Thomas Elfgren - mistä milloinkin

Kun piru lukee raamattua

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Näin sanoo perustuslaki siinä määrin selkosuomeksi, ettei sitä voi väärinkään ymmärtää ja toisinkaan soveltaa.

Ennen kuin menen kirjoitukseni pääasiaan, vielä muutama muu perustieto. Toinen koskee työntekijän oikeuksia ja toinen yhdenvertaisuutta työelämässä.

Työsopimuslaki velvoittaa työnantajaa kohtelemaan työntekijöitään tasapuolisesti. Palkka maksetaan vähintään työehtosopimuksen mukaisena ja jos sellaista ei ole, vähintään määrittelemättömän "vähimmäispalkan" verran.

Yhdenvertaisuuslaki on sekä oikein- että väärinpäin luettuna samansisältöinen. Pääsäännön mukaan työntekijät ovat yhdenvertaisia ja viranomaisen velvollisuus on edistää sen toteutuminen. Lain 2. luku koskee yhdenvertaisuuden edistämistä, 3. luku syrjintäkieltoa. Selkosuomeksi nekin on kirjoitettu.

Sakari Timonen kirjoittaa tämän päivän blogissaan palkattoman työn ilosta: on käsittämätöntä miten joku voi olla kelvollinen tekemään työtä, mutta kelvoton saamaan työstään palkkaa. Hän viittaa kirjoituksessaan tapaukseen, jossa työntekijöitä välittävä yritys hakee palvelukseensa reipasta ja asiakaspalveluhenkistä HR-harjoittelijaa, jolle ei makseta palkkaa. Tätä edeltävässä blogissaan hän kirjoitti hikipajojen onnelasta. Mielenterveyskuntoutujille maksetaan työstä 12 euron päiväkorvaus.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat vääntäneet minulle rautalangasta selityksiä miksi kuntoutuville ei tarvitse maksaa palkkaa. Likimain samoilla rautalankamalleilla on vakuuteltu työharjoittelun suurta merkitystä. Niin suuri se muka on, ettei siitä tarvitse maksaa palkkaa. Onko se jopa niin suuri, että pian harjoittelijat joutuvat maksamaan työnantajalle? Nähtäväksi jää, enkä ihmettelisi jos näin kävisi.

Oikein sydäntä lämmittää kun kuuntelee palkattoman työn kannattajia. Palkatonta työtä tarjoavat työnantajat ovat hyvällä asialla. Niitä välittävät kunnan virkamiehet samoin. Palkatonta työtä vastustavat ovat pahiksia.

Takaisin lainsäädäntöön. Sanonta lukee kuin piru raamattua, tarkoittaa lukutapaa, jossa suurennuslasilla haetaan vain omaa näkökantaa puoltavat kohdat. Kun niitä ei löydy ja kun porsaanreiätkin ovat liian pieniä, perusteellaan tulkintaa epämääräisellä lakiakin korkeammalla moraalilla.

Luetaan ja tulkitaan lakeja miten tahansa, juuri tässä asiassa jää käteen vain yksi kysymys - se jonka Sakari Timonen jo esitti: miten joku voi olla kelvollinen tekemään työtä, mutta kelvoton saamaan työstään palkkaa? No siten, että lukee lakia kuin piru lukee raamattua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat