Thomas Elfgren - mistä milloinkin

Opettajalle omena

  • Opettajalle omena

 

Paljon olisi kirjoitettavaa subjektiivisesta oikeudesta päivähoitoon, luokkien ja päiväkotiryhmien koosta, opintotuesta, ammatillisesta koulutuksesta, yliopistoista, tieteen ja tutkimuksen tulevaisuudesta ja kaikesta siitä, johon hallituksen sivistysleikkuri iskee. Ja juuri kun dokumentaristi Michael Moore pääsi kehumasta suomalaista koulutusjärjestelmää.

Nyt päällimmäisenä mielessäni ovat kuitenkin päiväkotien ja koulujen opettajat. Ne koulutetut ammattilaiset, jotka kantavat huolta nuorimman sukupolven sivistämisestä ja hyvinvoinnista. Ne, joiden harteille on sälytetty lastemme ja lastenlastemme kasvatus. Ne, joilta niin paljon toivomme - toisinaan jopa vaadimme.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ kertoo miten. Opettajat tarvitsevat apua vanhempien uhkailun tai vaatimusten vuoksi. Myös viestintäkanava Wilman kautta heitä uhkaillaan, arvostellaan ja pommitetaan törkyviesteillä.

Arvostelu ja epäkohtien osoittaminen kuuluvat asiaan ja varsinkin jos siihen on erityistä aihetta. Opettajatkin ovat vain ihmisiä, joten ihan jokaiseen lillukanvarteen ei pidä tarttua. Harhaan perustuvia epäkohtia kukaan ei voi korjata.

Kun kritiikin tavoite on saada aikaan myönteistä muutosta, se kannattaa antaa rakentavasti. Sivistyneen vanhemman impulssikontrolli ei petä ja lapsikin saa siitä itselleen myönteisen käyttäytymismallin. Sivistynyt vanhempi ei myöskään uhkaile eikä lähetä törkyviestejä. Positiivisella palautteella saa aikaan vielä enemmän hyvää.

Koulut ja opettajat tekevät parhaansa lasten ja lastenlasten hyväksi. Pieni huomionosoitus näin kevään loppurutistuksen kynnyksellä piristäsi heitä kummasti. Milloin sinä viimeksi annoit opettajalle omenan? Tai Wilman kautta yllätysviestin: “kiitos tästäkin päivästä!” Perjantaikehu piristäisi kummasti myös päiväkotitädin viikonloppua. Minä laitan heille ihan perinteisen kiitoskortin. Sen verran paljon heitä arvostan. Laita sinäkin!
 

Kolumni julkaistu Sipoon Sanomissa 4.5.2016

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat