Thomas Elfgren - mistä milloinkin

Muukalaisviha - Suomen brändi

  • @Jari - Sanomalehti Karjalainen 5.1.2015
    @Jari - Sanomalehti Karjalainen 5.1.2015

Ei siitä niin pitkä aika ole, kun Suomea brändättiin maailman kilpailukykyisimpänä valtiona. Paperikoneet jylläsivät, Nokia oli maailman myydyin matkapuhelin, hyvinvointimalliamme ylistettiin ja vienti piti meidät vakaalla kasvun tiellä.

Kaikki tiesivät odottaa seuraavan talouskuplan puhkeamista, mutta kukaan ei voinut aavistaa, mitä siitä seurasi. Samaan syssyyn Nokian ylämäki taittui - kuka nyt haluaisi näppäinpuhelimia, kun älypuhelimiakin oli saatavilla. Tabletit herättivät printtimedian uuteen todellisuuteen. Syntyi tilanne, jossa Suomella ei ole ollut enää brändättävää siinä määrin, että talous toipuisi.

Ja mitä sitten tapahtui? Kun talouskehitys kulki kohti taantumaa, lääkkeeksi tarjottiin jytkyä muukalaisvihan säestyksellä. Ikään kuin kaiken pahan alku ja juuri, ja jopa Suomen talouden taantuman aiheuttajia, olisivat olleet Suomessa asuvat maahanmuuttajat.

Näin luulee muuten myös kansanedustaja, joka julkisesti kertoi kiljaisevansa riemusta kun ihmiset syrjäyttävät “mamut” Vaasan torilta. Harvinaisen vastenmielistä puhetta, mutta minkäs sille voi. Puheet eivät välimerkkejä siirtämällä parane. Pandoran lipas on auki ja nyt saa lyötyjä lyödä mennen tullen.

Ketkä tähän sitten uskovat? Tutkimusprofessori Hannu Lauerma valistaa akateemisella viisaudella: todennäköisimmin valejuttuihin uskovat ihmiset, joiden todellisuudentaju on muutenkin hieman horjuva. Tämän tietävät myös ne, joille valta on tärkeämpää kuin yhteiskuntarauha.

Yhteiskuntavastuunsa tunteva poliitikko tekee parhaansa koko yhteiskunnan hyväksi. Hän ei syrji yhteiskunnan heikompiosaisia. Hän ei riko, ei varsinkaan sellaista, jota ei osaa korjata.

Olisi tärkeää, että tulevissa vaaleissa äänestäjät ymmärtäisivät, mistä vaaleissa on kysymys: Suomen talouden saattamisesta uudelle tielle. Sille tielle ei päästä muukalaisvihalla ja vastakkainasettelulla.

Me menestymme parhaiten, jos rakennamme tulevaisuutta yhdessä, ottaen mukaan kaikki yhteiskunnan jäsenet – myös ne muualta tulleet. Positiivisuus luo kaikkiin uskoa paremmasta huomisesta ja auttaa jaksamaan arjen työssä.

Kaikkien etu on saada Suomen talous kuntoon. Kasvulla luodaan uusia työpaikkoja ja vain työtä tekemällä luodaan hyvinvointia. Vienti saadaan vetämään tuotekehittelyllä ja monipuolisilla brändituotteilla, joita maailmalla halutaan.

Olisi korkea aika sulkea Pandoran lipas, sillä tällä menolla meidän ainoa brändimme on muukalaisviha. Sellainen ei tuo meille sen enempää tietäjiä, taitajia kuin tekijöitä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Cenita Sajaniemi

Persujen jytky taisi olla kielipolitiikan ansiota.
Tuo muukalaisvihakortti on jo liian kulunut, kannattaa keksiä ihan itse jotakin.
Suomessa inhotaan vain niitä, jotka pitävät käsiänsä suomalaisen taskulla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kreikan tuki oli viime jytkyn taustalla. Nykylama, joka johtuu maailman lamasta, on aiheuttanut Suomelle noin 220 miljardin euron tappiot. Kreikan kaikki takaukset yhteensä ovat noin 7 miljardia, mutta niistä ei ole vielä maksettu mitään. Lamamme syynä ei siis ole se, että Kreikalle on annettu takauksia, vaikka perussuomalaiset näin yrittävät uskotella. Ihmettelen, vieläkö tämä Kreikasta puhuminen tuo perussuomalaisille ääniä?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tarkoitatko, että ruotsinkieliset suomalaiset eivät olekaan suomalaisia?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Puheet eivät välimerkkejä siirtämällä parane."

"Armoa, ei Siperiaan"

vaiko

"Armoa ei, Siperiaan"

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

No jo vain pilkunpaikalla on merkitystä. ;)

Mauri Skön

Myös tavujen painotuksella on merkityksensä.Tulepas Kalle Kustaan ikkunan alle. Tule paskalle, kustaan ikkunan alle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onpa haju hanurin, on paha Juha nurin.

Kari Savinen

Mitä mieltä olet Thomas suomalaisten kohtelusta Ruotsissa 60-luvun alussa, kun heitä muutti sinne lähes puoli miljoonaa. Pidettiinkö heitä edes ihmisinä ?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä voin vastata koska olen ruotsinsuomalainen. Ihmisinä pidettiin ja useimmiten jonkinlaisella rakkaudella kohdeltiin. Tehtaissa ihmeteltiin suomalaisten vähäpuheisuutta mutta siitä puhuttiin enemmänkin romantisoiden. Sitten oli piirejä esim tietyt raggarit joissa saatettiin huvitella sillä että luotiin tapelukulttuuria suomalaisten nuorten ja ruotsalaisten välille.
Kun suomalaiset joutuivat tappeluihin siitä saatettiin uutisoida etnisyys etukenossa kunnes 70-luvulla ruotsinsuomalaisen keskusjärjestön myötävaikutuksella luovuttiin etnisyyden mainitsemisesta pikku-uutisissa.
Suomalaiset tulivat usein pienistä kylistä maaseudulta ja olivat melko ymmällään kun elintaso oli Ruotsissa niin korkea mutta helppohan siihen oli sopeutua.

Kari Savinen

Onpa ruusuinen käsitys, olen kuullut hiukan muuta. Sanooko mitään nämä sanonnat: Jävla finne, en finne igen, oletko koskaan kuullut vaikka ohimennen ?

En väitä että kaikki suomalaiset olisivat käyttäytyneet maassa maan tavalla, mutta ruotsalaisten käsitys omasta herrakansasta on kyllä lähellä Saksan aikoinaan harjoittamasta.

Olen itsekin ollut aikoinaan 70-luvulla Ruotsissa töissä ja tiedän kyllä mistä puhun.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #24

Toinen on kokenut, toinen kuullut. Kumpaa tässä nyt uskoa.

Sitä paitsi, miten se, että Ruotsissa on kohdeltu kaltoin suomalaisia antaisi syyn kohdella kaltoin Suomessa asuvia suomalaisia?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ikään kuin kaiken pahan alku ja juuri, ja jopa Suomen talouden taantuman aiheuttajia, olisivat olleet Suomessa asuvat maahanmuuttajat."

Ei maahanmuutto ole Suomen suurin ongelma, sitä ei ole edes pakkoruotsi vaikka molemmat ovat ongelmia siinä missä ne ongelmiksi todistetaan. Suurin ongelma on yhteisvaluutta ja ne kahleet mitä EKP ja EU meille asettavat.

Käyttäjän JanAhonoja kuva
Jan Ahonoja

Kuka on oikeasti niin tyhmä että kiistää epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan. Kyllä asia on niin että jos tänne otetaan ulkomailta ihmisiä ketkä eivät pysty/halua elättää itseään niin meillä pitäisi olla rahat ja keinot sopeuttaa kaikki meidän yhteiskuntaan. Nyt ei ole kumpaakaan ja varsinkin pääkaupunkiseutu kärsii tästä tilanteesta. Tällä hetkellä Suomessa on noin 500000 (puoli miljoonaa) työtöntä joten tilanne on kestämätön kun emme edes kunnolla pysty huolehtimaan omista lapsistamme ja vanhuksistamme. Nyt on aika laittaa asiat tärkeysjärjestykseen eikä yrittää pelastaa koko maailmaa sillä Se ei onnistu ikinä. Epätasoarvoisuus luo vihaa ja tällä hetkellä moni Suomalainen tuntee että "muukalaiset" saa parempia etuja kuin kantaväestö.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Suomessa suomalaisen on paljon helpompi saada työpaikka kuin ulkomaalaisen. On vain paljon töitä, joita suomalaiset eivät suostu tekemään. Siksi esimerkiksi Närpiössä asuu yli 100 kansallisuutta: eivät kotimaiset tomaattimme eivätkä kurkkumme tule kauppojemme hyllyille ilman ulkomaista työvoimaa.

Missä on se taho, joka lakkaamatta jauhaa viestiä, että "muukalaiset saavat parempia etuja kuin kantaväestö"?

Eiköhän tämä disinformaatio ole peräisin sieltä Hommafoorumin väeltä, sitä hoetaan kuin mantraa. Tähän trollitehtaan tuotokseen lopulta uskoi myös eräs kaupunginvaltuutettu Espoosta, joka hukkasi poliittisen tulevaisuutensa möläyttäessään totuuksina pitämiään puheita maahanmuuttajien lastenvaunuhankinnoista.

Sotaa ja väkivaltaa paenneet, kielitaidottomat pakolaisetko suomalaisia paremmassa asemassa muukalaisvihaa tihkuvassa, rasistisessa, Suomessa? Oikeastiko!!?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Eipäs nyt sotketa asioita:

Ei liene yhtään sellaista työtä, jota kantasuomalaiset, äidinkielestään riippumatta, eivät suostuisi tekemään. Sen sijaan on töitä, joista tarjotaan niin huonoa palkkaa, ettei kukaan kantasuomalainen, äidinkielestään riippumatta, suostu sitä tekemään.

Ratkaisuja on kaksi:

Mamuja tekemään työt halvalla

tai

parempi palkka.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #54

Taimitarhoille, mansikkamaille, juurespelloille ei tahdo saada enää työvoimaa. Näillä paikoilla työskentelin itse aikoinaan koululaisena kesätöissä. Enää en omia lapsiani saisi noihin töihin. Palkka ei ole koskaan ollut kovin hyvä, tosin ahkeralle koululaiselle, verottomina, ansiot eivät olleet huonojakaan.

Työ tarvitsee tekijöitä. Emme ole valmiita maksamaan ruoasta enempää. Kustannustasostakin on pidettävä huolta.

Huoltosuhteemme on joka tapauksessa vääristymässä kahdessa vuosikymmenessä. Kohta yli puolet väestöstämme on joko alle 17-vuotiaita tai yli 65-vuotiaita, yli puolet on siis huollettavia. Huollettavien määrän pelätään nousevan yli 60 %:n. Jottemme ajautuisi huoltosuhteessa tuollaiseen katastrofaaliseen tilaan, tarvitsemme maahanmuuttoa. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee maahanmuuttoa selviytyäkseen. Työperäisen maahanmuuton estäminen tai hankaloittaminen on lyhytnäköistä toimintaa. Toisaalta, maahanmuutto yleensä, olipa se työperäistä tai ei, korjaa suoraa, ikäperusteista, huoltosuhdelaskentaa. Toki todelliset hyödyt maahanmuutosta saadaan muutaman vuoden viiveellä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #76

Ei tilanne vaikuta tämän mukaan huolestuttavalta:
http://www.stat.fi/tup/vl2010/art_2013-02-21_001.html

Työllisyyttä parantamalla asiaa voidaan korjata ja 2040 huoltosuhde näyttäisi kääntyvän jo parempaan suuntaan.

Marjatta Marttila

En tiedä, mistä tietosi on peräisin? Närpiön tomaattiviljelmillä työskentelee ylivoimaisesti eniten ulkomaalaistaustaisia. Yllätys, yllätys he puhuvat äidinkielensä lisäksi ruotsia. Suomalainen ei saanut työtä, koska ei ollut svenskatalande.
Toinen fakta. Tuttavani tarjosi vuosia sitten viidelle somalinuorukaiselle työtä siivousalan yrityksessään. Muutaman viikon työrupeaman jälkeen kolme sanoi itsenä irti - palkasta ei ollut kysymys - vaan pointtina oli, että yrityksen omisti nainen ja lähimmäksi esimieheksi oli tulossa nainen.
Me emme ota käskyjä naisilta, oli perustelu.
Miksi sotaa ja väkivaltaa paenneet pakolaiset ovat terveitä nuoria miehiä? Miksi lapset, äidit, vanhukset jätetään sodan jalkoihin? Miten Suomen ja suomalaisten olisi käynyt eli kenen käskyjä tottelisimme, jos omat poikamme olisivat ottaneet jalat alleen sodan syttyessä??
Halaisin kuulla analyyttisen perustelun miksi näin on?
Kolmas fakta. Maahanmuuttopolitiikkamme laahaa epäolennaisissa asioissa, jonka kärsijöitä ovat myös kantaväestö! Vai väitätkö, että huolenpito vanhuksistamme on edes siedettävässä kuosissaan!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #69

Närpiössä puhutaan 120 eri kieltä. Tietoni on peräisin Närpiön kaupungintalolta, jossa usein työn puolesta asioin. Närpiössä on toki yli 90 % ruotsinkielinen enemmistö ja 5 % suomenkielinen vähemmistö. Loput ovat äidinkieleltään sekalaista seurakuntaa. Eri afrikkalaisten kansallisuuksien ja kielten osuus on varsin suuri. Itä-Euroopasta on myös muuttanut suuri joukko Närpiöön asettuneita työntekijöitä. Tottahan toki: ulkomaalaiset oppivat ensin ruotsinkielen ennen kuin suomen (jos oppivat suomea koskaan), ruotsi kun on Närpiön puhutuin kieli.

Toisen faktasi osalta en voi sanoa kuin sen, että kyseisillä somalinuorukaisilla taitaa olla vielä paljon opittavaa elämässään.

Analyyttista perustelua en sinulle tarjoa, mutta voin toki kertoa omia näkemyksiäni asioista. Sota ja väkivalta ovat monissa maissa arkipäivää. Aseistautuneet ryhmät kiertelevät ja tappavat toisiaan ja myös ryhmiin kuulumattomia. Ryhmien ulkopuolelle jääminen ei ratkaise mitään. Sota ei merkitse ulkovallan armeijan kanssa käytävää aseellista konfliktia, vaan sota on siellä vallitseva olotila.

Suomalainen kantaväestö ei mielestäni kärsi maahanmuutosta. Luuletko, että äitini tilanne olisi parempi ilman maahanmuuttoa? Kuinka maahanmuuttajat ovat sotkeneet vanhustenhoidon? Miten se, että äidilleni annetaan kelvotonta ruokaa tai että häntä ylilääkitään, olisi maahanmuuttajan tai maahanmuuttopolitiikkamme seurausta?

Hyvä Marjatta Mattila. Kuulostaa uskomattomalta, kuinka kieputat asioita yhteen. Minun mielestäni me emme tarvitse Suomeen erillistä maahanmuuttopolitiikkaa. Tarvitsemme politiikkaa, jossa kansalaisista pidetään huolta. Suomalainen on suomalainen, olipa hän syntynyt tai olivatpa hänen vanhempansa syntyneet missä tahansa. Maahanmuuttopolitiikasta puhuminen on vain verho, jonka avulla ylläpidetään rasistista vihapuhetta ja syyllistetään uussuomalaisia omista kotikutoisista ongelmistamme.

Käyttäjän amgs kuva

En meinanut kommentoida, koska ei edes saa olla eri mieltä, muuten muuttuu heti "ei toivotuksi" henkilöksi. Puhun vain itsestäni, joka haluaisi olla aina ja kaikkialla vain se kansalainen, joka tunnen olevani arjessa, muualla kuin niissa maahanmuuttokeskusteluketjuissa. Moni näkee vain ulkokuoren perusteella inhokki tai rakastettu mamu ikään kuin lemmikkinä.

Kanssasi samaa mieltä, mutta nykyisin ja vuosien "maahanmuuokeskustelun" seuraneena surullisena huomaan, että jutut toistuvat ja vain kasvot vaihtuvat, puolin ja toisin. Ei se auttaa ketään jos nostaa metakka yhdestä typerästä puheesta tai puhujasta. Miten se edistää yhteiseloa? Nyt vaalien alla sait sille kansanedustajalle kaipaamansa huomiota. Hänen viestinsä oli "omille", josta uskoovat siihen soppaan. Välillä voitaisiin kirjoittaa enemmän siitä miten yhdessä teemme asioita. Mien yhdessä emme anna vihalle ja kaunalle tilaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"En meinanut kommentoida, koska ei edes saa olla eri mieltä, muuten muuttuu heti "ei toivotuksi" henkilöksi."

Mistä olet tuollaisia saanut päähäsi? Eihän täällä mitään keskustelua edes olisi jos kaikki olisivat samaa mieltä.

Käyttäjän amgs kuva

Makkonen, pitää alistua siihen rooliin, mitä muut antavat ja silloin kun ihminen ei suostu siihen, se näkyy suosion osoituksen laskuna, ainakin tässä Puheenvuorossa. Kyllä moni itsenäisesti ajatteleva blogisti sen tietää. Ei sen tarvitse sanoa, riittää kun ihminen joka ennen oli aktiivisesti keskustelemassa poistuu koska et suostu hyväksymään hänen ajattelutapansa. Jos nyt jatkaisin tämä sama retoriikkaa vihaajista ja reppanoista maahanmuuttajista joita sorretaan, olisin suosittu. Tai sitten, jos lähtisin vaikkapa maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuvien ihmisten retoriikan puolelle, suosio näkyisi. Jos yrität pysyä keskitiellä, tilanne on toinen ja silloin olet yksin nettipalstoissa.

Ja mitä keskustelu tämä on, kun samasoista asioista jankutetaan ainakin jo vuodesta 2008? Sen verran "maahanmuuttokeskustelusta" olen lukenut, että voin väittää, että eteenpäin ei ole mentty. Keskustellaan yhä siitä saako tulla Suomeen vai ei ja toiseksi siitä mitä joku sanoi ja kuinka pahasti sanoi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #12

"pitää alistua siihen rooliin, mitä muut antavat ja silloin kun ihminen ei suostu siihen"

Taidat kuulua vähän erilaiseen kulttuuriin tuon näkemyksesi perusteella. Naisten mielipiteitä ei juurikaan arvosteta macho-kulttuureissa (lat-Amerikka) ja islamilaisissa maissa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #20

Päivän paras vitsi. En puhunut miesten mielipiteistä vaan Suomen kansalaisten keskutelutaidosta nettipalstoissa. Kommenttisi on oivallinen esimerkki sen tasosta. :)

Iltalehden Appelsiini varmasti on sitä mieltä, ettei Suomessa ole miachoja vaan suomalaiset naiset alistavat ihania kilttejä suomalaisia miehiä. Suomi ei ole mitenkään "machoton" yhteiskunta, VALITETTAVASTI! :)

Cenita Sajaniemi

Nyt onkin mielenkiintoista seurata kansanedustajaehdokkaan kulkua, siis hänen, joka Sveitsistä takaisin Suomeen muutettuaan lanseerasi sen vihapuhe-sanan.
Tämä henkilö nostettiin kansan kaapin päälle ja sai tärkeän työpaikan, vaikkei ollut siihen minkäänlaista koulutusta. Työpaikan pallilta tämä henkilö osasi kertoa kuinka mamuvastaisia suomalaiset ovat.

Nyt tuo henkilö on saanut potkut työstään n. 5 vuoden työrupeaman jälkeen, siis ei ole jaksanut pätevöityä edes tässä ajassa. On kyllä saanut koko Suomen varomaan sanojaan, siis sanoja.

Ja mitä tekevät suomalaiset; repivät henkilön palasiksi vääristä syytöksistä yms.???? Ei - vaan hänet valitaan eduskuntaan edustamaan Suomen kansaa.

Ja te valitatte Suomen kansan olevan suvaitsemattomia.

Veijo Ylä-notko

Mistä tuo sana viha tulee ?
Kuka vihaa ketä?
Breivik vihaa demareita, se tiedetään.
Tosin yhdessä keskustelussa sekin jo muistettiin, että "se norjalainen, joka ampui maahanmuuttajia"
Ja tämä kommentti tulkitaan, että hyväksyn hulluntyöt.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Muukalaisviha? Minua Helsingissä syntynyttä Pohjois-Karjalaan muuttaneena etelästä tuleena pidetään 20-vuoden jälkeenkin edelleen "junan tuomana".
Minua kuitenkin siedetään, kun olen tullut toimeen omillani enkä elä paikallisten veronmaksajien siivellä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vaalikentällä kuulee ihan fiksun oloisilta ihmisiltäkin tätä käsittämätöntä Halla-ahon ja muiden hommalaisten levittämää sontaa. Suomella alkaa olla todellinen rasistiongelma, jonka asialliseen ratkaisemiseen menee vuosikymmeniä.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ketä Halla-aho on kehottanut syrjimään rodun perusteella? Vai mitä tarkoitat rasismilla?

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Täällä vähän näkemyksiä suomalaisesta rasismista: http://www.migranttales.net/are-you-a-racist-in-fi...

Aika mielenkiintoista lukea, miltä tilanne näyttää ulkopuolisten silmin. Tällainen on varmasti omiaan karkoittamaan maahanmuuttajia maastamme.

Ihmettelenkin, miksi rasistit eivät ole laajemmin vielä keksineet feikkiprofiileillaan kirjoitella ulkomaalaisille keskustelupalstoille ja matkasivustoille, kuinka surkea ja rasistinen maa Suomi on, jonne ei missään nimessä kannata tulla! Empiirinen kokemus (keksittykin) ja negatiivinen mainostus kun ovat vaikuttavia aseita ehkäistä maahanmuuttoa jo rajojemme ulkopuolella. Kotimaisilla areenoilla meuhkaaminen on tämän rinnalla vähän kuin ajanhukkaa!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Edelliseeni haluan lisätä. Muukalaisviha ei ole suomalainen yksinoikeus. Muukalaisia ei missään siedetä jos saavat kantaväestän siivellä kantaväestöä paremman kohtelun.
Suomessakin vietetään asunnottomien öitä syksyisin. Ei niillä nuotioilla muukalaisia näy. Ei näy mamuja leipäjonoissa.

Esko Torkkola

Tänään tuli erityisen konkreettinen ymmärrys Suomen tilasta, kun kuuntelin Hakaniemen Maalaismarkkinoilla eläkeläisten kritiikkiä kansakuntaa kohtaan. Monilla oli kyynel silmässä.

Esko Torkkola

Missä on niin kerrottu, että talouden taantuma olisi aiheutunut maahanmuutosta?

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Suomen todellinen ongelma on sosialismi, väkisin otetun rahan jakaminen muille. Ei ole rasismia se, että haluaa itse määrätä omien rahojensa käytöstä. Varsinkin kun maailman köyhyysongelma vain pahenee nykyisellä maahanmuuttopolitiikalla. Varsinaista tekopyhyyttä siis.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Elfgren puhuu koko yhteiskunnan hyvästä ja Suomen talouden kuntoon saattamisesta eli ratkaisuista, joita myös RKP on "historiamme huonoimmassa hallituksessa" ollut linjaamassa; ilmeisen heikolla menestyksellä tuloksista päätellen.
"Suomen talouden saattamiseksi uudelle tielle" myös hallitus on korostanut työn merkitystä ja varoittanut mm. työttömyyden (n. 600.000) syrjäyttävistä seurauksista.
Miten tälle tielle päästään työttömyyttä lisäämällä? Sitä ei Elfgren selvennä, vaan hyppää yhtäkkiä muukalaisvihaan ja vastakkainasetteluun. Mistä kasvu ja uudet työpaikat tulevat?

Six-to-four-pack hallitus ja Elfgren voisivat miettiä huonon politiikan osuutta vastakkainasettelun syntymiselle, jos Elfgren sitä jossain yleisesti näkee.
Olisiko sellainen peiliin katsominen mahdoton ajatus, vai onko päättäjien poliittiset virheet helpompi kipata muiden niskaan?
Onko - Lauerma'aa lainatakseni - päättäjiemme "todellisuuden taju horjunut", kun he eivät näytä tähän vieläkään kykenevän?
Brändääminen ei riitä, jos maan asioita hoidetaan huonosti.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Sini! Mieheni oli Ruotsissa töissä vuotden 1977 loppuun asti.Tuli takaisin Suomeen töihin mutta pitää edelleen yhteyttä ruotsinsuomalaisiin. Ainakin hänen tuttavansa, joilla on äänioikeus Suomessa aikovat äänestää perussuomalaisia. Miksiköhän?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sanopa muuta! Miksiköhän?

Kun itse on mamu, niin saako siitä jotain kiksiä, että äänestää mamuvastaista puoluetta?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Hohhoijaa... Vaalipuheita. Ilmeisesti kirjoittaja uskoo tuntevansa persujen sielunelämää riittävästi. Mihinkähän se usko perustuu?

Jani Virtanen

On se muukalaisviha kauhea. Minäkin vihaan hirvittävästi kanadalaista työkaveriani harva se päivä kahvilla. Jutellaan kuitenkin. Joo ja sitä itävaltalaista, jonka mielestä suomalaiset ovat hirvittävän hyväuskoisia, työkaveri myös. Venäläisiä on ollut niin kauan ja paljon että en viitti edes mainita.

Rasismi heiluu suomessa kuin 1900-luvun alun etelävaltioiden "strange fruit" puissa. On hirveätä. Tietysti jos börjet, reijat ja sinit länkyttävät keskenään jotain aivan omaa keksimäänsä juttua, niin voi se vaikuttaa todeltakin.

Reaalimaailmassa taas ihmisillä on erittäin suuri huoli tulevaisuudesta ja toimeentulostaan, se on se asia mikä tulee niin kantasuomalaisilla ja maahanmuuttajilla koko ajan esille. Ei tekopyhä täysin keksitty "rasismi".

ps. Kieltämättä en tunne erityistä myötätuntoa siihen yhteen tuntemaani ISIS-sankariin. Siinä on mulla rasismia,

Paula Mehto

Muukalaisviha vähentyisi huomattavasti, jos/kun yhteiskunta panostaisi tosissaan omien vähempiosaisten kansalaistensa hyvinvointiin. Mielestäni, jos puhutaan vaikkapa työstä, olisi myös vaikeastityöllistyville löydyttävä oma paikka tästä yhteiskunnasta. Samoin ihmisille jotka tulevat toisista maista/kulttuureista olisi löydyttävä työtä, niin että he sitä kautta pääsisivät mukaan toimintaan eivätkä syrjäytyisi. Liikaa vaaditaan ihmisiltä, jotka eivät jostain syystä täytä kriteereitä. Jokaiselle varmasti löytyisi mielekästä tekemistä, jos asiaan paremmin paneuduttaisiin. Valtion yhdessä kuntien kanssa tulisi hoitaa tämä asia. Hyvään lopputulokseen ei päästä siirtämällä velvoitetta aina jollekin toiselle.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Thomas, olet minusta fiksu mies. Toivon todella, että luet blogini, ajatuksen kanssa:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87479-holla...

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Ilmari
Luin blogisi jo aikoja sitten. Olin siellä YK:n sotarikostuomioistuimen palveluksessa kolme vuotta ja maa tuli hyvin tutuksi.
Thomas

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Selvä. Oletan, että sen kolmen vuoden aikana myös maan todelliset ongelmat tulivat tutuiksi.

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Tällaisista asioista pitäisi keskustella. (Ehdokkaiden kommentteja tapahtumailmoituksessa.) https://www.facebook.com/events/949650441735221/

Jari Leino

Jos Suomella olisi maine turvallisena maana, jossa on kauniita blondeja ja salskeita koskenlaskijapoikia, mutta

ei lainkaan sosiaaliturvaperäisiä maahanmuuttajia, ghettoutuneita maahanmuuttajalähiöitä, radikalisoituneita muslimeja, muslimiterroristeja, etnisten jengien harjoittamaan väkivaltaa, etnisten rikollisjoukkojen keskinäisiä taisteluja, toisinajattelijoiden vainoa, islamista luopuneiden vainoa/murhia jne.

niin en usko, että kukaan todellinen osaaja jättäisi sen takia tulematta Suomeen.

Päinvastoin, saattaisimme saada länsimaista paljon todella yritteliäitä ja varakkaita maahanmuuttajia, jotka ovat kyllästyneet noihin asioihin omissa maissaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jokainen lause tuossa kommentissa 36 tuo mieleen ne kuvat joita Jehovan todistajat levittävät. Jehovien kuvathan ovat kliseisiä ja kuin jostain satumaailmasta.
Salskeus ja blondius ei mitenkään erityisesti liity suomalaisuuteen sitten Suomifilmien kulta-ajan joskus 50-luvulla. Jne edelleen seuraavissa lauseissa mennään johonkin muihin kliseisiin ja satukuviin joilla maahanmuuttoa nuivalahkoissa kuvataan.
Vielä tiedoksi että minulla ei ole mitään Jehovan Todistajia vastaan eikä puolesta koska en tunne heidän oppejaan enkä käytäntöjä. Olen vaan pistänyt merkille että heidän esitteidensä kuvamaailma on jotenkin todellisuudelle vierasta ja stereotypisoivaa ja maneerista.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Olipa hölmö otsikko tällä kirjoituksella.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onhan se kun äänestäjille syötetään jotain mamuvyöryä ettei tartte kertoa mikä on oma poliittinen ohjelma. Ykss persu sanoo että ollaan duunaripuolue, toinen että duunarit tienaa liikaa ja kolmas että varusmiesten hiusten pituus sitä ja tätä. Eli puolueella ei ole mitään ohjelmaa siksi se rupeaa tuomiopäivän lahkoksi ja haluaa vauhkoonnuttaa koko kansan että mamuvyöry tulee ja ruotsin apokalyptys ja savu Rosengårdista on jo meidän nenässämme hankkikaa kaikki kaasunaamarit ja pelastautukaa tähän mamuvihauskoon!!!

Sari Haapala

"Olisi tärkeää, että tulevissa vaaleissa äänestäjät ymmärtäisivät, mistä vaaleissa on kysymys: Suomen talouden saattamisesta uudelle tielle. Sille tielle ei päästä muukalaisvihalla ja vastakkainasettelulla."

Näinhän se on, mutta mielestäni maahanmuuttokysymykset on nostettu näissä vaaleissa suhteettoman suureen osaan, ja ne jopa hallitsevat useita vaalikeskustelujakin sysäten tärkeämmät aiheet vähemmälle huomiolle. Maahanmuuttoon liittyvillä kannanotoilla kalastellaan ääniä sekä maahanmuuttoa kannattavien että sitä vastustavien osalta, ja monille jää täysin hämärän peittoon mitä mieltä mikäkin puolue on esimerkiksi talouspolitiikasta. Mitään radikaaleja muutoksia maahanmuuttopolitiikkaan ei kuitenkaan ole tulossa hallituskokoonpanosta riippumatta, ja perussuomalaistenkin maahanmuuttokriittisten kannanottojen olettaisi jopa merkittävästi vähenevän, mikäli puolue päätyisi hallitukseen päättämään tärkeämmistä asioista. Ainakaan normaalissa elämässä mitään rasismin kasvua ei mielestäni ole havaittavissa, toivottavasti se jää ainoastaan nettiin, jossa sekä maahanmuuttajataustaisten rikokset että suomalaisten rasismi tuodaan todella herkästi esille, mutta joka ei kuitenkaan anna oikeaa kuvaa ihmisten normaalielämästä. Rasistisia suomalaisia ja rikollisia maahanmuuttajataustaisia tulee olemaan aina, mutta toivottavasti tulevaisuudessa vähemmän.

Tärkeintä olisi saada yritykset ainoastaan säästöjen kautta tapahtuvan tuloksenteon sijasta investoimaan ja kasvamaan "luonnollisesti" ja luomaan tämän ja uusien innovaatioiden kautta uusia yrityksiä ja työpaikkoja. Tämä taas vaikuttaisi positiivisesti koko yhteiskunnan ilmapiiriin ja loisi myös vakaamman pohjan pitää huolta myös vähäosaisimmista ja syrjäytyneistä. Toivottavasti tämän kehityksen luomiseen saadaan optimaalinen eduskunta- ja hallituskokoonpano, se on mielestäni tärkeintä, eikä sitä edistä vaalikamppailua leimaava panettelu ja henkilökohtaiset loukkaukset sekä yksittäisten ehdokkaiden että puolueiden välillä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen samaa mieltä kuin Sarikin ja ihmettelen tätä täällä Usarissa jatkuvasti vellovia vihapuheita. En ainakaan minä huomaa normaalissa arjessa mitään vihaa mihinkään suuntaan, vaikka moninainen kirjo eri kansallisuuksia asuu ympärillämme. Täällä puheevuorossa asiaa pitävät yllä aina sama joukko ja useimmiten jätän nämä tämän kaltaiset jutut kokonaan lukematta. Vihapuheella vain lietsotaan omaa ja toistensa samoin ajattelevien kiukkua aina vain lisää. Asiallinen keskustelu on eri asia, mutta sanoisin jo vihdoinkin, että rauha hyvät ihmiset!

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Kansanedustajan tulisi kyllä miettiä mitä ja ennen kaikkea miten asioita ilmaisee julkisuudessa. Ja tämä koskee kaikkia puolueita. Tavallinen kansa voi rähistä ja kirjoitella netissä paljon vapaammin. Mitäänhän tuollainen rähinäkirjoittaminen ei muuta mutta varmaan helpottaa kirjoittajan ahdistusta tilapäisesti.

Tuskin äänestän perussuomalaisia mutta aivan tolkun ihmisiä heilläkin näyttää olevan ehdokkaina , esim. Toimi Kankaanniemi jonka hyvää kirjoitusta suomalaisista eri puolueista juuri tuossa suosittelin.

Thomas Elfgreniä voiisn kyllä äänestää ja tulisipa lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Vaikka aina olen äänestänyt kaikissa vaaleissa niin koskaan en ole äänestänyt 1) poliisia 2) RKP:tä. Valitettavasti arvon blogisti on vain minulle väärässä vaalipiirissä.

Juha Kuittinen

Tulen äänestämään perussuomalaisia sen enempää muukalaisvihaa tuntematta. Mamuja en vihaa mutta tässä taloustilanteessa myös sinne suuntaan ulottuvista leikkauksista on syytä keskustella.

Ilkka Huotari

Talous ei ole ainoa merkittävä asia yhteiskunnassa.

Juha Kuittinen

Ei niin mutta taloudenpito vaikuttaa taustalla myös muihin asioihin.

Ilkka Huotari

Kommenttini oli suunnattu Elfgrenille, kokonaisuudessaan tähän blogikirjoitukseen.

Elfgren ilmeisesti ajattelee, että maahanmuuttokriittisyys johtuu jotenkin (nykyisestä) taloustilanteesta. No ei se johdu. Talous on vain toinen puoli kritiikistä. Toinen on sosiaaliset ongelmat.

Hannu Lauerman kirjoitus meni myös ohi asiasta. Lauerma ei osannut analysoida rikollisuusriskiä ollenkaan.

(Ehkä tarkoitit, että jos talous toimisi täydellisesti, mitään sosiaalisia ongelmia ei tulisi. En tiedä onko tämä totta. Esim. Ruotsissa on valtava jengirikollisuusongelma, vaikka talous ja työllisyys toimii siellä paremmin kuin täällä.)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #58

Talous ja sosiaaliset ongelma ei sitten nivoudu?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #63

No, kyllä ne nivoutuvat, mutta ei se niin yksinkertaista ole, että kun "saadaan talous nousuun", niin sosiaaliset ongelmat katoavat. Sillä aina löytyy sitä väkeä, joille ei ole käyttöä työmarkkinoilla, tai ainakaan riittävän hyvin palkatuissa töissä, ja nämä valitsevat mieluummin rikollisuuden.

Niko Sillanpää

Riku Rantala taisi kirjoittaa HS:n kolumnissaan viikko sitten, että Suomella ei ylipäätään ole mitään mainetta.

Olemme kilpailukykymittareissa edelleen korkealla, mitä nyt yliarvostettu valuutta muutamaan tärkeään vientimaatamme nähden.

Ei tässä sen ihmeempää ole tapahtumassa, kuin paradigman vaihdos 1968-sukupolven poistuessa vallasta. Postkolonialismi, kolmasmaailmallisuus, radikaali/queer-feminismi, multikulturalismi jne. tuon ajan aatteet ja maailmankuvat pakittavat.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hyvin mietitty blogi. Perusvirhe analysoitu. Mutta...was nun, kleiner Mann?

Mitkä ovat konkreettiset ehdotuksesi, mitä pitäisi tehdä?

Lisää rahaa perustutkimukseen (yliopistot)?

Lisää rahaa tuotekehitykseen (sen enempää mämmi kuin NMT eivät enää mene kaupaksi)?

Lisää rahaa kulutukseen tulonsiirroilla?

Jotain muuta?

Mutta siis konkreettista!

Niko Sillanpää

Tieteen tekemiseen vapautuu jonkin verran rahaa, kun politisoituneet pseudotieteet, eli "studies"-päätteiset tutkimusalat, kuten kulttuurintutkimus, sukupuolentutkimus, kehitysmaatutkimus ja (boasilainen) kulttuuriantropologia, poistetaan korkeakoulurahoituksen piiristä.

Kari Ahveninen

Lähinnä tulee mieleen että mitähän tälläkin jauhamisella muukalaisvihasta ja rasismista yms. taas kerran peitellään?
Onko menossa Kreikka-3 tukipakettien jakelu, vai mitä tällä koetetaan piilottaa kiihottamalla kansalaisia keskustelemaan jostain pseudo-ongelmasta joka on lähinnä marginaalinen mutta mieliä kuohuttava?

Markku Lehtinen

Vois kirjoittaa sivutolkulla mutta lyhyesti laitan: esim hgin keskustassa erittäin törkeästi ja ylimielisesti käyttäytyvillä maahanmuuttajilla ei siis ole itsellään mitään vastuuta siitä, että heidän käytöksensä takia koen heitä kohtaan syvää vastenmielisyyttä

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Kyllähän Suomesta on tullut muukalaisvihamielinen luokkayhteiskunta.

Elfgren kirjoittaa asiaa!

Jani Virtanen

Ja ahvenanmaahan on niin suvaitsevainen. Ainoa lainsäädännöllisesti rasistinen alue suomessa.

Jani Virtanen

Kirjoittaja ja muut rasismilänkyttäjät voivat kuitenkin olla aivan huoleti: suomalaiset tulevat maksamaan korotetuilla veroilla ja lainarahalla tuiki tuntemattomien ihmisten vastikkeettoman ja ajallisesti rajoittamattoman täysylöspidon vastaisuudessakin maailman tappiin asti, kasvava määrä sukupolvi sukupolvelta.

Ei puhettakaan, että tuen myöntämisaikaa rajoitettaisiin tai edellytettäisiin jotain vastineeksi. Nämä käytänteet ovat täysin normaaleja länsimaissa. Tai sitten ei makseta yhtään mitään ennen kansalaisuutta, jolla tavalla toimii 90% maailman maista. Kuitenkin, jos tällaisia ehdottaa suomeen, on rasisti- ilmeisesti vielä enemmän. Hienoa logiikkaa.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Eniten huolestuttaa rasistisen puheen "normalisoituminen" niin, että se katsotaan maahanmuuttokriittiseksi puheeksi, sanoo Mubarak.
http://yle.fi/uutiset/maahanmuuttokeskustelussa_ul...

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Nuohan ovat kaksi eri asiaa.

Rasismi tarkoittaa mielipidettä, että ihmisen syrjintä tämän rodun perusteella on oikein (tai tällaista syrjintää itseään).

Maahanmuuttokriittisyys tarkoittaa kriittistä suhtautumista maahanmuuttopolitiikkaan. Siis mielipidettä, että maahanmuuttopolitiikka ei ole parasta mahdollista.

Käyttäjän janilaaksonen kuva
Jani Laaksonen

"todennäköisimmin valejuttuihin uskovat ihmiset, joiden todellisuudentaju on muutenkin hieman horjuva"

Nurkan takana 20 vuotta vaaninut työvoimapula, jota helpotetaan ottamalla tänne kouluttamatonta sekä luku- ja kirjoitustaidotonta porukkaa rasistisista ja epätasa-arvoisuuteen pohjautuvien uskomusten riivaamista maista on todellakin sellainen valejuttu, josta vain todellisuudentajunsa menettäneet ihmiset jaksavat pitää kiinni kynsin ja hampain.

Jos kirjoittajan mielestä Suomi on nyt täynnä muukalaisvihaa, niin ei ole tainnut paljon seurata muun Euroopan tapahtumia.

Käyttäjän VeliKilpirinne kuva
Veli Kilpirinne

Olisiko niin, että RKP ei koe nykyistä maahanmuuttoa uhaksi kieli-identiteetilleen.
Toisin oli silloin kun karjalasta oli tulossa 400 000 pakolaista, jotka olivat suomalaisia suurimmalta osin. Heitä ei huolittu ruotsinkielisiin kuntiin, koska ruotsin kielen saastuminen oli vaarassa. Asiasta jopa säädettiin laki. Silloin hädässä oli oma kansa ja heille osoitettiin tylysti, että ette ole tervetulleita. Oliko kyseessä rasismi ja muukalaisviha, ja minne se olisi nyt yht'äkkiä kadonnut?

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Ei pidä paikkaansa. Kyllä karjalanevakoitta otettiin vastaan myös ruotsikielisillä alueilla. Tunnen montakin perheitä/sukuja karjaalasta joka sijoitettiin rannikkoa pitkin. Pitää myös muistaa että siihen aikaan täysin ruotsinkielinen porkkala-kirkkonummi-siuntio alue evakuoittiin sodan jälkeen.

Mutta tämä aihe ei liittyy mitenkään tähän Blogiin...

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Minun mielestä ko. asia liittyy blogiin hyvinkin.

Toki hyvä, että vasta-argumentoit, nyt aihe ainakin omalta osaltani jää jatkotutkimisen varaan. Myönnän, että olen lähtökohtaisesti taipuvainen ajattelemaan että suomenruotsalaiset ovat vetäneet raskaasti "kotiinpäin" monissa seikoissa. Siksi minun lähtöasetuksiani vastaan ei ollut Velin kommentti ja en ns. yllättynyt. Esim. ns. pakkoruotsi on kyllä hämärä ja vehkeilyn kuuloinen tapaus. Lähinnä ihmettelen miten 5% saa tuollaisen aseman aikaiseksi yhteiskunnassa.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #85

Se on totta että Paasikivi määräsi ettei ruotsinkieliset kunnat tarvitsi ottaa siinä määrin evakoita vastaan että kielisuhde kunnassa muuttuisi. Mutta se nyt ei ole ihan sama kuin että oltais oltu vihamielisiä karjaalaisia kohtaan.. Kunnathan ei muutenkin kauheasti velvoitettu vaan suuret maanomistajat joutui antamaan maastaan, kielestä riippumatta (vaihtoehtoisesti heillä oli mahdollissuus osta maata toiseelta alueelta evakoille).

