Thomas Elfgren - mistä milloinkin

Resurssipulan takuumiehet III

Kun poliisi toimii kapasiteettinsa äärirajoilla on selvää, että pikkujutuille ei jää aikaa. Sama koskee sakkojuttujen esitutkintaa. Juttuja tutkitaan riman molemmin puolin. Vaarana on silloin, että aika käytetään ennakkokäsityksen toteen näyttämiseen. Ylityöllistetyt syyttäjät siirtävät ongelman tuomioistuimelle. Pikkujutuissa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteuttamiseen ei jutturuuhkaisissa tuomioistuimissa ole aikaa.

Suomi on turvallinen maa, mutta säästöillä on rajansa. Raja ylittyy siinä vaiheessa kun puolueettomat tuomioistuimet eivät resurssipulan takia kykene täyttämään tehtävänsä lainsäädäntö- ja toimenpanovallan portinvartijoina. Jos kysytään asianajajilta, syyttäjiltä ja käräjätuomareilta, tämä raja on pikkujutuissa jo ajat sitten saavutettu. Tuomioistuimista on tullut resurssipulan ja poliisin selvitystilastojen takuumies. Valtakunnassa kaikki hyvin. (Resurssipulan takuumiehet 22.3.2014)

“Resurssipulan takuumiehet” kirjoituksessa moitin tuomioistuinten ja syyttäjien roolia poliisin laadullista rimaa hipovien selvitysten takuumiehenä. Poliisin krooniseksi muuttuneesta resurssipulasta johtuen puutteellinen ennakkokäsityksiä tukeva henkilötodistelu löytää pelastajansa käräjäsaleista. Selvitystilastot pysyvät siedettävinä ja hallitus vannoo PORA-uudistuksen hyötyihin. Resurssipulan takuumiehet II, 12.4.3014 )

Näistä vuoden takaisista kirjoituksista mikään ei ole tietenkään muuttunut. Paitsi hallitus, joka alkuinnostuksessaan kirjoittaa ohjelmaansa, että Suomessa oikeusturva toteutuu tehokkaasti. Siksi oikeusprosesseja voidaan vielä entisestään nopeuttaa. Kaasua lisätään siirtämällä poliisille lisää sakotustehtäviä, tuomioistuinmaksuja korotetaan ja valitusoikeutta rajoitetaan.

Hallitusväki on oikeassa. Oikeusturva toteutuu tehokkaasti - tehokkaasti, mutta laadun kustannuksella. Eikä se vauhtia lisäämällä ja tuomioistuinmaksuja korottamalla ainakaan paremmaksi muutu. Massarikoksissa, eli niissä, joista yleensä seuraa vain sakko, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin on jo nyt kyseenalainen. 

Rikosoikeuden yksi keskeisimmistä periaatteista on syytetyn edun periaate. Epäselvissä jutuissa asia ratkaistaan syytetyn eduksi. Toinen keskeinen periaate on oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Nämä ovat etuja, joista kaikki kansalaiset voivat oikeusvaltiossa iloita ja viimeistään siinä vaiheessa kun juttu sattuu omalle kohdalle. Hallituksen linjaukset vaarantavat entisestään näiden periaatteiden toteutumista. Kahta ei voi saada; laatua ja tehoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Massarikoksissa, eli niissä, joista yleensä seuraa vain sakko, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin on jo nyt kyseenalainen."

Epäillyn ja syytetyn oikeusturva on viety Suomessa jo niin pitkälle, että sen vähäinenkin lisääminen kusee suoraan rikoksen uhrien niskaan.

Lain uudistamisen tarkoituksena on saada lähinnä rattijuopumuksia ja vähäisempiä omaisuusrikoksia pois kuormittamasta turhaan syyttäjä- ja oikeuslaitosta.

Näissä harvemmin on mitään syytä epäillä rikokseen syyllistyneen oikeusturvan vaarantumista. Selviä juttuja, joita turhaan ja kalliisti vatvotaan käräjäsaleissa.

Suomessa tulisi hiljalleen ryhtyä ymmärtämään myös rikoksen uhreja ja lopettaa epäiltyjen paapominen.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Juha-Pekka Kosonen
Kysy syyttäjiltä, tuomioistuimilta ja asianajajilta miten he näkevät asian.
Ja kuten totean, nuo periaatteet ovat sinulle tärkeitä viimeistään siinä vaiheessa kun itse olet epäiltynä - jos nyt olisit.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Meiltä rivikansalaisilta on mennyt usko jo alimpaan portaaseen eli poliisiin. Kotitalossani murtauduttiin asukkaiden varastokoppeihin. Ne asukkaat, joilla oli mahdollisuus saada korvauksia kotivakuutuksesta, tekivät rikosilmoituksen. Muut eivät viitsineet nähdä vaivaa. Kukaan ei edes odottanut, että poliisi selvittäisi tapauksen, kuten ei selvittänytkään.

Olin viime kesänä töissä eräässä pikkukaupassa. Alueelle iski murtobuumi ja työpaikkaanikin murtauduttiin muutaman kerran. Tällä kertaa asia päättyi onnellisesti, eli tekijät saatiin kiinni. Pulma on siinä ettei kukaan uhreista uskonut poliisin edes tutkivan juttua.

Jos ihmisiltä menee usko, käy äkkiä niin ettei rikosilmoituksia tehdä ellei vakuutuksesta saa korvauksia. Rikostilastot saattavat alkaa vääristyä, ja maamme näyttää turvallisemmalta kuin todellisuudessa onkaan.

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Eräs edesmennyt poliisimies totsesi aikanaan viisaasti näin - kansalaisilla on juuri niin hyvä poliisi kuin se ansaitsee. Ymmärrän tuskasi siitä, ettei juttuja tutkita. Sitä tuskailveat myös rikostutkijat.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös syyttäjän ja tuomioistuimen kuuluisi kuitenkin valvoa, että esitutkinta on suoritettu ennenkuin asia viedään tuomioistuimeen.
Henkilöä syytettiin ilman esitutkinnan suorittamista tupakkatuoterikkomuksesta ja lievästä veropetoksesta, vaikka asianomistaja oli noudattanut sanatarkasti tullin kirjallisia ohjeita. Tuomio tuli 400 € sakkoa.
Nyt kuitenkin tullin tutkijat suorittavat tuomion jälkeen kyseisestä asiasta esitutkintaa.

Kyllä koko oikeuslaitoksemme olisi kansalaisten oikeusturvan kannalta pikaisen remontin tarpeessa.
Poliisihan on päällikkövirasto jossa tutkinnanjohtaja määrää miten asia pitää tutkia.

Tiedän tapauksen jossa tutkittiin 10000 euron kavallusta niinkauan, että syyteoikeus vanheni, jolloin rikoisilmoituksen tekijältäkin vietiin oikeus syytteen nostamiseen. "Poliisi on yksi meistä kaikkine vikoineenkin"!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisi hyvä saada selvitys sille, mitä esim. tavoiteltiin sillä, että Turun poliisilaitoksen n. 400:sta vakanssista (vuosituhannen vaihteessa) on jäljellä n. 270?

Kun on estänyt 3-4 ns. taskuvarkautta torilla ja saanut yhden tappouhkauksen varkaalta, sekä ilmoittanut tästä poliisille, seurauksena on ollut täysi hiljaisuus. Villin lännen meno on saanut torikauppiaat ja kahvilanpitäjät melko kuumiksi ja turhautuneiksi...

Sellainen syö luottamusta ihmisen turvallisuuden ja oikeusvaltion olemuksesta. Valitettavasti.

Harri Lanttola

Edelleen ajankohtainen puheenvuoro. Näit jo kolme vuotta sitten mihin ollaan menossa. Viimeisen tiedon mukaan uusi sakkolaki tulee voimaan 1.6.19. Mielenkiinnolla odotan miten mikä merkitys sillä on. Onkohan vaikutusarviota mietitty loppuun.

Toimituksen poiminnat