Thomas Elfgren - mistä milloinkin

Leelah Josh Alcorn - kuolemallani täytyy olla merkitys

  • Leelah Josh Alcorn - Lähde SkyNews
    Leelah Josh Alcorn - Lähde SkyNews

Vuoden ensimmäinen blogikirjoitukseni on transsukupuolisuudesta. Siitä on syytäkin avoimesti kirjoittaa ja puhua, olemmehan sivistynyt kansakunta. Transsukupuolisuus on monille lähes ylitsepääsemättömän mahdoton hyväksyä. Heille minulla on viesti -  c’est la vie. Se nyt vaan on lääketieteellinen tosiasia, että jotkut syntyvät niin sanotusti vääriin nahkoihin. 

Transsukupuolisuutta pidetään varsin harvinaisena. Eri maissa n. yksi 30 000:sta miehestä ja n. yksi 100 000:sta naisesta hakeutuu hoitoon sukupuolen vaihdosta varten. Koettu transsukupuolisuus on kuitenkin paljon tätä yleisempää, joidenkin arvioiden mukaan jopa 1:500-1:1000. Suomessa hakeutuu vuosittain sukupuolen korjausleikkaukseen arviolta 50 ihmistä. Sukupuolen leikkauksia tehdään enemmän miehille kuin naisille (Duodecim). Lisää transsukupuolisuudesta tästä.

Kirjoitan aiheesta kolme elävän elämän tarinaa. Näistä viimeinen sai minut tänään kirjoittamaan.

Tuttavapiiriini kuuluva äiti avautui hiljan kertomaan pian täysi-ikäisestä transsukupuolisesta lapsestaan. Lääketieteellisesti tytöksi todettu, mutta pojan kehossa. Hänen lapsensa voi olla ylpeä - hänellä on vanhemmat, jotka aidosti rakastavat häntä juuri sellaisena kuin hän on.

Tähänkin tarinaan liittyy yksi iso mutta. Hänet voidaan virallisesti tunnustaa pojaksi vain jos hän eliniäksi luopuu oikeudesta vanhemmuuteen. Suorastaan barbaarinen vuodelta 2002 oleva laki transseksuaalin (huom vanhentunut ilmaisu) sukupuolen vahvistamisesta edellyttää sterilointia. En tiedä mitä kansanedustajat kuvittelivat tällä saavuttavansa.

Toinen tarina on Ayla Holdomista, 34, joka muutama viikko sitten tuli julkisuuteen transsukupuolisuudestaan. Entinen mies, nyt virallisestikin nainen, on ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen Royal Air Forcen pelastushelikopterilentäjä. Holdom kehui työtovereitaan ja esimiehiään saamastaan tuesta. 

Hieno esimerkillinen tarina, joka antaa uskoa siihen, että maailma on muuttumassa parempaan. Kun kerran RAF:in komentaja hyväksyy transsukupuolisuuden Aylalle kuuluvana ihmisoikeutena, voimme vain toivoa, että se päivä nähdään kun potkukelkkaansa lykkivä kansanedustaja sen myös hyväksyy.

Kolmas tarina onkin sitten surullinen. Todella surullinen. Se on tarina transsukupuolisesta Leelah Josh Alcornista, jonka äiti kielsi lapseltaan sukupuolen ja kaiken kanssakäymisen muiden kanssa. Jumala ei äidin mielestä tee virheitä joten Leelah valitsi itsemurhan. 

Tämä kirjoitus on omistettu kaikille transsukupuolisille, heidän perheille, sukulaisille ja ystäville. Tämä on erityisesti kunnioitus Leelahin muistolle. Itsemurhaviestissä hän esitti toivomuksen - kuolemallani täytyy olla merkitys. Olen samaa mieltä ja siksi kirjoitan. 

Rauha Leelah muistollesi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat