Thomas Elfgren - mistä milloinkin

Media demokratian vahtikoirana

  • Muistotilaisus Pariisissa
    Muistotilaisus Pariisissa

Ääri-ideologian julmimmat kasvot tunkeutuivat jälleen kerran median kautta olohuoneisiimme. Tällä kertaa väkivaltaa ihannoivat miehet tappoivat ihmisiä työnsä äärellä - toimittajia, poliiseja, jopa täysin sivullisia. Heitä oli uskonnon varjolla manipuloitu käyttämään väkivaltaa. Heille oli kerrottu, että marttyyrikuolema takaa ikuisen elämän paratiisissa ja ehkäpä vielä legendaariset 72 neitsyttä kaupan päälle. Allahu Akbar.

Edellisen kerran ääri-ideologian julmimmat kasvot tunkeutuivat olohuoneisiimme kesällä 2011. Sillä kertaa väkivaltaa ihannoiva mies räjäytti pommin Oslon keskustassa ja ampui Utöyan saarella hänelle täysin tuntemattomia ihmisiä. Surmansa sai kaiken kaikkiaan 77, joista 33 olivat lapsia. Heil Hitler.

Näitä väkivaltaisia miehiä yhdistää moni seikka. Molemmissa tapauksissa kohteena oli demokratia; Pariisissa sananvapaus, Oslossa poliittinen toiminta. Vaikka he vihaavatkin toisiaan,  juutalaiset on heidän yhteinen vihollinen. Kolmas yhdistävä tekijä on henkinen valmius tappaa kenet tahansa, pääasia että ihmisiä kuolee ja pääasia että media toistaa.

Islamilainen maailma tuomitsi yksiselitteisen selvästi terroriteot Ranskassa. Libanonilaisen Hizbollah-järjestön johtaja, sheikki Hassan Nasrallah sanoi ääri-islamistien vahingoittaneen ja loukanneen islam-uskontoa ja profeetta Muhammedia enemmän kuin uskontoa piikittelevät, satiirisia sarjakuvia julkaisevat tahot. Viesti on selvä islamilaiselle maailmalle. Toivottavasti se kaikuu yhtä selvänä myös kaikille muille.

Media näkee itsensä vallan purevana vahtikoirana, joka herkeämättä valvoo demokraattisesti valittujen edustajien ja virkamiesten tehtävien hoitoa. Suomessa voimme olla mediasta ylpeitä. Se on vapaa kuin taivaan lintu. Vapaa julkaisemaan mitä tahtoo. 

Toimittajat tämän tästä kertovat heihin kohdistuvista uhkailuista, jopa tappouhkauksista. Eräskin kertoi välttävänsä ansiotonta kritiikkiä ja ääriainesten uhkailuja menemällä siitä mistä aita on matalin. Kun toimittaja jättää kysymättä ja kyseenalaistamatta, tulee eittämättä mieleen onko media sittenkään niin vapaa. 

Eräs arvostettu suomalainen median edustaja julkaisi tänään sivullaan natseja aikoinaan vastustaneen teologi Martin Niemöllerin runon:

Ensin ne tulivat hakemaan kommunistit, 

ja en puhunut mitään koska en ollut kommunisti.

Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysihmiset,

ja en puhunut mitään koska en ollut ammattiyhdistyksessä.

Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset,

ja en puhunut mitään koska en ollut juutalainen.

Sitten ne tulivat hakemaan minut,

ja silloin ei enää ollut ketään joka olisi puhunut puolestani.

 

Hän täydentää päivitystään näillä sanoilla:

Median pitää pitää ääntä, näyttää, raportoida, yrittää analysoida, toimia pelotta. Moniarvoisen median arvo joka maassa on tärkeä. Ehkä tämäkin [Pariisin] tapaus sitä ymmärrystä lisää. Poliitikot ja päättäjät puolestaan, maahanmuuttokysymyksissä malttia, ei periksi populismille, ihmisten huolia ja pelkoja kuitenkin kuunnellen. Kouluissa kulttuurien/uskontojen tuntemisen vahvistamista ... Listaa saa jatkaa

Olen samaa mieltä. Vapaa media on vapaa vain silloin kun se vahtii myös demokratian toimivuutta. Nähtäväksi jää miten mediaväki onnistuu tulevissa vaaleissa.

 

Rauha Pariisin uhrien muistolle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Aidon ja järki-ihmisen puhetta koko hoito. Terroristeille ja uskonkiihkoilijoille ei saa antaa periksi hiljentymällä.

Je Suis Charlie

Niko Sillanpää

Breivik kylläkin manifestissaan monisanaisesti sanoutuu irti natsismista ja toisaalta linjaa itsensä juutalaisten puolustajaksi.

Eli jospa kansanedustajaehdokas hakisi totuudessa pysyäkseen toisen esimerkin (minkä?).

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Niko

Mihin tarvitset toisen esimerkin - vakuuttuaksesi, että median tehtävänä on olla myös demokratian vaihtikoira?

