Thomas Elfgren - mistä milloinkin

"Vähän ajatustyötä"

Mediatalojen vaalikonekysymykset tuottavat päänvaivaa. Erityisesti minulle, jolle kysyminen, kyseenalaistaminen ja vastausten analysointi kuuluu työarkeeni. Aivan varmasti ne tuottavat päänvaivaa myös kaikille muille, jotka käyttävät vastaamiseen edes vähän ajatustyötä.

Annanpa esimerkin maan merkittävimmän mediatalon ensimmäisestä kysymyksestä - väitteestä: Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa. Vähälläkin ajatustyöllä lyö päänsä seinään. Vastauksia jonkun algoritmin mukaan analysoiva vaalikone antaa pisteet väliltä täysin samaa mieltä - täysin eri mieltä. Kommentoidakin saa, mutta sillä ei ole vaikutusta pisteytykseen.

Kysymyksessä on ilmiselvä lobbauksen alavire ja sosiaaliturvan varassa elävien syyllistäminen. Tunnen monta sen varassa elävää työtöntä työnhakijaa, eikä ainakaan heidän elämänsä ole LIIAN helppoa. Senkin tiedän, ettei elämä ole liian helppoa edes sille marginaaliselle väestönosalle, joka on tyytynyt osaansa yhteiskunnan elättinä. Heistäkin suuri osa toivoo nousevansa Maslowin tarvehierarkian huipulle.

Päätin kysyä vaalikoneen ylläpitäjältä mitä kysymyksellä haetaan: Huomenta YLEn väki! Useat vaalikonekysymykset ovat sellaisia ettei niihin voi vastata edes lähinnä oikealla olevalla vaihtoehdolla. Ensimmäinen kysymys on yksi sellainen. "Liian helppoa elää sosiaaliturvan varassa". Mitä tällä kysymyksellä selvitetään? Tuskinpa kenenkään sosiaaliturvan varassa elävän elämä on helppoa. Vai selvitetäänkö kysymyksellä sitä, haluaako ehdokas entisestään kurjistaa sosiaaliturvan varassa elävien elämää? Vai onko kysymys yksinkertaisesti asetettu väärin - onko oikea kysymys: yhteiskuntatukien saaminen on liian helppoa. Silloinkin jää epäselväksi halutaanko selvittää kuka olisi valmis lisäämään byrokratiaa. Valitettavasti liian moni vaalikoneen kysymys on aivan yhtä sekava.

Useat mediatalojen vaalikonekysymykset ovat liian maata syleileviä, jotta niihin voisi vastata annetuilla vaihtoehdoilla ja merkkimäärältään rajatussa kommenttikentässä. Osa on sellaisia, että niihin voi vastata vain mutulla. Eräissä provokatiivisissa kysymyksissä on ilmiselvää lobbauksen makua. Aivan omaa luokkaansa on kysymys/väittämä: "Kissat ovat koiria fiksumpia eläimiä." Meidän talossa on fiksu kissa ja fiksu koira ja molempien fiksuutta joudun tämän tästä kyseenalaistamaan. Tämä, kuten eräät muutkin kysymykset, eivät mitenkään liity kansanedustajan työhön tai toimivaltaan.

Vaalikoneen ylläpitäjä vastasi: Hei ja kiitos palautteesta! Kysymykset on tietoisesti laadittu niin, etteivät ne olekaan liian helppoja, vaan vaativat vähän ajatustyötä. Ja juuri siksi kysymysten yhteydessä on myös kommenttilaatikko, jotta vastaaja voi kertoa tarkemmin näkemyksensä. Ystävällisin terveisin… Vaikea sanoa kuinka paljon ajatustyötä tämän vastauksen antaminen on vaatinut. 

Minullakin on kysymys - kysymys, johon en tiedä vastausta: Vaalikoneen kysymysten laatimiseen on käytetty LIIAN paljon ajatustyötä. Vastaa täysin samaa mieltä, jokseenkin samaa mieltä, jokseenkin eri mieltä tai täysin eri mieltä. Kuka tietää?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Tämä kysymys on itse asiassa tärkeämpi kuin alkuun tuntuu. Kuka laatii vaalikonekysymykset ja millä asiantuntemuksella? Ovatko mediatalot valjastaneet vaalikoneet jonkin oman agendansa ajamiseen? Voidaanko kysymysten avulla manipuloida ihmisiä (siltähän tämä Elfgrenin kertoma tapaus vaikuttaa)? Miten kriittisesti meidän äänestäjien tulee suhtautua koko touhuun? Onko sen tarkoituskin olla pelkkää höpö höpö - viihdettä?

Se, että arvostetulle ylikomisariolle vastataan Yleisradion puolesta tyyliin "lällällää, koetapas vähän ajatella" on todella ala-arvoista, suorastaan räkänokkaista touhua. Voisi veikata, että joku juniori, tuskin edes toimittaja, on asialla.

Minä kyllä vaadin YLEn asiakkaana ja rahoittajana, että sekä ehdokkaita että meitä äänestäjiä kohdellaan paremmin ja vaalikoneissa ei ole tyhmyyksiä, lapsellisuuksia eikä tahallista manipulointia!

Päivi Pelkonen

YLE:n vastaus Thomas Elfgrenille on samaa ylimielistä tyyliä kuin KELAN:n päätösten perustelut vastaanottajalle. "Fraasilaatikosta" valitaan joku ja siihen liitetään viittaus lakipykälään. Päätöksen valitusohje mukaan, homma hoidettu.

Jouni Nordman

Jos mietimme miksi vaalikomeiden kysymykset laaditaan tällein, niin taita olla se että itse ehdokkaat eivät joudu liian paljoa mielipiteitään esille tuomaan.

Tällöin esimerkiksi kaikki rahaan kohdistuvat kysymykset rajataan pois, jollanen voi olla esim. tälläinen " Kuinka paljon on kohtuullinen raha määrä joka käytetään kehitysapuun?", jossa aloitus kohta on nykyinen taso.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Kehitysapu mainittu. Mutta itse tuohon alustettuun asiaan. Olisi vähintäänkin kohtuullista, että kun vaalikoneet julkaistaan kaikella kansalle, niin ko. media kertoo, kuka tai mikä (esim. jokin markkinatutkimuslaitos) on laatinut kysymykset. Edelleen siinä voisi olla jonkinlainen selitys, jossa kerrotaan onko tuloksia tarkoituskaan ottaa vakavasti ja tuleeko siihen suhtautua kuin Maikkarin lauantaiviihteeseen.

Taisto Merilä

Hyvä kysymys. Jos itsenäistä ajattelua penätään, niin vaalikoneet kuin myöskin äänestäminen jäävät helposti väliin. Sen mitä poliittisesta systeemistä olen itse itselleni antanut ymmärtää, niin teoriassa ainoa vaihtoehto vaikuttamiselle olisi ryhtyä itse ehdokkaaksi, mutta kuten politiikkaa itseäni paremmin luultavasti ymmärtävät, niin silloinkin vaikutusmahdollisuudet ovat sangen vähäiset, ja mahdollisen vaikuttamisen halutut seurauksetkin voivat kääntyä päälaelleen kokonaiskuvassa. Eipä silti, lykkyä tykö ehdokkaille. Ette ole (ainakaan enää näinä aikoina) kovinkaan helpon äärellä missään tapauksessa.

Sosiaali- ja työttömyysturvan tiimoilta saisi kyllä aikaan hienon kirjan kyseisiä etuuksia nauttivien näkökulmasta – skaala olisi onnistuneista onnekkaista mitä tukalimpiin kommervenkkeihin, joissa eivät pysy kärryillä sen enempää virkailijat kuin asiakkaat.

Toimituksen poiminnat