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #85

...ja minulla on käsitys että porkkala-kirkkonummi-siuntio alueelta lähteneet saivat valtion takaman lainan, ei maata. (Silloin kuin he lahtivät 4 päivän varoitusajalla, he kyllä olivat siinä uskossa ettei koskaan palataan takaisin..)

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Kyllä minusta on ihmeellistä tämä ideologiselta konsensukselta maistuva uutisointi ja politiikka, jossa asiallinen ja faktoihin tukeutuva kriittisyys nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan pyritään vaientamaan ja mustamaalaamaan heiluttelemalla rasismikorttia ja antamalla vastapainoksi kuvaa omasta ja lähipiirinsä maailmoja syleilevästä suvaitsevaisuudesta.

Monien näiden moralististista rasisti-korttia heiluttavien kohdalla on täysi selviö, etteivät he ole asuneet (eivätkä tule asumaan) alueilla, joilla maahanmuuton epäonnistumisen hedelmät (onnistumisiakin on, toki) ovat parhaiten nähtävissä. Näyttääkin, että tällöin projisoidaan vaillinaista utopiaa elämäntilanteisiin, joissa itse ei suostuisi suin surminkaan oleilemaan.

Minä näen maahanmuuton ihannoinnin ideologiana ja propagandistisena valintana, jossa tietynlaiset kysymykset ja ajatukset demonisoidaan valmiiksi. Kyseessä on lopulta samantasoinen ideologinen projisointi kuin taannoisessa (ja nyt jo, valitettavasti, arkipäiväistyneessä) nettitrolli, ja erityisesti Venäj-trolli lanseerauksessa. Mediamme on näemmä vaipumassa pikkuhiljaa lisääntyvään demonisointiin, totalitäärisiin ja ideologisiin äärimmäisyyksiin. Surkealtahan tämä näyttää, YLEn osalta jopa karmealta.

Petri Muinonen

Joo, kovin on silkkoa sisältä tuo otsikko. Pitää väkisin tulkita, että nyt otsikossa ilmaistaan suomenruotsalaisen vähemmistön yksisilmäinen näkökulma, jos tuo todella nousee tärkeimmäksi ja tunnustetuimmaksi Suomen brändeistä!

Vaihtoehtoinen tulkinta on, että vaalipaniikki iskee ehdokkaisiin, kun kilvanhuudannassa ei enää päästä näkyville pelkässä totuudessa tai edes puolitotuuksissa tai kärjistyksissä pysyen. Ikävää havaita, etteivät tolkun ihmisetkään välty tältä loppusuoran hullutukselta.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Petri Muinonen

Ei tullut mieleenikään, ettei aihetta voisi käsitellä myös vaalien alla. Minähän puhun tästä koko ajan.

Sinulla on toisenlainen suhtautuminen muukalaisiin. Minun näkökulmasta katsottuna on yhdentekevää, onko sinun myös kristillisdemokraattien näkemys sillä ihmisarvo (sikiöstä senioriin) ei ole sen enempää puolue- kuin suhdannekysymys.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

jos joku toivoo että torilla olisi enemmän suomalaisia kuin ulkomaalaisia, niin se on hänen oikeutensa suomessa, ainakin toistaiseksi. Ihmisten mielipiteet ovat toistaiseksi sallittuja, vaikka toisaalta suomessa ihmisiä yritetään pakottaa monenlaisiin muotteihin.
Thomas Elfgren on tietysti sivistynyt mies ja hän tietää, että jos persujen ehdokas sanoo torilla jotain mamuista, niin siitä tulee suomen brändi.
Persuthan ovat pilanneet suomen politiikan muutenkin puuttumalla asioihin joihin ei saisi kertakaikkiaan mitenkään puuttua.
Ei ainakaan saa selvittää paljonko joihinkin asoihin kuluu veronmaksajien rahoja.
Meillä on paljon suomalaisia työttömiä jotka asuvat samoissa taloissa maahantulleiden kanssa ja he tuntevat itsensä syrjäytetyiksi verratessaan omaa elintasoaan heihin.
Niin se vaan on, vaikka sitä on joidenkin vaikea uskoa.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Entä miten suhtaudut rikollisiin ulkomaalaisiin?
Eli esim. pitäisikö rikollisia ymmärtää vai karkoittaa, mm. seuraavan kansalaisaloitteen pohjalta:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/970

Neljäkymmentätuhatta kannattaa nyt tuossa vaikka media yrittänyt vaikenemalla peittää...

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Suosittelen perehtymistä nykylainsäädäntöön ja sen tuomiin mahdollisuuksiin.

Suhtautumisellani rikollisiin ei ole merkitystä - se on jo määritelty laissa ja sen mukaan virkamies toimii.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suhtautumisellani rikollisiin ei ole merkitystä - se on jo määritelty laissa ja sen mukaan virkamies toimii."

Paitsi jos virkamies ei uskalla toimia koska pelkää rasismisyytöstä esimerkiksi palauttaessaan rikollisen maahanmuuttajan kotimaahansa. Englannissakin paljastui pitkä maahanmuuttajajoukon tekemä rikosketju johon viranomaiset eivät halunneet puuttua rasismisyytösten takia. Kuten on huomattu, rasismisyytöksen saa Suomessakin todella helposti.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren Vastaus kommenttiin #96

Jarmo Makkonen

Suomessa virkamiehet noudattavat lakia. Siinä ei puhuta mitään rohkeudesta. Suosittelen malttia johtopäätöksissä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomessa virkamiehet noudattavat lakia."

Lain tulkinnat vain vaihtelevat. Harvoin karkotuspäätös on yksiselitteinen asia eikä edes Schengen sopimuksen mukaisia palautuksia tulomaahan käytetä juuri koskaan. Muistutan nyt että Suomessakin on jätetty karkottamatta vaikka on vakaviin rikoksiin syyllistynyt maahanmuuttaja.

Toimituksen poiminnat