Vuoden vaihtuessa alkavat myös samat itkuvirret kuin edellisinä vuosina, talous on kuralla, veroja pitää korottaa muttei saa leikata mistään, mutta jos leikataan, niin kyläkouluista on hyvä aloittaa, koska tuleehan siitä mukamas jotakin säästöä. Sitten, kun sitä tarkastellaan pintaa syvemmältä, huomataankin ettei siitä sitten tullutkaan säästöä, kun ne oppilaat pitää siirtää jonnekin muualle korvaaviin tiloihin, uusia koulujakin on hyvä rakentaa arkkitehtien hienojen piirustuksien mukaisesti vain voidaksemme huomata, ettei teorian toimivuus ole sama asia kuin käytäntö.
Perintövero puhuttaa jälleen. Koska suhtaudun skeptisesti sen lakkauttamisen realistisuuteen, olen laatinut varasuunnitelman, jolla perintöverotuksen lieveilmiöitä voitaisiin eliminoida edes hiukan.
Aika ajoin uutisoidaan tapauksista, joisssa verottaja on yrittänyt periä perintöveroa vaikeasti rahaksi muutettavista asioista kuten kiinteistöistä. Koska kiinteistön myynti on toisinaan hidasta ja perintöveron maksuaikataulu joustamaton, on tällaisen epälikvidin perinnön perijällä suuri riski joutua taloudellisiin vaikeuksiin.
Länsimetro on toiminut kolme kuukautta. Suurelle osalle espoolaisia se on merkinnyt hankalampia työmatkoja. Merimaisemat ovat vaihtuneet tunneliseiniin. Rahaa tähän saavutukseen on palanut reilu tuhat miljoonaa euroa.
Länsimetron jatkon louhinta Matinkylästä Espoonlahteen alkaa valmistua. Espoolaisten rahaa nämä jatkotunnelit ovat tähän mennessä vaatineet 355 miljoonaa euroa. Nyt kaupunginvaltuustolle on annettu hyväksyttäväksi uusi kustannusarvio Länsimetron jatkon valmiiksi tekemisestä. Hintalappu nousee 1159 miljoonaan aiemmasta 801 miljoonasta eurosta.
Kapitalismi kannattaa. Tämä pätee niin yksilöihin kuin koko kansakuntaan. Markkinatalous ja siihen kiinteästi liittyvä kapitalismi ovat parhaita hyvinvoinnin sampoja, joita ihmiskunta on kehittänyt. Raha ei ole elämän tarkoitus eikä raha tuo onnea - mutta ei sitä rahattomuuskaan tuo, päinvastoin. Vauraus on turvaa ja vapautta. Jokaisella palkansaajalla on mahdollisuus vaurastua, eli parantaa omaa taloudellista asemaansa säästämällä ja sijoittamalla.
Kaikki ei voi olla ilmaista. Kansalaisaloite toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta keräsi 50 000 nimeä ja etenee eduskuntaan. Toisen asteen koulutus on jo nyt maksutonta, mutta materiaalit on kustannettava itse. Pelastakaa lapset ry:n tutkimuksen mukaan 12,5 prosentilla toisen asteen opiskelijoista on suuria vaikeuksia selvitä koulukustannuksista.
Markkinatalous on ihmeellinen. Kaikki saavat ostaa, mitä haluavat. Ketkään Kim-il-exät eivät päätä, mitä kunkin ihminen tarvitsee, ja kukin maksaa omat ostoksensa. Prisman kassalla laskua ei heitetä takaa tulevan ostokoriin. Työtä ei ole pakko tehdä, jos tulee toimeen ilman kaupan antimia.
”The Show Must Go On” eli suomeksi ”Esityksen täytyy jatkua” on Queen-yhtyteen yksiviimeisimmistä julkaistusta kappaleista. Kuitenkin tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole tarkastella tätä hienoa kappaletta, vaan Suomessa harjoitettua tulopoliittista teatteria, joka on kurjistanut ja jatkuessaan kurjistaa lisää suomalaisia palkansaajia. Yllättävää kylläkin nykyään harjoitettu tulopoliittinen teatteria on harjoitettu vuosikymmeniä.
Eduskunnassa keskustellaan uudesta alkoholilaista ja alkoholiveron korotuksista. Perustelut nojaavat ns. kokonaiskulutusteoriaan. Teoria väittää että alkoholin kokonaiskulutus määrää paljonko ihmiset juovat. Asia on päinvastoin: ensin kaikki kuluttajat juovat osansa ja kokonaiskulutus on niiden määrien summa. Teoria ei kestä kriittistä tarkastelua.
Kaikki kommentit ennakkotarkastetaan. Asialliset ja asiaan liittyvät kommentit julkaistaan, lukuun ottamatta nimimerkillä tai puuttuvalla tunnistettavalla valokuvalla kirjottavien kommentit.