Muistatko Breivikin ensiesiintymisen tuomioistuimessa ja minkä tervehdyksen hän siellä halusi avustajan estelystä huolimatta antaa. Ei tarvitse vastata, koska se ei ole tässä blogiaiheessa lainkaan oleellinen.

Aamukahvin jälkeinen täydennys kommenttiin:

Kirjoituksessa puhun tarkoituksellisesti ääri-ideologioista. Äärimmäiseen väkivaltaan syyllistyvät pyrkivät perustelemaan väkivaltakäyttäytymisensä ylevällä syyllä, jolla pyrkii saamaan hyväksymistä ja kannatusta. Todellisus on usein aivan toinen.

Niko Sillanpää

No tuossa se hänen tervehdyksensä on:

http://www.3news.co.nz/world/distinctive-salutes-r...

You tell me.

Kirjoituksesi tarkoitus tuli toki selväksi ja se ei ole mikään yllä mainitsemistasi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tässäkin jutussa jätetään koscherruokakaupan isku huomioimatta.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Ja samanaikaisesti blogisti antaa palstatilaa "uudestisyntyneelle" terroristijohtaja Hassan Nasrallahille.

If they (Jews) all gather in Israel, it will save us the trouble of going after them worldwide. (Daily Star, Oct. 23, 2002)

If we searched the entire world for a person more cowardly, despicable, weak and feeble in psyche, mind, ideology and religion, we would not find anyone like the Jew. Notice, I do not say the Israeli. (New Yorker, Oct. 14, 2002)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Näkemyksensä voi kiteyttää monella tavalla. Tavasta sanoa ajatuksensa 10 pistettä Thomakselle.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Median vapaus? Ainakin aiemmin mitä lähemmäksi vaalit ovat tulleet, sitä enemmän erinäisiä gallupeja on mediassa julkaistu. Galluppien viitoittamaa tietä media on sitten paljolti aiheitaan käsitellyt. Mukavuus on voittanut. Kyseenalaistaminen ja analysointi ovat jääneet vähemmälle. Toki vielä valtavirrasta poikkeavia soraääniäkin on mukaan mahtunut, mutta niiden esittäjät ovat turhan usein saaneet vain ryöpyn uhkailuja niskaansa ja jopa potkut työstään.

Poliittiset puolueet vaaliehdokkaineen seuraavat jälleen silmä kovana julkilausumissaan juuri niitä samaisia gallupeja. Eipä ihme, että siinä valtaa vahtivan ja tarvittaessa ”purevan vahtikoiran” hampaisto on päässyt tylsymään.

Suomen oikean kurssin löytäminen on ollut liian pitkään hakusessa. Jo seitsemän vuotta on hukattu oikean kurssin löytämiseen. Ja viimeiset neljä vuotta ovat olleet varsinaisen päättämättömyyden kulta-aikaa. Pohjakosketuksia on tullut jo liiaksi, ja paattikin seulana vuotaa.

On aika arvioida nykyisen eduskunnan onnistumista tehtävässään. Voisi jopa luulla, että väkeä Arkadianmäellä erityisesti nyt tulevissa vaaleissa vaihtuisi aiempaa enemmän.

Nähtäväksi tosiaan jälleen jää, miten media tehtävässään onnistuu. Erityisesti näissä eduskuntavaaleissa asian pitäisi olla entistäkin tärkeämpää.

Marja Selkämaa

Nigeriassa terroristit ovat tappaneet viikon aikana 2000 ihmistä. Ihan samanlaisia ihmisiä kuin ne Ranskan uhrit, mutta ketään ei tunnu kiinnostavan. Mediassa on ollut todella hiljaista.

Esa Niemi

Abu Alin teos "Mein Kampf" on monissa muslimimaissa bestseller ja Eid lahja.

Vanha liittolainen, joilla oli yhteinen tavoite käy Turkissakin tv-mainoksiin.

https://www.youtube.com/watch?v=LLzxuiQtzqE

Charlie Hebdon kohtaloksi taisi osoittautua profeetta Muhammedin esimerkki ja islamilainen laki. Islamin suurin synti on islamista luopuminen, eli uskonnonvapaus ja molemmat ovat islamin loukkaamista.

"Ka'b bin al-Ashraf (Hebrew: כעב אבן אלאשרף‎ Ka'b iben al-Ashraf, Arabic: كعب بن الاشرف‎, died 624) was a poet who criticized and mocked the Islamic prophet, Muhammad, who, in turn, ordered him to be killed."

http://en.wikipedia.org/wiki/Ka'b_ibn_al-Ashraf

Kumpia arvoja Thomas pitää parempina; länsimaisten arvojen kuten demokratia, universaalit ihmisoikeudet, oikeuskäsitys kanssa kilpailevia islamilaisia arvoja?

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Esa

Tähän kysymykseen on helppo vastata - ei tarvitse keksiä mitään omia arvoja:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisoikeuksien_yleis...

Toimituksen poiminnat