ja islamin uskoa tunnustavat ihmiset, sanoma uppoaa paremmin. Keskeistä on siinäkin erottelu - me ja he, ihmisten jakaminen arvoltaan eri luokkiin. Rasismi tässä yhteydessä pukeutuu ainoastaan uuteen pukuun.

Tyypilistä tällöin on, että nämä "maahanmuuttokriittiset" yleensä kiljuvat, etteivät missään nimessä ole rasisteja. He vetoavat siihen, että he ainoastaan "puolustavat meitä" - omaa kansaa, isänmaata, kulttuuria, kristinuskoa. Kaikki asioita, jotka eivät tällaisia kyseenalaisia puolustajia tarvitse.

Ajat muuttuvat, joten rasismi ja siihen liittyvä kanssaihmisten halveksiminen ja vaino muuttavat muotoaan. Röyhkeimmät poliitikot ja poliittiset johtajat sivistyneeksi luullussa Euroopassa käyttävät tätä oman vallanhimonsa välineenä. Historiasta kun olemme oppineet senkin, että taloudellisesti vaikeina aikoina ääriliikkeet saavat aina jalansijaa katkerien ja pelokkaiden ihmisten piirissä.

Historia siis voisi opettaa, mutta ihminen ei tunnu oppivan. Joku fanaattisuuden tarve piilee voimakkaana osassa meitä. Ilmankos historia on enimmäkseen sotien historiaa.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

"SD:n piirissä pulpahtelee aina ajoittain, myös tämän Söderin puheissa, myös aito juutalaisvastaisuus ja -inho. Se on yleensä seikka, mikä sentään vielä ihmisissä herättää kauhistuksen tunteita. Sen verran 1930- ja 1940-luvun tapahtumat ovat vielä muistissa."

Ota tästä nyt sitten selvää...

http://www.destroyzionism.com/2013/06/02/sweden-de...

Kari Ahveninen

Juu, Jorma. Totisesti, me ja he... kuten jälleen kerran australiassakin on menossa. Kumpi mahtaa olla syyllinen, kiljuskini vai islamin toteuttaja?

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14186106369...
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014121518928303_...

Oletko, Jorma, sitä mieltä että tällainen edistää yhteiskuntarauhaa ja ymmärrystä eri uskontojen kesken?

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Jorma Härkönen: "SD:n piirissä pulpahtelee .. aito juutalaisvastaisuus.."

Jaa, että SD. Olisiko yksi kirjain liikaa, eikö se ollut ihan pelkkä S, joka ensimmäisekseen valtaan päästyään kiirehti tunnustamaan maattoman valtion juutalaisten ja kristittyjen päänmenoksi.

Onneksi valtaa riitti vain pari kuukautta, eivät ehtineet saada paljoa enempää tuhoa aikaiseksi.

Jani Heikkilä

Vai niin. Eikö olisi sitten jo aika uhriutua..?

Eiku sori, niinhän sä jo teit. Niinkuin kaikki fasismin kanssa flirttailevat.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

On hyvin tavallista että esim. saamelaiset haluavat pitää itsensä omana kansana, eivätkä halua olla esim. suomalaisia, ruotsalaisia, norjalaisia tai venäläisiä. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Jossain toisessa yhteydessä he kuitenkin saattavat olla osa valtion kansaa. Nämä ovat identiteettikysymyksiä ja kontekstikohtaisia asioita, liittyen yleensä siihen että halutaan vaalia omaa perinnettä.

On kuitenkin eri asia, että joku ylhäältä käsin pyrkii määrittelemään että te olette noita ja me näitä ja te ette sitten kuulu tähän meidän ryhmittymäämme, kulttuurinne loukkaa meidän kulttuuriamme. Se on mahdoton tehtävä ja johtaa lopulta DNA-testeihin.

Jokainen määrittelee itse oman kansallisidentiteettinsä. Poliitikkojen tehtävä lienee pitää huolta yhteisten asioiden hoidosta eikä rotuideologiasta, tai syöttää kansalaisille mielikuvia siitä, miten joku kansa-, kulttuuri- tai kielilähtökohta määrittää ihmistä joko hyväksi tai huonoksi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Alkuperäisessä uutisessa sanotaan, että saamelaiset ja tornionlaaksonsuomalaiset eivät kuulu sellaiseen kuin "svenska folket", pienellä s:llä. Olet kääntänyt tämän "Ruotsin kansaksi", isolla R:llä. Ymmärrän että nämä asiat eivät käänny vähän yksi yhteen, mutta tässä yhteydessä täsmällisempi käännös olisi "ruotsalainen kansa".

Minusta Söderin väite on vähän niinkuin sanoisi, että vasenkätiset eivät ole oikeakätisiä.

Sosialidemokraattien johtama Ruotsi oli toki tästä aikanaan eri mieltä, ja se yritti tehdä kaikista juurikin yhtä kansaa. Meänkielisiltä lapsilta kiellettiin oman kielensä käyttö mm. kouluissa sanktioiden uhalla; oman "kansan" status haluttiin heistä nimenomaan kitkeä pois. Olisiko tämä sitten parempi lähestymistapa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vasenkätiset muuten ovat oikeakätisiä siinä mielessä että he elävät oikeakätisen enemmistön oikeakätisten käytäntöjen muokkaamassa toimintaympäristössä. Sen sijaa oikeakätiset eivät ole vasenkätisiä. Siinä on eroa. Vähemistöillä on kaksi päällekäistä identiteettiä tai muuta kykyarsenaalia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Meillä Suomessa on hyvänä esimerkkinä Ahvenanmaan maakunta. Siellä asuu 28800 ruotsinkielistä Suomen kansalaista.

Ahvenanmaalle muuttaminen on siellä vallitsevan itsehallinnon ja kielipolitiikan avulla tehty äärimmäisen vaikeaksi. On käsittämätöntä, että Suomen valtiossa on tällainen maakunta, joka harjoittaa äärimmäistä " maahanmuuttokriittisyyttä", mikä on täysin verrattavissa jyrkkään rotuerotteluun ja rasismiin.

Miksi haetaan esimerkkejä ulkomailta, kun omassa maassamme löytyy ongelmia, joista vaietaan ?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

En ymmärrä tätä valheellisen tiedon levitystä Ahvenanmaalle muuton vaikeudesta.

Ahvenanmaalle muuttaminen ei nimittäin ole ollenkaan vaikeaa. Kuka tahansa voi muuttaa sinne ilman mitään lupia esim. vuokralle. Siellä on paljonkin esim. vanhoja taloja, joita saa vuokrata halvalla. Mikään ei kiellä vuokraamasta niitä, tai vaikkapa kerrostaloasuntoa Maarianhaminassa.

Itsekin tein niin, kun muutin Ahvenanmaalle, eikä ollut mitään epäselvää tai vaikeuksia asunnon suhteen missään vaiheessa.

Toinen asia on, jos haluaa ostaa maata, tontin tms. Tavallisia asunto-osakkeita saa kyllä omistaa.

Ja tonttejakin saa ostaa, vaikka ei ole kotipaikkaoikeutta. Tarvitsee vain erityisluvan, eikä luvan hankkimisessa mene kauan, eikä sen saaminenkaan ole ollut vaikeaa. Täytyy vain asua vakinaisesti Ahvenanmaalla ja olla tarkoitus jäädä asumaan.

Yksi mutta siinä on, maata ei saa ostaa alueelta johon kuuluu rantaa, ja tontin pitää olla alle 4000 neliötä ja kaava-alueella. Kun on kotipaikkaoikeus, näitä ehtoja ei tarvitse täyttää. Mutta ei moni ahvenanmaalainenkaan osta merenrantaa tai kaava-alueen ulkopuolelta, eikä yli 4000 neliötä, koska sellaiset tontit ovat aika hintavia. 4000 neliön tontti on jo aika hyvän kokoinen.

Itse olen tehnyt nämä kaikki prosessit siellä omistamatta kotipaikkaoikeutta.

Myöhemmin kyllä hankin sen, kun aloin politiikkaan mukaan, että pääsin ehdokkaaksi vaaleihin maakuntatasolla. Kunnallisvaaliehdokkaana voi olla ilman kotipaikkaoikeuttakin.

Itse olen ollut Lemlandin kunnan rakennuslautakunnassa, ja tiedän nämä säännöt, koska olen itse ollut mukana käsittelemässä ja päättämässä näistä lupa-asioista.

En pidä näistä rajoituksista, mutta en pidä siitäkään, enkä hyväksy, että levitetään suoranaisia valheita tästä asiasta.

Olisi hyvä ottaa selvää asioista, ennen kuin levittää väärää tietoa.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

En ymmärrä tätä valheellisen tiedon levitystä Ahvenanmaalle muuton vaikeudesta.

Ahvenanmaalle muuttaminen ei nimittäin ole ollenkaan vaikeaa. Kuka tahansa voi muuttaa sinne ilman mitään lupia esim. vuokralle. Siellä on paljonkin esim. vanhoja taloja, joita saa vuokrata halvalla. Mikään ei kiellä vuokraamasta niitä, tai vaikkapa kerrostaloasuntoa Maarianhaminassa.

Itsekin tein niin, kun muutin Ahvenanmaalle, eikä ollut mitään epäselvää tai vaikeuksia asunnon suhteen missään vaiheessa.

Toinen asia on, jos haluaa ostaa maata, tontin tms. Tavallisia asunto-osakkeita saa kyllä omistaa.

Ja tonttejakin saa ostaa, vaikka ei ole kotipaikkaoikeutta. Tarvitsee vain erityisluvan, eikä luvan hankkimisessa mene kauan, eikä sen saaminenkaan ole ollut vaikeaa. Täytyy vain asua vakinaisesti Ahvenanmaalla ja olla tarkoitus jäädä asumaan.

Yksi mutta siinä on, maata ei saa ostaa alueelta johon kuuluu rantaa, ja tontin pitää olla alle 4000 neliötä ja kaava-alueella. Kun on kotipaikkaoikeus, näitä ehtoja ei tarvitse täyttää. Mutta ei moni ahvenanmaalainenkaan osta merenrantaa tai kaava-alueen ulkopuolelta, eikä yli 4000 neliötä, koska sellaiset tontit ovat aika hintavia. 4000 neliön tontti on jo aika hyvän kokoinen.

Itse olen tehnyt nämä kaikki prosessit siellä omistamatta kotipaikkaoikeutta.

Myöhemmin kyllä hankin sen, kun aloin politiikkaan mukaan, että pääsin ehdokkaaksi vaaleihin maakuntatasolla. Kunnallisvaaliehdokkaana voi olla ilman kotipaikkaoikeuttakin.

Itse olen ollut Lemlandin kunnan rakennuslautakunnassa, ja tiedän nämä säännöt, koska olen itse ollut mukana käsittelemässä ja päättämässä näistä lupa-asioista.

En pidä näistä rajoituksista, mutta en pidä siitäkään, enkä hyväksy, että levitetään suoranaisia valheita tästä asiasta.

Olisi hyvä ottaa selvää asioista, ennen kuin levittää väärää tietoa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kotipaikkaoikeusjärjestelmän mukaisesti kotipaikkaoikeutta Ahvenanmaalla voi hakea asuttuaan viisi vuotta kyseisessä maakunnassa ja olemalla ruotsin kielen taitoinen Suomen kansalainen.

P.S. Montako kiintiöpakolaista, turvapaikanhakijaa ja maahanmuuttajaa Ahvenanmaa ottaa vastaan vuosittain ?

P.P.S. Montako nuorta lähtee Ahvenanmaalta suorittamaan asepalvelusta vuosittain ?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #72

Ahvenanmaalta kaupataan nykyisin tontteja, ainakin täällä Turussa, ja hintakin on ihan kilpailukykyinen.

Mitä varusmiespalvelukseen tulee, niin ainakin moni merenkulkualaa opiskeleva suorittaa palveluksensa siinä sivussa merivoimissa, laivapalveluksessa. Luetaan hyväksi mm ammattikirjaan vaadittavaa praktiikkaa kerättäessä.

Ja aikanaan omana varusveijariaikoinani oli meillä muutamia ahvenanmaalaisia vaikka aselaji ei laivasto ollutkaan.

Muoks: kirjvihre

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #75

Ahvenanmaalaiset miehet on vapautettu asevelvollisuudesta rauhan aikana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #75

P.S. Vuosittain astuu vapaaehtoisina asepalvelukseen 2-4 ahvenanmaalaista nuorta Suomen puolustusvoimiin.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #72

Pitää paikkanssa, viiden vuoden asumisen jälkeen voi anoa kotipaikkaoikeutta. Mutta kiinteistön voi hankkia sitä ennenkin hakemalla lupaa, ja täyttämällä ne ehdot, joita tuolla edellä mainitsin.

Miten tämä pakolaisasia liittyy tähän?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #72

Tässä vähän tietoja esim. maahanmuuttajista vuodelta 2012:

Mer än var tionde ålänning är invandrare
Enemmän kuin joka kymmenes ahvenanmaalainen on maahanmuuttaja.

54 modersmål finns representerade genom personer från 87 länder.
87:stä eri maasta olevaa henkilöä puhuu 54:ä äidinkieltä.

34 % av befolkningen är född utanför Åland.
34 % asukkaista on synynyt Ahvenanmaan ulkopuolella.

Största gruppen är född i Finland, ca 5500 personer.
Suurin ryhmä on syntynyt Suomessa, noin 5500 henkilöä.

Letterna största utomnordiska gruppen, ca 200 personer.
Latvialaiset ovat suurin pohjoismaiden ulkopuolinen ryhmä, noin 200 henkilöä.

Rumänerna ökade mest 2010, är nu 160 personer.
Romanialaisten määrä kasvoi eniten 2010, nyt noin 160 henkilöä.

Drygt 10 % av invånarna har annat modersmål än svenska.
Noin 10 %:lla on muu kuin ruotsi äidinkielenä.

4,9 % av invånarna är finskspråkiga.
4,9 % asukkaista on suomenkielisiä.

Elisabeth Naucklér, Ahvenanmaalainen kansanedustaja kirjoitti viikkokirjeessään 8.9.2014:

"Uppe i plenum var vidare lagförslaget om ändring av integrationslagen (regeringens proposition nr 100/2014 till riksdagen med förslag till lag om ändring av 44 och 46 § i lagen om främjande av integration (rp 100/2014)) som gör det möjligt för åländska kommuner att få statligt stöd vid intag av kvotflyktingar. I dett pressmeddelande som mitt kontor skickade ut till medierna och som lagts ut på bloggen kan man läsa att det är Åland landskapsregering som tagit initiativ till detta, genom ett brev till arbets- och näringsministeriet där man förklarade att Åland är villigt att ta emot flyktingar, särskilt med tanke på det svåra läget i Syrien.

Undertecknad tog tillfället i akt och uttryckte min glädje över att ärendet nu äntligen kommit så här långt. – Åland är ett samhälle öppet för invandrare, ett samhälle som på ett utomordentligt bra sätt lyckats integrera alla de inflyttade som finns på Åland. Det nya lagförslaget möjliggör alltså att de åländska kommunerna på lika villkor som övriga kommuner i Finland nu kan ta emot kvotflyktingar. Det är ett helt avgörande steg för alla de åländska kommuner som vill ta emot flyktingar. Åland har också tidigare tagit emot flyktingar, men utan det statsstöd som kommunerna i riket fått ta del av."

Eli tässä Nauclér kirjoittaa, että maakuntahallitus on tehnyt ehdotuksen kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta samoilla ehdoilla kuin mantereen kunnilla on. Tällä hetkellä samanlaisia ehtoja ei ole. Aikaisemmin Ahvenanmaa on ottanut pakolaisia, mutta ei ole saanut siihen valtion apua.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Ahvenanmaahan on Suomen ainoa virallisesti muukalaisvihamielinen maakunta.

Suomessa on piirejä,jotka ihailevat sitä. Ei vähiten Rkp:n piirissä.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

No RKP.n johtavana ajatuksena on aina ollut että Suomessa on kaksi kansaa yhdessä valtiossa.
On pyritty ja pyritään pitämään kieliryhmät erillään yhteiskunnallisin järjestelmin ja luomalla uhkakuvia vähemmistökielen puhujille.
Mielestäni juuri RKP edustaa Suomessa kulttuurista rasismia.

Eli jos sitä omaa suvaitsevaisuutta tuossa puolueessa pohdittaisiin...

Jonas Hellgren

Se mitä RKP harrastaa, on puhdasta apartheidpolitiikkaa.

Kalevi Wahrman

Miksi EU tukee hakaristien näkyvyyttä Ukrainassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Elfgren: "Miljoonien kärsimysten jälkeen ja kun oli jo liian myöhäistä, kansalaiset tajusivat tulleensa petetyiksi."
Tästä - mutta hieman eri kantilta (=EU) - kirjoittaa tutkija Markku Jokisipilä näin Turun Sanomissa:
http://www.google.fi/url?q=http://www.ts.fi/mielip...

Epäilen, että seuraavilla prosesseilla on myös suuri merkitys sille, mihin suuntaan ihmiset kääntyvät.
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/12/14/e...?

Olisikohan SD vain pilipaliporukkaa verraattuna siihen koko Eurooppaa koskevaan keskitettyyn "grandioottiseen vallanhaluun", jossa EU-/euroalueesta väkisin tehdään keskusjohdettu "Ein Volk, ein Reich ja ein Führer"?
Ääriliikkeiden menestys - esim. Syriza Kreikassa, SD Ruotsissa tai FN Ranskassa - ei siis ole yllätys.
http://www.google.fi/url?q=http://www.taloussanoma...

Elfgren lienee oikeilla jäljillä, mutta onko hänella tässä blogissa - kuvaannollisesti sanoen - kierroksessa vain yksi pikku hukka monien kasvottomien isojen pahojen susien joukossa? Sitä kannattaa pohtia.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

On epätodennäköistä, että jotain etnistä vähemmistöä alettaisiin joukkotuhoamaan. Rasismin haitallisempana muotona tulee olemaan työsyrjintä. Jotkut etniset vähemmistöt joutuvat puskurityövoiman osaan. Työttömyys, huonosti palkattu työ , pätkätyö kasautuu entisille vähemmistöille . USA:ssa poliisi kylillä välillä ampuu afrikkalaisperäisiä kansalaisia, mutta mustien heikon aseman ydin on huono asema työmarkkinoilla ja koulutuksessa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No yhteiskuntailmapiiriä tuhotaan sillä että sallitaan ihmisten jaottelu meihin ja muihin ja sitä jaottelua rohkaistaan. Suomessa jaottelua samaa myös kuulee.

Jonas Hellgren

"No yhteiskuntailmapiiriä tuhotaan sillä että sallitaan ihmisten jaottelu meihin ja muihin ja sitä jaottelua rohkaistaan. Suomessa jaottelua samaa myös kuulee."

Kyllä tämä parempi väki on saanut jaotella meihin ja muihin jo vuosisatoja, lainsäädännön tai oikeuslaitoksen asiaan mitenkään puuttumatta, muuten kuin jaottelua rohkaisemalla. Apartheid-yhteisunnassa kun eletään apartheid-yhteiskunnan säännöillä.

Käyttäjän TeroLeikkil1 kuva
Tero Leikkilä

Vastustat siis monikulttuuria ja haluat maahanmuuttajien sopeutuvan suomalaiseen kulttuuriin?

Veikko Nurminen

Me ihmiset pelkäämme luonnostaan kaikkea vierasta ja tuntematonta. Pimeyttä siksi,ettemme näe, onko siellä joku mörkö piilossa. Tätä käyttävät valtaan pyrkivät häikäilemättä hyväkseen. Paremmin en osaa tätä ilmaista kuin Juicen sanoin: "Kos johtsjaks otat sä jonkun muun, hänen puolestaan joudut sä taisteluun..."

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Itseasiassa toivoisin suomen ja muiden pohjoismaiden antavan saamelaisalueille nykyistä laajemman autonomian ja mahdollisuuden tehdä valtakunnan rajat ylittävää yhteistyötä. Olen varmaan rasisti.

Van Freddy

Kaikki alankomaalaiset eivät ole hollantilaisia, kaikki hollantilaiset ovat taas alankomaalaisia.
On hiukan ongelmalista ilmaista asian jos koko valtio on nimitetty yhden siellä majailevan etnisen ryhmän mukaan.
Mutta asian voi kuitta natsikortilla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos ilmaisee asian niin että on ongelmallista että Alankomaissa on liian paljon muita kuin flaameja niin se on kai valtiota hajoittavaa puhetta!?
Näinhän Söder asiat pisti. Saivartelulla ei siitä pääse mihinkään.

Van Freddy

"Useimmat Flanderin asukkaat kokevat olevansa flaameja ja vasta toissijaisesti tai ei ollenkaan belgialaisia."

Sini nyt taas tulkitse Söder punaisten lasien kautta, minusta Söder ilmaisi hyväksyvänsä heitä, mikä on tietysti huomattavasti positiivisempi ilmaisu, kun se että heidät siedetään tai suvaitaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Flanderi

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #47

Suvaitsi hyväksyä ja seuraavassa lauseessa sanoi että liian paljon vastaavia ryhmiä ei ole hyvä. Eli aivan vastaavaa kuin sanoa että liikaa ei.flaameja Alankomaissa ei ole hyvä.

Esa Niemi

Eikö tuo sama ole ihan Ruotsin virallinen kanta, että nämä mainitsemasi tahot ovat virallisesti luokiteltu vähemmistöiksi. Vuonna 1999 valtiopäivät päättivät, että Ruotsi liittyy Euroopan neuvoston kansallisten vähemmistöjen suojelua koskevaan puiteyleissopimukseen ja alueellisia kieliä ja vähemmistökieliä koskevaan eurooppalaiseen peruskirjaan. Lisäksi valtiopäivät päättivät vähemmistöpolitiikasta ja viiden kansallisen vähemmistön ja niiden kielten (kaikkien varieteettien) tunnustamisesta.

Jos nämä eivät mielestäsi ole vähemmistöjä tai Ruotsin hallitus rotuerottelee, niin voit toki osoittaa sen ilman dramatisointia. Vaalikuumetta on ilmassa ja mielikuvallinen demonisointi oli ilmeisesti kuitenkin kirjoituksesi tärkein funktio.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Hyvä kommentti, ja blogi itsessään on väkinäinen yritys hurskastella rasismilla, parilla sanalla ilmaistuna.

Käyttäjän riikkayrttiaho kuva
Riikka Yrttiaho

Esim. suomalaiset on tunnustettu Ruotsissa kansallisvähemmistöksi. Se on kuitenkin eri asia kuin sanoa että ruotsinsuomalaiset eivät ole ruotsalaisia. Tai mikä tahansa muu vähemmistö.

"Han för liknande resonemang om samer och tornedalingar, som han med en äldre beteckning kallar 'tornedalsfinnar'. De får bo i Sverige och vara medborgare, men de tillhör ­inte den 'svenska nationen'."

Björn Söder ihanan auliisti määrittelee kuinka eri vähemmistöjen jäsenet SAAVAT OLLA RUOTSISSA. Ikään kuin se olisi Björn Söderin päätettävissä miten kukin itsensä identifioi. Maailma ei ole niin mustavalkoinen kuin ruotsidemokraatit kuvittelevat ja ihmisillä on päällikkäisiä identiteettejä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Huomattavaa on,että vaadittiin Euroopan Neuvosto,jotta Ruotsi ensinnäkin tunnusti,että Ruotsissa on suomenkielinen vähemmistö.

Pohjoismaiden Neuvosto sen sijaan oli vuosikymmenet vaitonainen siinä asiassa. PN on iät ajat pitänyt suomenkielisiä pohjoismaalaisia toisen luokan pohjoismaalaisina toiminnassaan.x)

Anekdoottina mainittakoon,että Stefan Walliniltakin lipsahti,että "Suomi on pohjoismaiden naapurivaltio".

x)Suomenkielisiä pohjoismaalaisia on n. 5 miljoonaa. Silti PN:n kirjallisuuspalkintoa ei suomenkielinen kirja ei saa ellei sitä ole käännetty joko ruotsiksi,norjaksi tai tanskaksi.

Ihan vaan esimerkkinä. Inuiteille on asetettu sama vaatimus ko. palkinnon kriteereissä. Samoin saamelaisille.

http://ryyti.blogspot.fi/2006/12/pohjoismaiden-neu...

Siinä on lisää herkullisia detaljeja tuon syrjintäjärjestön arvoista ja ideologiasta.

Käyttäjän riikkayrttiaho kuva
Riikka Yrttiaho

"Huomattavaa on,että vaadittiin Euroopan Neuvosto,jotta Ruotsi ensinnäkin tunnusti,että Ruotsissa on suomenkielinen vähemmistö."

Tässä kohtaa on myös ehkä hyvä muistaa, että ruotsin kielestä tuli Ruotsin valtion virallinen kieli vasta vuonna 2009. Tällöin lainsäädäntöä uudistettiin ja säädettiin laki valtionkielestä sekä kansallisista vähemmistökielistä, joihin myös suomi kuuluu. Eli sinänsä kommenttisi on hieman harhaanjohtava.

En tiedä mitä Stefan Wallin on tarkoittanut mutta ehkä hän viittasi Suomen olevan Skandinavian naapurimaa. Suomihan ei kuulu Skandinaviaan, Fenno-Skandinaviaan kylläkin, mutta ei itse Skandinaviaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Meidän maahamme nämä rasismi ja fasismi on tulleet viranomaistoiminnan myötä ja koskettavat lähinnä syntyperäisiä suomalaisia. Näille asioille on vaan keksitty aivan uusia nimiä hämäyksen vuoksi, etteivät kaikki tajuaisi mistä on kyse. Nämä uudet nimet ovat positiivinen syrjintä, poliittiset virkanimitykset ja vastaavat, joilla etuoikeudet annetaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vastaisesti yhteiskunnan heikommille aineksille!

Ei ihme että yhteiskuntamme on lähes selvitystilassa, kun heikoin aines on ottanut vallan itselleen näillä kepulikonsteilla!

Jouni Nordman

Niin miten määritetään kansa, itse määrittelisin sen miten kansan kokonaisarvo kohenee tai laskee. Tällöin aikajana pitää määritellä tarpeeksi pitkäksi, sillä imigroituminen on vasta toisessa sukupolvessa mahdollista.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Söderin haastattelussa ongelma ei ole yksittäinen saamelaislausuma ja esimerkki, vaan se että Söderin mielestä kansallisuus perustuu polveutumiseen ja periytyy ja toisaalta ruotsalaisten pitäisi hänen mukaansa muodostaa yhtenäinen kansakunta. Tässä mielessä rinnastus fasismiin ja natsismiin on perusteltu.

Söderin lähtökohta vastaa tavallaan monikulttuurisuuspolitiikkaa- kummankin mielestä ihmiset jakautuvat pysyviin ja periytyviin kansallisuuksiin ja kulttuureihin - mutta ratkaisut ovat erilaisia. Multikultin mielestä ne erilaiset kansat ja kulttuurit voivat elää söpösti rinnakkain, ruotsidemokraattien mielestä ei.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Taustalla on kaksi kieleen liittyvää perusongelmaa:

1) Ei tiedetä, mitä "etnisyys" tarkoittaa

ja

2) kuvitellaan, eräiden suomalaisten änkyröiden tapaan, että "kansa" on sidoksissa kieleen.

"Kansa" on yhteisö, jonka jäsenet tuntevat ja tunnustavat muodostavansa erillise, muista eroavan, oman sosiaalisen yhteisönsä, kansan, ja jonka yhteisön muut, vastaavat "kansat", tunnustavat ja tuntevat muodostavan heistä erillisen "kansan". Kansa on siis sosiaalinen tunne, ei esim. kieliyhteisö tai geneettinen ryhmä.

Kreikan termi "ethnos" on suomeksi yksinkertaisesti "kansa".

Niko Sillanpää

Kun nyt vaikuttaisi olevan liki jouluisen liikuttava yksimielisyys siitä, että etnisyys on ongelmallinen käsite varsinkin erontekojen kannalta, haluaako blogisti tai vaikka joku debatööri vastata kommentissa #7 esittämääni kysymykseen, eli:

"Näetkö muuten tätä asiaa, eli etnistä erottelua, ongelmana silloin, kun esimerkiksi kyseiset ryhmät nauttivat etnisyytensä perusteella taloudellisia, vaikka maanomistusolosuhteisiin liittyviä etuja tai erityissuojelua?"

"Kyseiset ryhmät" siis viittauksena vaikka saamelaisiin.

Tai käännettävät kääntäen: Onko etnisyys olemassa (tarpeen mukaan) vain 60-luvun jälkeisessä maailmassa joissain ideologisissa viitekehyksissä uhripääomaa omistaville vähemmistöryhmille?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tähänkin kysymykseen olisi helpompi vastata, ellei se sisältäisi tuota iänikuista jaaritteluasi 60-luvusta ja uhripääomasta. Mahtoi jäädä aika pirunmoinen trauma.

Mitä tulee saamelaisten "maanomistusolosuhteisiin liittyvään erityissuojeluun", niin Suomessa nimenomaan käydään jatkuvasti keskustelua siitä, ketkä kuuluvat ILO-sopimuksen piiriin. Lue nyt joutessasi vaikka Mikko Kärnän kirjoitukset lävitse, niin huomaat ettei kyse ole etnisyydestä, vaan sukupolvesta toiselle perintönä kulkevista oikeuksista. Se taas koskee muitakin Lapin asukkaita kuin vain niitä, jotka puhuvat saamen kieltä.

Niko Sillanpää

Sukupolvesta toiselle siirtyvä ominaisuus ja tästä käytävään diskurssiin liittyy mm. oma kieli. Ihan käypä määritelmä etnisyydelle.

En tiedä, mikä asiantuntija Kärnä on tai ei ole, mutta tähän "veren perintöön" liittyvän edun rajaamisesta riitelyä on uutisoitu ihan tiedotusvälineissäkin. Tavanomainen riita etnisen ryhmän määrittämisestä ja poissulkemisesta on kyseessä. Kuten kommenteistasi tässä ketjussa käy ilmi, asetelma ei tähän suuntaan haittaa sinua ollenkaan, vaan kuittaat sen van "vähemmistöpolitiikkana". Muistaakseni myös Yrttiaho on kirjoittanut täällä tästä aihepiiristä.

Käyttäjän JuhaniAhonen kuva
Juhani Ahonen

Joskus tulee mieleen, että rodun ihonväriä enemmän määrää varallisuutesi ja suhteesi rahaan. Mielestäni finanssi- ja talouspiirien vihapuheet työpanostaan myyviä vastaan alkavat olla jo aika rasistisia, mutta niihin ei puututa, koska talouden jumala ja sen ainoa poika raha ovat uusi uskontomme. Rukoilkaamme!

Erno Linnola

Tässä liikutaan jo aika lähellä väitettä jonka mukaan kansallismielisyys = kansallissosialismi.

Kansallissosialismi tosiasiallisesti oli marxilaisuuden keskeisten dogmien ja kansallisuuden nivominen yhteen. Hitlerin idea oli luoda - ei kansainvälinen sosialismi vaan - kansallinen sosialismi, kansallissosialismi. Hän halusi välttää erityisesti Saksan ajautumisen sisällissotaan sillä hän piti bolsheviikkien mallia sosialismista vääränä. Kun Saksa oli juuri aloittamassa hyökkäystä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941 kirjoitti Göbbels päiväkirjaansa:

"Nyt viemme oikean sosialismin Venäjälle".

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

En tiedä mikä motiivi tuolla saamelaisten ottamisella esimerkiksi oli. Se oli hieman outoa. Sillä ei oikein saavuteta mitään, koska saamelaisilla ei ole esim. omaa valtiota - joten tottakai SD:n pakko hyväksyä heidät. Siinä mielessä se "vi accepterar dem" oli tosiaankin outo lausunto.

Tästä voi sanoa sen, että itse en moista menisi sanomaan ja olen tuosta sanomasta vähän eri mieltä. Toivottavasti menee viesti SD:lle perille kun näitä asioita käsitellään näin asiapohjalta, pelkästään pöyristymällä ei kuitenkaan saavuteta mitään.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Onko joku tuosta lausunnosta sitten eri mieltä? Siis "vi accepterar dem inte"?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Kirjaimellisesti otettuna SD-hemmo ei tainnut sanoa mitään mistä olisi voinut olla eri mieltä, mutta jäin miettimään mikä se motiivi oli, se ei tullut ihan täysin selväksi.

Kuten jo sanoinkin toisessa blogissa, tärkeämpää oli ne ehdotetut toimenpiteet, ja saamelaisilla ei tosiaan ole sitä valtiota mihin he voisivat muuttaa, joten miksi ylipäätään ottaa saamelaiset esimerkiksi? Hieman outoa.

Voi olla ettei lausunto ollut ihan loppuun asti mietitty (tämä olisi hyvä vaihtoehto.

Mutta eihän Ruotsissa ole muuta vaihtoehtoa kuin SD jos ei halua haitallisen maahanmuuton jatkuvan loputtomiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Entäs 'tornedalsfinnarna'?(#64)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari
Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ainakin juutalaisten ja saamelaisten joukosta on jo tullut närkästyneitä reaktioita.

Ja ihmekös tuo. SD:llä oli tuhannen taalan paikka, mutta saattoivat nyt sössiä pahemman kerran. Ainakin Söder itse, jota eivät kaikki enää suostu puhuessaan edustajainpöntössä puhuttelemaan puhemieheksikään.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"SD:llä oli tuhannen taalan paikka, mutta saattoivat nyt sössiä pahemman kerran."

Kerrankin voin olla kommentoija Nyqvistin kanssa täysin samaa mieltä!

Mutta SD:n kannatus tulee joka tapauksessa nousemaan ajan myötä, vaikka tämä vaikuttaisikin. Reaalitodellisuus pitää siitä huolen...

Silti, tämä oli kyllä aika eeppinen möläytys. :tuplafacepalm:

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Koska eräät kommentaattorit ovat saivartelevalla tuulella, niin mainittakoon että Söder myös paukutteli yksiselitteisesti, että juutalaisetkin ovat "oma kansakuntansa". Samalla hän tokaisi, että Ruotsin oloihin sulautuneet juutalaiset ovat todennäköisesti luopuneet juutalaisesta identiteetistään.

Se on aika himmeää tekstiä, kun kyseessä on kuitenkin uskontokunta. Ei sillä nyt vielä natsin kirjoihin pääse -- Söder sentään sanoi suopeasti, että juutalaiset toki saavat asustaa Ruotsissa -- mutta noin yleisesti jätkällä tuntuu kyllä olevan vähemmistöasiat hiukan hakusessa.

Niko Sillanpää

Yllä tuli jo todettua, että hän selvästikin käyttää sanaa "nation" merkityksessä etninen ryhmä.

Juutalaisuus on mainitsemasi uskonto, juutalaiset taas on etninen ryhmä, joka määrittyy mm. kyseisen uskonnon mutta myös muun kulttuurillinen sisällön perusteella.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Tarkoitatko, että juutalaiset eivät missään mielessä olisi kansakunta? Muistaakseni Israelissa on kuitenkin juuri ollut esillä lakiesitys Israelin julistamisesta juutalaisten kansallisvaltioksi.

Vaikea sanoa, kuka täällä on erityisesti saivarrellut. Eikö koko juttu lähtenyt liikkeelle sellaisten sanojen kuin "nation" ja "folk" merkitysvivahteista? Ei kai näitä silloin voi jättää puimatta?

Minua eniten kiinnostava kysymys on, ovatko Ruotsi-demokraatit niin pahoja, kuin väitetään, vai mustamaalataanko heitä tarkoituksellisesti. Onko läntisen naapurimaamme äänestäjistä tosiaan 13% – ja seuraavissa vaaleissa luultavasti paljon enemmän – natsimielisiä?

Kysymykseen ei ole helppoa saada selvyyttä sellaisen, joka ei ole kovin aktiivisesti seurannut Ruotsin asioita. Tekstit, joissa natsikorttia heilutellaan heppoisin perustein, kääntyvät helposti itseään vastaan antamalla vaikutelman, ettei painavampia perusteita löydykään.

"Himmeää tekstiä" on muuten Elfgrenin blogissa mm. seuraava: "Äärioikeistolainen maahanmuuttokrittisyys on salonkikelpoinen synonyymi rotuerottelulle." Miten niin "salonkikelpoinen"? Eikö Ruotsin poliittinen kriisi aiheutunut pikemminkin siitä, että Ruotsi-demokraattien kanssa ei oltu edes puheväleissä, "salonkeihin" päästämisestä puhumattakaan?

Näin Itämaasta katsottuna herää kysymys, ovatko Ruotsin ongelmat kärjistyneet pikemminkin siksi, että maahanmuuttokriittisyyttä pidetään automaattisesti synonyyminä rotuerottelulle, äärioikeistolaisuudelle, natsismille yms. absoluuttiselle pahalle.

Lopuksi kiitokset Elfgrenille, että ennakkosensuurista huolimatta kriittisetkin kommentit (ainakin minun) ovat päässeet läpi.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Thomas Elfgren selvästikin pelkää, että Suomessa aletaan lämmitellä uuneja suomenruotsalaiselle kansanosalle.

Ei ihme, vaikka näin tapahtuisi joku päivä. Sen verran ylimielistä on ollut touhu mm. pakkoruotsin ja äidinkieleen perustuvan segregaation kanssa että. Jumala rankaisee.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ihan hienoahan se on, jos toisille lämmitetään uuneja, varsinkin pakkasella. Pakkosuomiulinan sotkemista tähänkin keskusteluun en ymmärrä, vielä vähemmän, mitä tuo äidinkieleen perustuva segreaatio tässä tarkoittaa. Kyllä kait sitä silakkaa ovat suomenkielisetkin pyytäneet.

Voisitko ystävällisesti täsmentää tuota kuvittelemaasi segregaatiota? Ainakin minulle, koulutuksen saaneena Suomen historian tutkijana, se on aivan uusi asia.

Jari Leino

Minulle sopii oikein hyvin, jos Ruotsi haluaa luovuttaa meänkielisten asuttaman Tornionjokilaakson aina Vittulanjänkää myöten Suomelle. Siitä ei seuraisi Suomelle mitään pahaa.

Samoin olen valmis toivottamaan tervetulleiksi takaisin kaikki aikoinaan Ruotsiin muuttaneet suomalaiset ja heidän jälkeläisensä, sikäli kuin he ovat onnistuneet säilyttämään suomalaisen identiteettinsä ja suomen kielen taitonta. Siinä olisi meille hyviä maahanmuuttajia huutavaa työvoimapulaa paikkaamaan.

Sen sijaan en kannata Ruandan ongelmien siirtämistä Suomeen millään tavalla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ruanda on selvinnyt sisällissodasta paremmin kuin Suomi aikoinaan. BKT nousee 8%´n vuosivauhtia ja maasta on kehittymässä alueensa Singapore. Ruanda ei muuten halua kehitysapua!

Veikko Virkkunen

Olen aina ihmetellyt, että miksi vain kansallissosialismia pidetään ainoana pahana, vaikka kommunistinen sosialismi oli monta kertaa pahempaa, kuin Hitlerin oppi.

Tämä toisen pahiksen unohtaminen johtuu siitä, että kun Neuvostoliitto pääsi voittajavaltioihin lukeutuneena sanelemaan propagandansa avulla itsensä puhtaaksi pulmuseksi.

Muistan aina erään virolaisen urheiluvalmentajan vastauksen kysymykseeni Hitlerin ja Stalinin oppien eroista.

Hän vastasi, että opit ovat ihan samoja, mutta Hitler oli vain Stalinin oppipoika.

Veikko Virkkunen

Olen aina ihmetellyt, että miksi vain kansallissosialismia pidetään ainoana pahana, vaikka kommunistinen sosialismi oli monta kertaa pahempaa, kuin Hitlerin oppi.

Tämä toisen pahiksen unohtaminen johtuu siitä, että kun Neuvostoliitto pääsi voittajavaltioihin lukeutuneena sanelemaan propagandansa avulla itsensä puhtaaksi pulmuseksi.

Muistan aina erään virolaisen urheiluvalmentajan vastauksen kysymykseeni Hitlerin ja Stalinin oppien eroista.

Hän vastasi, että opit ovat ihan samoja, mutta Hitler oli vain Stalinin oppipoika.

Jonas Hellgren

Elfgren selvästi harrastaa myös uskontoon tai tietämättömyyteen perustuvaa syrjintää, sensuroimalla kommenttini hakaristien lukumäärästä kotitalossani.
Eilen nostin jälleen kerran hakaristin sisältävän lipun kotiportin viereen, missä se saa liehua viitisen viikkoa. Sittä juhliaksemme teurastimme muutaman sian aamuyöstä ja teimme tänään makkaraa. :)

Tai kenties arvon blogistimme ei kestänyt sitä että joku huomasi blogikuvansa paidan väriin.

Veikko Virkkunen

Olen aina ihmetellyt, että miksi vain kansallissosialismia pidetään ainoana pahana, vaikka kommunistinen sosialismi oli monta kertaa pahempaa, kuin Hitlerin oppi.

Tämä toisen pahiksen unohtaminen johtuu siitä, että kun Neuvostoliitto pääsi voittajavaltioihin lukeutuneena sanelemaan propagandansa avulla itsensä puhtaaksi pulmuseksi.

Muistan aina erään virolaisen urheiluvalmentajan vastauksen kysymykseeni Hitlerin ja Stalinin oppien eroista.

Hän vastasi, että opit ovat ihan samoja, mutta Hitler oli vain Stalinin oppipoika.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Vielä kerran. Mielestäni olisi aiheellista kysyä saamelaisilta itseltään, että kokevatko olevansa ensisijaisesti ruotsalaisia vai saamelaisia.´

Mattias Åhrén: Samer är inte svenskar.

Samer är inte svenskar, säger samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén och menar att SD:s Björn Söder i sak har rätt. Det är ju därför vi har ett Sameting och rätt till utbildning på samiska, säger Mattias Åhrén.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/mattias-ahren-sa...

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Kirjoituksen varsinaiseksi ansioksi jäi tällä erää vain sen itsestäänselvyyden osoittaminen, ettei natsikortin pelaamiseksi tarvitse mainita natseja kirjoituksessa lainkaan. Sitä en osaa käydä arvailemaan, kirjoititko vain piruillaksesi vai hahmotatko asian tosiaan kuten kirjoitat.

SD:n hepulta oli toki tahditonta alkaa saamelaisten ja tornionjokisten puolesta määritellä sitä, onko saamelainen tai tornionjokilainen ruotsalainen, muttei tahdittomuus kenestäkään natsia tee.

Minä asun hämeessä, mutten ole hämäläinen. Olen -ja pysyn- satakuntalaisena. Jos minua kutsutaan hämäläiseksi, esitän eriävän mielipiteeni. Syyllistynkö tällaisella märittelyllä rasismiin itseäni kohtaan rkp:n vinkkelistä katsoen?

Minä olen ylpeä sellaisesta itsenäisyydestä ja omien juuriensa kunnioittamisesta, jota saamelainen osoittaa jos nimittää itsensä saamelaiseksi, ei ruotsalaiseksi. Kohtaan päivittäin afgaaneja ja somaleja, jotka mieltävät itsensä afgaaneiksi ja somaleiksi ja iloiten annan heidän tuntea niin. Mikä ihmeen järki on väkisin nimittää suomessa asuvaa kiinalaista suomalaiseksi, jos hän on ja haluaa olla kiinalainen? Kannattaisiko oikeasti arvostaa erilaisuutta sen sijaan, etä yrittää väkisin vetää kaikki samaan muottiin? Ei suomalaisuus tai ruotsalaisuus ole mitään ylimaallisen hienoa, jota vailla muut ovat ja johon kaikkien tulisi päästä.

"Ein volk, ein reich, ein Führer." Jos me tunnustamme ihmisten oikeuden olla sitä mitä he ovat -kuten ruotsindemokraatit lainaamasi lausunnon perusteella näyttäisivät tekevän- me olemme matkalla poispäin tästä. Jos me sen sijaan haluamme koota kaikki -siis aivan kaikki, kielet, kansat, heimot, sukupuolet jne.- yhdeksi massaksi saman sateenvarjon alle, me olemme matkalla tähän. Mihin suuntaan rkp tosiasiassa on kulkemassa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

"muttei tahdittomuus kenestäkään natsia tee." Entäs systemaattinen tahdittomuus?

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Systemaattinen tahdittomuus tekee pikemminkin typeryksen.

Minä arvostan sitä rikkautta, että saamme olla erilaisia. Mitä suurempi kirjo kulttuureja ja kansoja maailmassa on, sitä hankalampi niitä on yrittää hallita yhdestä pisteestä ja yhdellä lailla.

Sellainen suvaitsevaisuus joka painostaa kaikki yhteen muottiin ja käynnistää rasismi/impivaarajahdin heti kun joku näkee eroja ihmisten, ihmisryhmien tai kulttuurien välillä, päätyy lopulta samaan maaliin kuin halveksumansa natsismi: ein volk, ein reich. Tämä kaava näyttää minusta paljon todennäköisemmältä seuraavan utopian rakennusaineelta kuin niiden kaikkien kolmen suomalaisen uusnatsin nouseminen valtakunnan johtoon.

Niin tai näin, minusta molemmat ovat huonoja vaihtoehtoja.

Jaakko Häkkinen

Söder on kyllä ihan oikeassa: kansalaisuus ja kansallisuus ovat eri asioita, vaikkei sen paremmin ruotsin ("svenska" voi olla molempia) kuin suomen kielikään ("suomalainen" voi olla molempia) tätä eroa tee.

Siksi on erittäin tärkeää määritellä, kumpaa tasoa tarkoitetaan. Vaikka Söder on tuossa oikeassa, niin muuta mätää hänen lausunnoistaan kyllä löytyy:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182518-tieta...

Käyttäjän MattiKarvonen kuva
Matti Karvonen

Miksi sen tosiasian myöntäminen että on olemassa eri kansoja ja rotuja johtaa aina oletukseen että sitten siitä seuraisi sortamsita ja kansanmurhaa? Eihän Suomen Sodan jälkeenkään seurannut kansanmurhaa Suomessa, vaan päinvastoin keisari tunnusti ja kunnioitti kansamme olemassaoloa antamalla laajan autonomian, jonka suojassa itsenäisyys sitten kasvoi ja kehittyi. No silloin oli oma raha ja oma sisäpolittiikka, toisin kuin EU-suomessa joka kai lähentelee jo Ruotsinvallan aikaa...

Ihminen on yksi eläinlaji ja samojen luonnonlakien alainen kuin muutkin, eikä tämä fakta muutu vaikka YK-yleiskokous "päättäisi" sitä vastaan. Myöskään se että on olemassa ihmisrotuja ei toiseksi muutu asiaa kieltämällä. Ja sen että rotuja on ja että niissä on eroja voidaan kääntää hyväksi kun otetaan erot huomioon ja hyödyntää kullekin luontaisia ominaisuuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Sama tulisi tehdä yksilötasolla myös kansojen sisällä tietysti, eikä pakottaa kaikkia samaan muottiin kuten peruskoulu toisaalta tekee tasa-arvon nimissä. Luonto ei edes tunne moista termiä(tasa-arvo), valitettavasti, ja totuuden kieltäminen voi johtaa vain kärsimykseen). Mutta typeryyttä on myös syrjintä, sillä se ei paranna asioita ollenkaan.

Marxisti kuvittelee että kaikki on kiinni koulutuksesta, eikä perimästä, mutta tuopa sellainen koirien kouluttaja joka chihuahuasta kouluttaa susikoiran.

Ehkä kyse onkin siitä että aidosti erilaisuutta hyväksyviä ja kunnioittavia on vähemmistö ja suurimmalle osalle ainoa keino pitää itsensä kurissa on uskotella itselleen kaikkien olevan samanlaisia..?

Toimituksen poiminnat